Search

Στο δρόμο για την κάλπη της Κυριακής 25 του Ιούνη

Πηγαίνοντας προς τις εκλογές της Κυριακής 25 Ιουνίου ο καθένας και η καθεμιά συναισθάνεται πως ρίχνοντας το ψηφοδέλτιο του στη νέα (άδεια) κάλπη οριστικά αποφασίζει για τη ζωή του τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ηςΜαΐου 2023 δεν ήταν αρνητικό μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κάθε πολίτης, ό,τι και αν ψήφισε, καταλαβαίνει ότι αν επαναληφθεί αυτός ο συσχετισμός και στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής, την 25η Ιουνίου 2023, θα προκύψει μια απολύτως παντοδύναμη και ανεξέλεγκτη κυβέρνηση. Άλλωστε τα παραδείγματα των τελευταίων ημερών αυτό δείχνουν.
Η υποκρισία του κ. Μητσοτάκη και τα προεκλογικά παιχνίδια με ευαίσθητα εθνικά ζητήματα, όπως της μειονότητας στη Θράκη. Οι απειλές της κ. Μπακογιάννη (στην μουσουλμανική μειονότητα ), με σαφές μήνυμα σε κάθε κοινωνική ομάδα, κάθε πολίτη. Όποιος είναι αντίθετος στην κομματική και οικογενειακή τους εξουσία θα βρίσκεται στο στόχαστρο.

Η Αλαζονική συμπεριφορά στελεχών της ΝΔ μπροστά σε κρίσιμα θέματα όπως η υγεία( Πνευματικός, Κουμουτσάκος) με την επίκληση μάλιστα ότι οι πολιτικές τους επικροτήθηκαν απ το λαό στην κάλπη της 21ης Μαϊου , η βαθιά αντιδημοκρατική αντίληψη της ΝΔ, ότι τα κόμματα ούτε καν ερωτήματα δεν επιτρέπεται να θέτουν (π.χ ναυάγιο Πύλου) και τόσα άλλα που βλέπουμε καθημερινά το τελευταίο διάστημα προοιωνίζουν για το μέλλον.

Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της ΝΔ. Αυτό θα είναι και το μοντέλο της ανεξέλεγκτης κι ασύδοτης Δεξιάς διακυβέρνησης 2023 – 2027, που δείγματα της ζήσαμε την προηγούμενη τετραετία αν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί των εκλογών του Μαΐου. Αυτό είναι και το κεντρικό διακύβευμα των εκλογών της επόμενης Κυριακής . Θα έχουμε μια ανεξέλεγκτη και ασύδοτη κυβέρνηση της ΝΔ με μια αντιπολίτευση κατακερματισμένη; Ή θα έχουμε έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που θα υπερασπίζεται την κοινωνία και την δημοκρατία.
Δυστυχώς τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν μικροκομματικές λογικές και να υπερασπιστούν την απλή αναλογική απέναντι στην παντοδυναμία που θέλει να επιβάλλει η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας ,δέχτηκε όλο το προηγούμενο διάστημα και εξακολουθεί να δέχεται ένα ολομέτωπο αγώνα εναντίον του.

Και σε αυτήν την προεκλογική περίοδο με την βοήθεια των ΜΜΕ κεντρικής εμβέλειας δεν έγινε δυνατό να ακουστούν τα επίδικα της κάλπης , ούτε να ακουστεί κι αυτή τη φορά το Κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ήταν τόσο ισχυρές οι φωνές για την κοστολόγηση του προγράμματος , επιλεκτικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προκειμένου να μην ακουστεί το ίδιο το πρόγραμμα, ακούσαμε τόσα πολλά για την φορολόγηση των μερισμάτων ,που αφορούν το 0,33% των μεγάλων ομίλων και όχι τους αγρότες ή τις επιχειρήσεις, ή τους ελεύθερους επαγγελματίες, που οι πολίτες ένοιωσαν απειλούμενοι, ήταν τόσος ο θόρυβος και η υποκρισία για τη Θράκη προκειμένου να καλυφθούν τα σχέδια τους για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία, την Παιδεία , για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους που θα τους αφήσουν χωρίς αυξήσεις στο έλεος της αισχροκέρδειας και του πληθωρισμού.
Στις 25 Ιουνίου δύο είναι τα εναλλακτικά προγράμματα και τα εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης.
Της ΝΔ με τις φανερές, αλλά κυρίως τις κρυφές πλευρές του, που αναφέρονται στο μεσοπρόθεσμο. Και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τα διλήμματα που προκύπτουν για κάθε πολίτη είναι σαφή:
Ισχυρό κοινωνικό κράτος ή «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει»;
Ισχυρή δημοκρατία ή απαξίωση του Κράτους δικαίου;
Ισχυρή οικονομία ή ασυδοσία των αγορών, πελατειακές σχέσεις και παντοδυναμία των funds;
Δημόσια υγεία προσβάσιμη σε όλους ή κλείσιμο δημόσιων δομών υγείας και διαλογή ασθενών;
Αξιοπρέπεια στην εργασία με καλύτερους μισθούς ή επισφαλής, ανασφάλιστη και υποαμειβόμενη εργασία;
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΄΄ βλέπει΄΄ προς την Ελλάδα του 2027 , με συμπερίληψη όλης της κοινωνίας, με προτάσεις ρεαλιστικές και κοστολογημένες. Που στηρίζονται στην ευρωπαϊκή εμπειρία και τις επιτυχημένες παραδόσεις προοδευτικών κυβερνήσεων. Με δύο στόχους, Ευημερία για όλους- Δίκαιη Κοινωνία. Επιγραμματικά προβλέπει:
Ευημερία για όλους :
την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, και των συνταξιούχων
την αντιμετώπιση της ακρίβειας με άμεσα μέτρα
τη διασφάλιση δίκαιης, βιώσιμης, πράσινης ανάπτυξης
την προστασία του δικαιώματος σε αξιοπρεπή στέγη
Δίκαιη Κοινωνία
Την ενίσχυση της Δημόσιας υγείας
Την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και την αναστολή των πλειστηριασμών για ακίνητα μέχρι 300.000
Την προστασία των εργαζομένων και του δικαιώματος στην εργασία
Την ενίσχυση της Δημόσιας Παιδείας
Τη στήριξη των γυναικών και των νέων ζευγαριών
Μέτρα για τη στήριξη της Νησιωτικότητας όπως
τη στήριξη και η επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου
τη θεσμοθέτηση του Υγειονομικού Ισοδύναμου
Ο ΣΥΡΙΖΑ με το κυβερνητικό του έργο την περίοδο 2015-2019 έδωσε δείγματα γραφής για όλα τα παραπάνω και μάλιστα μέσα στα μνημόνια και τη χρεοκοπία της χώρας. Απέδειξε ότι όχι μόνο κατάφερε να βγάλει τη χώρα σε ξέφωτο, αλλά με δημοκρατία και μέσα από κοινωνική δικαιοσύνη κράτησε τους πολίτες όρθιους, και άφησε και κομπόδεμα 37 δις που επιτρέπει στη χώρα να δανείζεται, κόντρα στα άδεια ταμεία που παρέλαβε. Απέδειξε επίσης ότι ήταν η μόνη κυβέρνηση με καθαρά χέρια που πέρασε απ τον τόπο , ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι .Και πως το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς δεν είναι μύθος.
Βασική έγνοια μας είναι να κρατήσουμε ζωντανή τη συνοχή της κοινωνίας απέναντι σε πολιτικές που θέλουν να την συνθλίψουν. Βασική έγνοια είναι πως θα οδηγηθούμε σε μια Δίκαιη Κοινωνία, με Ευημερία για Όλους. Πως θα ζήσουμε καλύτερα όλοι και όλες.
Απευθυνόμενη στους πολίτες των νησιών μας στη Λέσβο, στη Λήμνο, στον Αη Στράτη θέλω να τους πω πως η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι θετική ψήφος που λέει
 Ναι στο κοινωνικό κράτος
 Ναι στη Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία
 Ναι στις πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις
 Ναι στην προστασία της αγοραστικής δύναμης των πολιτών
 Ναι στην ανάπτυξη που τα οφέλη της θα συμπεριλαμβάνουν όλους και όχι τους λίγους
 Ναι σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα ελαφρύνει τους εργαζόμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά θα φορολογήσει τα υπερκέρδη της αισχροκέρδειας των κολοσσών συγκεκριμένων ολιγοπωλίων
 Ναι στην υπεράσπιση της δημοκρατίας – όχι στον αυταρχισμό, το ρατσισμό και τις διακρίσεις. Όχι σ ένα σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου που θα εδραιώνει τις φυλακές ψυχών στα νησιά μας και τη χώρα.
 Ναι στη στήριξη της Νησιωτικότητας
Η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στο Κυβερνητικό του πρόγραμμα είναι η μόνη που μπορεί να δημιουργήσει ισχυρό και κοινωνικό αντίβαρο ενάντια στην παντοκρατορία μιας ανεξέλεγκτης Δεξιάς. Είναι ψήφος για τα δίκια των πολλών.
Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να νικήσει το δίκιο, για να αλλάξουν τα πράγματα, για να ζήσουμε καλύτερα ,για Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για όλους. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε πλάι σας και σας καλούμε να γεμίσετε την κάλπη θετικές ψήφους. Ψήφους στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Μαρία Νικολάρα υπ.Βουλεύτρια Λέσβου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ