Search

«Κολυμβητήριο» …να ‘χαμε να λέγαμε

 

Έτσι όπως εξελίσσεται το ζήτημα του Κολυμβητηρίου είναι περισσότερο θέμα προς συζήτηση η οποία δεν οδεύει ουσιαστικά σε κάποια λύση με χρησιμότητα. Χρόνια τώρα κάθε Δημοτική Αρχή δεσμεύεται για τη λειτουργία Κολυμβητηρίου σε ένα ακριτικό νησί με πληθυσμό -σχεδόν 100.000 ατόμων- που για πολλά χρόνια τώρα δεν διαθέτει χώρο …για να μάθουν τα παιδιά  κολύμπι και να ασχοληθούν ξανά ενεργά με τον αθλητισμό.

Όταν η –δήθεν- ακαταλληλότητα του Κολυμβητηρίου βγήκε στην επιφάνεια, οι μελέτες έδειξαν ότι με κατάλληλες υποστυλώσεις και με χρήματα που είχαν βρεθεί τότε μέσω ΟΠΑΠ, ο χώρος μπορούσε να συνεχίσει (με μια παύση για τις εργασίες, 3 μηνών ) τη λειτουργία του.

Πάνω από 400 παιδιά και ενήλικες επισκέπτονταν το χώρο εβδομαδιαίως, οι οποίοι έπειτα από λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, έμειναν «άστεγοι»  μέχρι σήμερα.

Ακόμη θυμάμαι τον Υποψήφιο τότε Δήμαρχο Σπύρο  Γαληνό και ναυταθλητή  στην προεκλογική του ομιλία να καταχειροκροτείται στο δημοτικό θέατρο όταν δήλωνε ότι ανάμεσα στις δεσμεύσεις του ήταν και η δημιουργία ενός σούπερ –ντούπερ Κολυμβητηρίου –κάτι που δεν είδαμε ποτέ καθώς και  άλλων έργων, τα οποία πετάχτηκαν μαζί με τις ακριβοπληρωμένες μελέτες τους στον κάλαθο των αχρήστων.

Μετά ο αραμπάς «φόρτωσε» μια εγκατάσταση στον Καρά Τεπέ μετά στα Θέρμα και τα χρόνια περνούσαν δημιουργώντας μια νέα γενιά που δεν έμαθε ποτέ μπάνιο…

Οι κριτικές που λάβαμε από την τότε αυτοδιοίκηση όταν γράφαμε ότι το Κολυμβητήριο μπορεί να φτιαχτεί-εμπεριστατωμένα και με στοιχεία- ήταν κακεντρεχείς και τράβηξαν εις βάθος χρόνου.

Αλλά τότε είχαμε να  ασχοληθούμε με το προσφυγικό και κανείς δεν έβλεπε πέρα από την “αποικιοκρατική” κατάσταση που είχε δημιουργηθεί για στόχευση σε ντόπια θέματα.

Η πρότασή μου τότε στον Δήμαρχο της πόλης ήταν να ζητήσει αντισταθμιστικά από κάθε ΜΚΟ που δρούσε εδώ , έτσι ώστε να φτιάχναμε όχι ένα, αλλά 10 Κολυμβητήρια σε κάθε επαρχία του νησιού (τρόπος του λέγειν).

Αντ’ αυτού αρκεστήκαμε στα plan B των ΜΚΟ που σύμφωνα με τα πρωτόκολλα τους μοίραζαν κουβέρτες για τις χιονισμένες μέρες του 2016 στη Μόρια όταν άνθρωποι πέθαιναν σαν τα ποντίκια μέσα στα καλοκαιρινά αντίσκηνά τους .

Οι ευθύνες είναι μεγάλες και εμπλέκουν πολλούς.Σήμερα ξαφνικά το Κολυμβητήριο δεν έχει πάλι κανένα θέμα και μπορεί να λειτουργήσει, με μια συμπληρωματική και επικαιροποιημένη μελέτη, όπως ανέφερε και ο κος Σπυράκος –Καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου , ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως στατικό πρόβλημα σε επιτόπια επίσκεψη με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Στρατή Τζιμή και του προϊσταμένου του Τμήματος Συγκοινωνιακών – Κτιριακών & Λιμενικών έργων του Δήμου Μυτιλήνης Ανδρέα Παπαχριστοφόρου.

 Συγκεκριμένα ο Κος Σπυράκος τόνισε και επιβεβαίωσε μεταξύ άλλων ότι με την επικαιροποίηση και εκτέλεση της ήδη υπάρχουσας μελέτης στήριξης του φέροντος οργανισμού το κτίριο δεν θα έχει κανένα πρόβλημα στατικότητας και μετά την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων . Αξίζει να αναφέρουμε ότι ουδέποτε ζητήθηκε από τον μελετητή να προχωρήσει σε τροποποίηση της μελέτης τα προηγούμενα χρόνια αφού τα υποστυλώματα όπως είχε συζητηθεί σε πολλά δημοτικά συμβούλια θα εμπόδιζαν την οδό εξόδου από τον λιμένα των φορτηγών οχημάτων .

Η μελέτη στατικότητας μαζί με την αρχιτεκτονική μελέτη θα ξεκινήσουν άμεσα και θα ολοκληρωθούν τους αμέσως επόμενους μήνες με σκοπό να χρησιμοποιηθούν πόροι του Δήμου Μυτιλήνης αλλά και πόροι από Ευρωπαϊκά προγράμματα ώστε τον Μάιο του 2020 να ξεκινήσει το έργο της ανάπλασης του κολυμβητηρίου και της δημιουργίας ενός σύγχρονου χώρου πολλαπλών χρήσεων με συνεδριακό κέντρο, αίθουσες πολιτισμού, αίθουσα αναμονής παραπλεύρως του κτιρίου κ.α.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα πρωτοσέλιδα  της εφημερίδας είχαν φιλοξενήσει πάμπολλες φορές το θέμα του Κολυμβητηρίου

 

05/06/2014

Επιτέλους σταματήστε το φιάσκο του κολυμβητηρίου….

Κολυμβητήριο μας τάζουν και κολυμβητήριο δεν έχουμε εδώ και ενάμιση χρόνο με αποτέλεσμα πάνω από 80 αθλητές και πολλοί από αυτούς που έκαναν πρωταθλητισμό να μην μπορούν να συνεχίσουν το άθλημα που αγαπούν.

 

21/07/2014

«Η Μυτιλήνη του ναυταθλητισμού χωρίς κολυμβητήριο»

Παρέμβαση Μουτζούρη για το κολυμβητήριο  Την τροποποίηση της μελέτης του έργου της υποστύλωσης του κολυμβητηρίου Μυτιλήνης προτείνει ο Κώστας Μουτζούρης προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο αυτό το οποίο  είναι μείζονος σημασίας  για τον ναυταθλητισμό του νησιού ενώ υπογραμμίζει πως είναι απαράδεκτο ένα νησί 100.000 κατοίκων να μείνει χωρίς κολυμβητήριο

 

16/09/2016

Πράσινο φως για το νέο κολυμβητήριο

Δέσμευση Κοντονή για  τη χρηματοδότηση  μέσω ΕΣΠΑ 2,3 εκ. ευρώ  για  νέο  κολυμβητήριο Τη διαβεβαίωση  ότι θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2017 του υπουργείου Αθλητισμού η κατασκευή νέου κολυμβητηρίου στην περιοχή Θέρμων με προϋπολογισμό 2.300.000 ευρώ πήρε ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός  από τον Υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή κατά την πρόσφατη  συνάντησή τους […]

 

02/05/2018

Χαρίτσης: Σήμερα στη “Διαύγεια” η χρηματοδότηση για το νέο κολυμβητήριο της Μυτιλήνης

Η πρώτη θετική είδηση για τη Λέσβο βγήκε με την έναρξη ουσιαστικά του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου για το Βόρειο Αιγαίο, που ξεκίνησε σήμερα το πρωί τις εργασίες του στη Μυτιλήνη. Από τη Λέσχη Αξιωματικών Μυτιλήνης όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση με θέμα «Αναπτυξιακή πολιτική, χρηματοδοτικά μέσα και δημόσια περιουσία», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης […]

 

09/05/2018

4.550.000 ευρώ για το κολυμβητήριο και 1.000.000 ευρώ για δημοτική οδοποιία

Υπογράφτηκαν και αναρτήθηκαν στην Διαύγεια οι αποφάσεις για την χρηματοδότηση του νέου κολυμβητηρίου της Μυτιλήνης, αλλά και η αποκατάσταση της δημοτικής οδοποιίας από τις ζημιές των πλημμυρών του Νοεμβρίου του 2016. Τις σχετικές αποφάσεις υπογράφουν, για μεν το κολυμβητήριο ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτσης, για δε την αγροτική οδοποιία ο Γενικός Γραμματέας […]

 

24/10/2018

Γαληνός για Κολυμβητήριο: “Μέχρι το τέλος του χρόνου θα δημοπρατήσουμε το έργο”

Δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Λέσβου στη χθεσινή συνεδρίαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής του συμβουλίου των αρχιτεκτόνων για το κολυμβητήριο Λέσβου στα Θέρμα και σύμφωνα με το δήμαρχοι Σπύρο Γαληνό «μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε το έργο», είπε στην ΈΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ και στη Μυρσίνη Τζινέλλη. Να θυμίσουμε […]

 

27/11/2018

Πελαγοδρομούμε… για τη δημοπράτηση του Κολυμβητηρίου Μυτιλήνης

«Στον αέρα» φαίνεται ότι βρίσκεται τελικά η δημοπράτηση του Κολυμβητηρίου Μυτιλήνης, τη στιγμή που παρά τις εξηγήσεις που δόθηκαν, τα αρμόδια όργανα δεν δίνουν τα «πράσινο φως» για την ένταξη του στο πρόγραμμα χρηματοδότησης, με ορατό τον κίνδυνο πιθανής απένταξης του έργου. Πριν από μερικές μέρες, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός είχε με δηλώσεις του

 

17/05/2019

Κολυμβητήριο Θέρμα: Μπαίνει στη φάση της κατασκευής

Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής το έργο της κατασκευής νέου κολυμβητηρίου στα Θέρμα. Έτσι ολοκληρώνονται όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις και το έργο πλέον μπορεί να μπει στη φάση της κατασκευής. Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, δήλωσε σχετικά : «Το νέο κολυμβητήριο ήταν ένα όνειρο που πολλοί προσπάθησαν συστηματικά να θάψουν και αργότερα κάποιοι άλλοι βιάστηκαν […]