Πελαγοδρομούμε… για τη δημοπράτηση του Κολυμβητηρίου Μυτιλήνης

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

«Στον αέρα» φαίνεται ότι βρίσκεται τελικά η δημοπράτηση του Κολυμβητηρίου Μυτιλήνης, τη στιγμή που παρά τις εξηγήσεις που δόθηκαν, τα αρμόδια όργανα δεν δίνουν τα «πράσινο φως» για την ένταξη του στο πρόγραμμα χρηματοδότησης, με ορατό τον κίνδυνο πιθανής απένταξης του έργου.

Πριν από μερικές μέρες, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός είχε με δηλώσεις του διαβεβαιώσει ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε το νέο κολυμβητήριο».

Ωστόσο, αν και δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου, σε συνεδρίαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής του Συμβουλίου των Αρχιτεκτόνων, η εξέλιξη των διαδικασιών είναι τέτοια που δεν δικαιολογεί τη μεγάλη καθυστέρηση στη δημοπράτηση του έργου.

Να θυμίσουμε ότι το δευτεροβάθμιο συμβούλιο είχε απορρίψει τη μελέτη του έργου διατυπώνοντας ενστάσεις σε 12 σημεία της μελέτης. Δόθηκαν οι απαιτούμενες διευκρινήσεις και έγινε αποδεκτή η ένσταση του δήμου στα 11 από τα 12 σημεία, στα οποία διαφωνούσαν οι αρχιτέκτονες.

Για το 12ο όμως θέμα, που αφορά στις αναβαθμίδες που θα συγκρατήσουν τα χώματα πίσω από το κολυμβητήριο, ο Δήμαρχος αναγνώρισε ότι πρέπει να υπάρξει διόρθωση, η οποία και αν έγινε άμεσα και στη συνέχεια κατατέθηκε εκ νέου προς έγκριση η μελέτη, πάλι κάτι φαίνεται να μην πληροί τις προδιαγραφές που θέτει το όργανο , ώστε αυτό να δώσει την πολυπόθητη έγκριση.

Όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και να δημοπρατηθεί, πριν την εκπνοή του 2018, διαφορετικά -για άλλη μια φορά- το έργο του κολυμβητηρίου θα κινδυνέψει να χαθεί για τη Λέσβο

«Άγνωσται αι βουλαί των οργάνων»

Όπως δήλωσε στα «Π» ο Αντιδήμαρχος Κώστας Κατσαρός «το πρωτοβάθμιο συμβούλιο απορρίπτει εκ νέου την επαναδιατύπωση του επίμαχου 12ου σημείου παρά τις διορθώσεις που κάναμε καθ’υπόδειξην του, ενώ το δευτεροβάθμιο όργανο δεν μας ζήτησε να διορθώσουμε κάτι .

Αυτό είναι πρωτοφανές και δημιουργεί μια κατάσταση που δυσχεραίνει τη δρομολόγηση του έργου.

Είναι σαφές ότι με τούτα και με κείνα που συμβαίνουν το έργο ενώ θα έπρεπε να έχει δημοπρατηθεί από τον Οκτώβρη, φτάσαμε περί τα τέλη Νοέμβρη κι ακόμα ..το παλεύουμε. Κανείς δεν αποσκοπεί στο να υπάρξει θέμα με τη χρηματοδότησή του, όμως αναγνωρίζουμε ότι η καθυστέρηση είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα», είπε ο αντιδήμαρχος Λέσβου.

Να σημειωθεί ότι στις 30 του μήνα συνεδριάζει στο Υπουργείο το αρμόδιο όργανο έχοντας ως θέμα στην ημερήσια ατζέντα και το κολυμβητήριο Μυτιλήνης. Και ενώ η δημοτική αρχή αναμένει την απόφαση με αγωνία, όπως παραδέχεται και ο αντιδήμαρχος έργων του Δήμου : «Ίσως, χρειαστεί να υπάρξει τελικά και μια προσωπική παρέμβαση του ίδιου του Δημάρχου στο Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση του έργου, γιατί είναι πραγματικά κρίμα να χαθεί κυνηγώντας τις προθεσμίες που εκπνέουν».

Το κολυμβητήριο αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων του νησιού, καθώς την τελευταία πενταετία και μετά το κλείσιμο της αθλητικής εγκατάστασης στο λιμάνι της Μυτιλήνης, η απουσία ενός τέτοιου χώρου αποτελεί σημαντική έλλειψη για την αθλητική κοινότητα της Λέσβου.

Επιπλέον, η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει το ρημαγμένο κτίριο μόνο θλίψη δημιουργεί στους ντόπιους και τους επισκέπτες, απομεινάρι αλλοτινών ένδοξων στιγμών για το λεσβιακό ναυταθλητισμό

Προηγουμενο αρθρο

Παραχώρηση Δημοτικών ακινήτων για τη στέγαση κέντρων υγείας σε Αγιάσο και Μανταμάδο

Επομενο αρθρο

“ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ” : Η απάντηση των κατοίκων της Λέσβου απέναντι στη φτώχεια