Search

Η Ένωση προσωπικού λιμενικού σώματος ζητά λύσεις για την υγειονομική έκθεσή των υπαλλήλων της

 

 

Το Δ.Σ της ένωσης προσωπικού λιμενικού σώματος με επιτολή του προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μυταράκη Νότη κια τον Υπουργό ΥΝΑΝΠ κ. Πλακιωτάκη Ιωάννη θέτουν μια σειρά από σημαντικά θέματα, τα οποία ι αφορούν την διεκπεραίωση των περιστατικών με μετανάστες που φθάνουν στο νησί

“Πρώτα απ όλα υπάρχει θέμα τόσο όσον αφορά την μεταφορά τους, αλλά και τον χώρο παραμονής τους σε καραντίνα, όπως με βάση τις οδηγίες πρέπει να τεθούν λόγο της πανδημίας του Κορωνοϊού. Για τον λόγο αυτό καλούμε τα συναρμόδια υπουργεία μεταναστευτικής πολιτικής και Πολιτικής Προστασίας όπως προβούν στην μίσθωση κατάλληλα διαμορφωμένων Λεωφορείων με ανάλογα εξοπλισμένους με τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας οδηγούς, προκειμένου να πραγματοποιείται η μεταφορά από τον χώρο που αποβιβάζονται και συλλαμβάνονται προς τους χώρους καραντίνας είτε αυτό αφορά την δικαιοδοσία του Δήμου Μυτιλήνης είτε του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Σας ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε διατιθέμενοι πέραν  των άλλων κινδύνων που εκ των πραγμάτων και εν γνώση μας εκθέτουμε τους εαυτούς μας  ,είτε αυτό λέγεται σκάφος, είτε η φύλαξη τους να επιβαρυνόμαστε υγειονομικά περαιτέρω,  είτε ως οδηγοί είτε ως συνοδοί στα υπηρεσιακά μας οχήματα. Η έκθεση μας αυτή είναι κατανοητό ότι αποτελεί εν δυνάμει έκθεση, τόσο του οικογενειακού μας περιβάλλοντος όσο και κατ επέκταση  αλυσιδωτά και το κοινωνικό σύνολο.  Η κατάσταση είναι ιδιαίτερη, έχουν εκδοθεί πλήθος πρωτοκόλλων, πράξεων νομοθετικού περιεχομένου και οδηγιών που έχουν προβλέψει και καλύψει πάρα πολλά ενδεχόμενα ,στο θέμα αυτό όμως δεν έχει υπάρξει σχετική πρόβλεψη και πρέπει δοθεί λύση, με δεδομένο και της σοβαρότητας του ,αλλά και ότι έχουν διατεθεί γενικότερα αρκετά κονδύλια ώστε το οικονομικό να αποτελεί πρόβλημα.

 

Το Δεύτερο θέμα αφορά την λειτουργία του κλιμακίου του ΕΟΔΥ που έχει διατεθεί στο νησί μας και που έχει ως αρμοδιότητα την εξέταση, αλλά και την διεξαγωγή των προβλεπόμενων τεστ για τον Κορωνοϊό. Είναι η δεύτερη φορά που σε περιστατικό που αντιμετωπίζουμε Παρασκευή μας παραπέμπουν στο να εξετάσουν τους μετανάστες την Δευτέρα!!Δεν είναι δυνατόν  μια υπηρεσία να μην προβαίνει στις προβλεπόμενες ενέργειες άμεσα, αφήνοντας  χωρίς εξέταση ανθρώπους που αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου και μάλιστα στην ύπαιθρο, εκτός προβλεπόμενου χώρου με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία.

 

Επιπρόσθετα δεν μπορεί ένα φορέας όπως είναι ο ΕΟΔΥ ή ένα Υπουργείο όπως αυτό της Πολιτικής Προστασίας που μας επιβάλλει συγκεκριμένους τρόπους λειτουργίας, αλλά και περιορισμούς και κυρίως  μας επιβαρύνει εργασιακά με την ανάθεση των ελέγχων για την εφαρμογή  των μέτρων που θεσπίζει, οι υπάλληλοι του ΕΟΔΥ να εμφανίζονται ότι δεν μπορούν να εργαστούν  το Σαββατοκύριακο, επιβαρύνοντας περαιτέρω μάλιστα έτσι άλλη υπηρεσία εργαζομένων, είτε αυτοί είμαστε εμείς ως Λιμενικοί ,είτε οι Αστυνομικοί.

 

Η μη εξέταση των μεταναστών κύριοι σημαίνει ότι για να κάνουν Σαββατοκύριακο η υπάλληλοι της μιας υπηρεσίας εργάστηκαν το λιγότερο δεκαέξι (16) υπάλληλοι της δική μας, κάτι το οποίο εκτός του ότι εργασιακά δεν μπορεί να γίνει ανεκτό ούτε να συνεχιστεί, μας φέρνει πολλές φόρες σε αδιέξοδο, αφού δεν είναι ανεξάντλητη η αριθμητική δύναμη του Λιμενικού  στο νησί ακόμα και με τις ενισχύσεις που αδιαλείπτως μας συνδράμουν, γιατί τα μέτωπα και οι υποχρεώσεις που διαρκώς  προκύπτουν  από το ζήτημα του μεταναστευτικού ,έχουν μορφή Λερναίας Ύδρας.

 

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ,από τον Μάρτιο ήδη, εμείς έχουμε επισημάνει αρκετά θέματα, τα οποία ακόμα προσπαθούμε να λύσουμε και θεωρούμε ότι θα έπρεπε σε κεντρικό επίπεδο να υπάρξει συντονισμός με σαφείς συγκεκριμένες διαδικασίες για την διεκπεραίωση των περιστατικών με μετανάστες που φθάνουν στο νησί και που θα προβλέπει τα πάντα από το σημεία που συλλαμβάνονται ως την καραντίνα και τελικά στο κέντρο ταυτοποίησης

 

Μας προκαλεί θαυμασμό  το γεγονός του να βλέπουμε τον υποδειγματικό τρόπο αντιμετώπισης σχετικά με το θέμα του Κορωνοϊού στις περιπτώσεις των συμπατριωτών μας που επαναπατρίστηκαν από Αγγλία, Ισπανία και αλλού. Οπού υπήρξε πρόβλεψη στο να  εξεταστούν στο να μεταφερθούν και να τεθούν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία .Όπως επίσης η αμεσότητα σε άλλες περιπτώσεις ,αλλά και η διαδικασία που τηρήθηκε μόλις χθες με την Αεροπορική πτήση από το Κατάρ.

 

Από την άλλη όμως μας προκαλεί απορία το γεγονός, ότι ενώ ορθώς συμβαίνουν όλα αυτά εμείς σε πλήρη αντίθεση με αυτήν την εικόνα ,μέχρι και πριν δυο μέρες ψάχναμε ποιος είναι ο χώρος καραντίνας  κάτι που μα ταλαιπωρεί επί σχεδόν τρεις (3) μήνες, φτάσαμε να νοικιάσουμε αυτοκίνητο για τους γιατρούς του ΕΟΔΥ από την τσέπη μας ,ενώ ακόμα μεταφέρουμε με τα υπηρεσιακά μας οχήματα ανεξέλεγκτους ιατρικά ανθρώπους .

 

Θεωρούμε με βάση τα παραπάνω ότι είναι επιβεβλημένη μια ευρεία σύσκεψη μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων ,ώστε να συζητηθεί και να προληφθεί κάθε λεπτομέρεια ,διότι μπορεί οι μετανάστες να μην είναι τουρίστες είναι όμως άνθρωποι που έρχονται από μια χώρα με αμφίβολη υγειονομική αξιοπιστία κι μπορεί άθελα τους να αποτελέσουν αλλά και να μετατρέψουν και εμάς σε υγειονομικές βόμβες.

 

Με δεδομένο αυτό ,όπως και ότι ο Κορωναϊός δεν κάνει διακρίσεις, στο ποιός έχει διαβατήριο ή νόμιμα έγγραφα ,αλλά και ότι ως νησί, όπως καλύτερα από εμάς γνωρίζεται οι υγειονομικές μας δυνατότητες και αντοχές έχουνε εκ των πραγμάτων χαμηλό ταβάνι, παρακαλούμε όπως ληφθεί μέριμνα για τα παραπάνω ,ώστε να εκλείψουν φαινόμενα διαμονής και φύλαξης μεταναστών σε παραλίες ,βουνά και λαγκάδια, όπως και το να περιμένουμε να ξημερώσει Δευτέρα προκειμένου να εξεταστούν.