Γιατί αυτοί είμαστε… Ισχυρή Κυβέρνηση τετραετίας για τη ΝΔ, ενίσχυση της ακροδεξιάς

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:
Επιλέξαμε συνειδητά να μην δείξουμε τους πανηγυρισμούς του καταδικασμένου χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη από τη φυλακή για την εισοδο του ακροδεξιού μορφώματος των Σπαρτιατών, όσο και τα γλέντια του ΚΚΕ στην πλατεία Σαπφούς (την ίδια ώρα που μαύριζε η Οικουμένη όλη) παρότι άξια κέρδισαν την έδρα στο νησί.
Θα σταθούμε στην συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας η οποία θα πρέπει να μαζέψει το ακροδεξιό τέρας που εξαπέλυσε προτού αρχίζει και τρώει και τα δικά της τα παιδιά, εκείνα που είναι στραμμένα στη πρόοδο και την ανάπτυξη που τόσο ευλογεί, θα σταθούμε και στην είσοδο τριών συντηρητικών (το λιγότερο) κομμάτων στη Βουλή και τους αγώνες που πρέπει να δώσουμε ενωμένοι μπροστά στην ορμπανοποίηση που έρχεται, στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει  να κάνει κάτι περισσότερο από αυτοκριτική και στην αντίδραση της Αριστεράς που πρέπει να ενωθεί ώστε να αποτελέσει τη διαφορετική φωνή.
Ευχαριστώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες για την εμπιστοσύνη τους. Τώρα νιώθω βαρύτερο το χρέος να υπηρετήσω την πατρίδα με όλες μου τις δυνάμεις. Ποτέ δεν υπόσχομαι θαύματα. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι θα μείνω πιστός στο εθνικό μου καθήκον με σχέδιο, αφοσίωση και σκληρή δουλειά. Δηλωσε ο Κυριακος Μητσοτάκης που έλαβε ισχυρή εντολή για την ανανέωση της θητείας του στο Μέγαρο Μαξίμου   από το εκλογικό σώμα στις εκλογές

Ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την πρωτοκαθεδρία του στον χώρο της Κεντροδεξιάς και ξεκινάει τη δεύτερη κυβερνητική θητεία του με ένα ιστορικό προβάδισμα 24 εκατοστιαίων μονάδων από τον βασικότερο αντίπαλό του και έχοντας πλέον απέναντί του μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση που απαρτίζεται από επτά διαφορετικά κόμματα τα οποία αναμένεται να αναπτύξουν σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ τους.

Με ποσοστό κοντά σε αυτό της περασμένης κάλπης και παρά τη μεγάλη αύξηση της αποχής, που έφερε η προεξόφληση της γαλάζιας επικράτησης, η Νέα Δημοκρατία θα διαθέτει στη νέα Βουλή άνετη αυτοδυναμία που είναι εφάμιλλη με αυτή που κυβέρνησε από το 2019 έως το 2024, αφού εκλέγει 158 βουλευτές. Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνουν, αναλυτές, στη νέα κοινοβουλευτική σύνθεση, κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό των 50 εδρών για να υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Νέα ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ, περιορισμένα κέρδη για ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ

Μεγάλος ηττημένος και από την επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση βγαίνει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είδε τα ποσοστά του κόμματός του να καταρρέουν για δεύτερη συνεχή φορά και προσγειώθηκε κάτω από το 18% χάνοντας σχεδόν 14 μονάδες που είχε πριν από τέσσερα χρόνια, πληρώνοντας βαρύτατο τίμημα για τον τρόπο με τον οποίο αντιπολιτεύθηκε μετά το 2019.

Η μειωμένη, πάντως, συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, καθώς από τις κάλπες αυτής της Κυριακής απείχαν περισσότεροι από 800 χιλιάδες ψηφοφόροι που είχαν ψηφίσει τον Μάιο, μείωσε τον απόλυτο αριθμό των ψήφων που έλαβαν και τα τέσσερα παραδοσιακά κόμματα. Η ΝΔ απώλεσε σχεδόν 300 χιλιάδες ψήφους, που όμως σε ποσοστιαία αντιστοίχιση οι απώλειες της ήταν της τάξης του 0,23%. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε περίπου 260 χιλιάδες ψηφοφόρους, το ΠΑΣΟΚ σχεδόν 60 με 70 χιλιάδες και το ΚΚΕ περί τους 26 χιλιάδες.

Το μόνο κόμμα που ενίσχυσε τον απόλυτο αριθμό των ψήφων του είναι η «Νίκη» που ψηφίστηκε από περίπου 20 χιλιάδες περισσότερους ψηφοφόρους και δεν επλήγη από την εντυπωσιακή άνοδο που είχε το μόρφωμα «Σπαρτιάτες» που συγκέντρωσε 240 χιλιάδες ψήφους που αντιστοιχούν σε ποσοστό 4,66% και κατετάγη πέμπτο. Η Ελληνική Λύση πέρασε στην έκτη θέση με το ίδιο ποσοστό του Μαΐου (4,45%) αν και την επέλεξαν περίπου 20 χιλιάδες λιγότεροι ψηφοφόροι.

Συνολικά, πάντως, τα τρία κόμματα που κινούνται δεξιότερα της ΝΔ θα διαθέτουν στη νέα Βουλή 34 βουλευτικές έδρες, καθώς έλαβαν αθροιστικά 12,79% που είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά, καθώς υπερβαίνει και την παρουσία της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ στην -επίσης οκτακομματική- Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και στην οποία διέθεταν 18 και 10 βουλευτές αντίστοιχα.

Η υψηλή αποχή, εξάλλου, ευνόησε το όγδοο κόμμα που πήρε το εισιτήριο για αυτή τη Βουλή και είναι η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου που σε αυτές τις εκλογές έλαβε περίπου 6 χιλιάδες λιγότερες ψήφους από τις προηγούμενες εκλογές.

Προηγουμενο αρθρο

Apis Fabricca: Τα “δικά” μας καλλυντικά με αρχές και περιβαλλοντική συνείδηση

Επομενο αρθρο

Mythical Coast Wellness Retreat: Πεντάστερο με …σφραγίδα