Search

Ξεπέρασε τους 10.000 επισκέπτες μόλις τον πρώτο μήνα λειτουργίας της η περιοδική έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους

 

 

Ξεπέρασε τους 10.000 επισκέπτες μόλις τον πρώτο μήνα λειτουργίας της η περιοδική έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου  η οποία ταξιδεύει στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με θέμα τα ευρήματα φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων της Δυτικής Λέσβου που αποτελούν μάρτυρες κλιματικών αλλαγών του παρελθόντος..

 

Η έκθεση παρουσιάζει 18 σπάνια και εντυπωσιακά απολιθώματα κορμών δένδρων και κλαδιών καθώς και αποτυπώματα φύλλων και καρπών, τα οποία με τα άριστα διατηρημένα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους αποδεικνύουν την ύπαρξη υποτροπικών δασών στη Λέσβο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

 

Πρωταγωνιστής της έκθεσης το ομοίωμα ενός Δεινοθηρίου, ενός προβοσκιδωτού ζώου μακρυνού προγόνου του ελέφαντα, σε φυσικές διαστάσεις, με ήχο και κίνηση που πλαισιώνεται από απεικονίσεις του περιβάλλοντος στο οποίο έζησε. Η απολιθωμένη κάτω γνάθος με τα δόντια που βρέθηκαν στην περιοχή του Γαβαθά και έχει ηλικία 19-18,5 εκατομμυρίων ετών είναι ένα ακόμα εντυπωσιακό έκθεμα που δίνει πληροφορίες για την εξέλιξη των προβοσκιδωτών, τη μετανάστευσή του από την Αφρική προς την Ασία και αργότερα την Ευρώπη μέσω Λέσβου καθώς και τις γεωγραφικές αλλαγές που υπέστη η περιοχή του σημερινού Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια.

 

Στις 5 μόλις εβδομάδες λειτουργίας της η έκθεση κέρδισε τον θαυμασμό μικρών και μεγάλων ξεπερνώντας  τους 10.000 επισκέπτες! Εκ των οποίων οι 3.700 ήταν μαθητές και εκπαιδευτικοί από σχολικές μονάδες όλων των ηλικιακών βαθμίδων και περιοχών από όλη τη χώρα. συστήματα προσκόπων και ομάδες παιδιών καθώς και ανήλικοι πρόσφυγες ενημερώθηκαν στην έκθεση για τα ευρήματα αλλά και για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα οικοσυστήματα του παρελθόντος.

Η έκθεση έδωσε επίσης την ευκαιρία σε 7.300 Αθηναίους αλλά και εκδρομείς στην Αθήνα από όλες τις περιοχές της Ελλάδας καθώς και από την Κύπρο και διάφορες χώρες όλου του κόσμου – από Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ρωσία, Ρουμανία, Ουκρανία, Σερβία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Η.Π.Α. και Αυστραλία – να γνώρισαν από κοντά το νησί της Λέσβου και τον σημαντικό γεωλογικό πλούτο του.

 

«Τα Δεινοθήρια και οι Σεκόιες» αποτελούν μια πετυχημένη προσπάθεια του Μουσείου να προβάλει τα γεωλογικά ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους της Δυτικής Λέσβου και μέσω αυτών να ευαισθητοποιήσει το κοινό και κυρίως τους μαθητές και φοιτητές σε θέματα που αφορούν την προστασία του πλανήτη, της γεωλογικής και φυσικής κληρονομιάς και την κατανόηση των επιπτώσεων του φαινομένου της αλλαγής του κλίματος επί των ζωντανών οργανισμών και οικοσυστημάτων γενικότερα αλλά πρωτίστως του ρόλου του ανθρώπου στα σημερινά φαινόμενα κλιματικής αλλαγής σε ένα κάλεσμα αλλαγής τρόπου ζωής με σκοπό ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη και το ανθρώπινο είδος!

 

Οι εντυπώσεις των επισκεπτών

Το πρόπλασμα του δεινοθηρίου κέρδισε την προσοχή και την αγάπη μικρών και μεγάλων που έρχονται στην έκθεση να μάθουν την ιστορία του και να δούνε από κοντά πως ήταν, τι έτρωγε, σε τι περιβάλλον ζούσε, πως εξελίχθηκε, γιατί εξαφανίσθηκε. Τα παιδιά μικρότερης ηλικίας αναρωτιούνται και προσπαθούν να ανακαλύψουν αν είναι αληθινό ζώο!

Οι εκπαιδευτικοί εντυπωσιάζονται με το πλήθος των πληροφοριών που παίρνουν οι μαθητές τους και οι ίδιοι, μέσα από τα πάνελς με επεξηγηματικά κείμενα και φωτογραφίες καθώς και το οπτικοακουστικό υλικό που μεταφέρει στα οικοσυστήματα του παρελθόντος αλλά και αποτυπώνει το σημερινό παγκόσμιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Θεωρούν την έκθεση ένα πολύ ενδιαφέρον εργαλείο και το βιωματικό μάθημα των παιδιών για προβληματισμούς και ευαισθητοποιήσεις που μπορούν να αποτελέσουν σπουδαία θέματα συζήτησης μέσα στην τάξη μετά την εκδρομή.

Οι γονείς χαίρονται που τα παιδιά τους διασκεδάζουν και απολαμβάνουν την επίσκεψη σε «ένα μουσείο απολιθωμάτων» με τρόπο εκπαιδευτικό και εποικοδομητικό.

 

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά:

09:30-14:30 Δευτέρα έως Παρασκευή για σχολικές μονάδες και

17:00-20:00 Τετάρτη έως Παρασκευή και 11:00-20:00 Σαββατοκύριακα για κοινό.

Και πλαισιώνεται με επιστημονικές ενημερώσεις από εξειδικευμένο προσωπικό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

 

Είσοδος ελεύθερη!

 

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Ειδικά για τις σχολικές μονάδες το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου οργανώνει καθημερινά εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δραστηριότητες.

Για σχολεία, Συλλόγου κλπ απαραίτητη η κράτηση στο τηλέφωνο 210 9469684.

Ίδρυμα Ευγενίδου: Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο (είσοδος από οδό Πεντέλης 11).