ΒΙΝΤΕΟ ντοκουμέντο από την παγωμένη Μόρια

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

“Κοιτάξτε πως ζούμε εδώ μέσα. Δεν μπορούμε να ζήσουμε εδώ μέσα. Κοιτάξτε τις συνθήκες. Αυτή είναι απλά η ουρά για το φαγητό”. Μια κραυγή απελπισίας, ένα βίντεο ντοκουμέντο από τη ζωή στη Μόρια. Η φωνή, σπασμένη, κουρασμένη, τραγική, περιγράφει τις δραματικές συνθήκες επιβίωσης στο κολαστήριο της Μόριας  που πάγωσε από το χιονιά. Να θυμίσουμε πως πριν από λίγο καιρό ένα 6χρονο παιδί και η 66χρονη γιαγιά του έχασαν τη ζωή τους ύστερα από έκρηξη που σημειώθηκε μέσα στη σκηνή καθώς προσπαθούσαν να μαγειρέψουν με γκαζάκι. Ελπίζουμε αυτές οι εικόνες να φτάσουν ως το γραφείο του κυρίου Μουζάλα που διαβεβαίωνε ότι “κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν είναι πλέον στο κρύο”.

 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) επαναλαμβάνει σήμερα την έκκλησή της να επιταχυνθεί η μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα. Ακόμα και μετά τις πρόσφατες προσπάθειες βελτίωσης της κατάστασης, οι συνθήκες σε πολλούς χώρους φιλοξενίας στα νησιά παραμένουν ιδιαίτερα ελλιπείς.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, άλλα 119 άτομα αναμένεται να μεταφερθούν τις επόμενες μέρες από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με έξοδα του Οργανισμού στην ηπειρωτική Ελλάδα από τη Λέσβο, προκειμένου να συνεχίσουν εκεί τη διαδικασία ασύλου. Στόχος να απελευθερωθούν χώροι σε πλαστικές μεγάλες σκηνές ώστε να μετακινηθούν εκεί κάποιοι από αυτούς που σήμερα ζουν στις καλοκαιρινές σκηνές.

Φυσικά κάτι τέτοιο, η κατάργηση δηλαδή των καλοκαιρινών σκηνών δεδομένων των συνεχιζόμενων μικρών έστω αφίξεων αλλά και του υπερπληθυσμού που επικρατεί στον καταυλισμό της Μόριας δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα στον καταυλισμό της Μόριας υπήρχαν αυστηρά μέρα ασφαλείας ενώ αστυνομικοί απαγόρευαν τη φωτογράφιση του καταυλισμού ακόμα και απ’ έξω.

Τέλος ας σημειωθεί ότι σήμερα στο κάτω κάστρο της πόλης, μέσα στον πύργο εγκαταστάθηκαν ξανά ομάδες Αφρικανών μεταναστών που διέφυγαν από τον καταυλισμό της Μόριας οι οποίοι με μεγάλες φωτιές προσπαθούν να ζεσταθούν. Μέσα δε στις πολεμίστρες τοποθέτησαν ξανά σκηνές για την το δυνατόν καλύτερη προστασία τους από τις κακές καιρικές συνθήκες.

 

 

Προηγουμενο αρθρο

Επιχείρηση διάσωσης 8 εκδρομέων στα ορεινά του Πλωμαρίου

Επομενο αρθρο

“Me goal!”! Στο πρώτο τουρνουά ποδοσφαίρου ανηλίκων προσφύγων στη Λέσβο