Search

Β. Ανδρεαδέλλη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για τα δύσκολα, απαντώ με νούμερα σε όλα όσα με χρεώνουν»

Την πρώτη της συνέντευξη σε τοπικό μέσο ενημέρωσης παραχώρησε η υποψήφια Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Ανδρεαδέλλη, μιλώντας στα «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» τόσο για την απόφασή της να συμμετάσχει στο εθνικό ψηφοδέλτιο όσο και για την «Ηλιακτίδα» στην οποία είναι Πρόεδρος και διαχειρίζεται μεγάλο κομμάτι ευθύνης του μεταναστευτικού.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνω υποψήφια», μας λέει η ίδια και ρωτώντας την ακριβώς για την πτώση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος στις Αυτοδιοικητικές εκλογές ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αρχικά θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι ήρθε για τα δύσκολα και το απέδειξε όταν ανέλαβε τη χώρα στην κατάσταση την οποία ήταν. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτές οι εκλογές είναι οι πιο σημαντικές των τελευταίων χρόνων και πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στην κυβέρνηση να ξεδιπλώσει όλη τη βεντάλια του έργου της. Όσο κι αν κάποιοι προτρέχουν όλα τα δεινά του τόπου να τα φορτώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και υπάρχουν δύσπιστοι απέναντι στην πολιτική που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια, πρέπει να υποστηρίξουμε ότι όλοι μας είδαμε το νοικοκύρεμα του τόπου , του κράτους μας γενικότερα αλλά και την εξοικονόμηση πόρων που μας έκαναν να ξεκινάμε για τον δρόμο ανάπτυξης που διαφαίνεται στην πορεία, αν και εφόσον μας δοθεί η ευκαιρία να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε. Παράλληλα τα έργα που έχουν μπει σε μια πορεία αποδεικνύουν την ορθή διαχείριση των κονδυλίων αλλά και το έργο της κυβέρνησης, που υπερέβησαν πολλές φορές τις δυνάμεις τους για να τα καταστήσουν πραγματικότητα».

Η αλήθεια είναι ότι η Βασιλική Ανδρεαδέλλη έχει δεχτεί έντονη κριτική για τη θέση την οποία κατέχει ως σήμερα. Η ιστορική μετακίνηση των προσφύγων –μεταναστών και το βάρος που έχουν επωμιστεί τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, έχει διχάσει την κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά και στην ύπαρξη των Μη κυβερνητικών Οργανώσεων στο νησί και κατά πόσο υπερισχύει η θετική τους ή η αρνητική τους πλευρά.

Σήμερα η Βασιλική Ανδρεαδέλλη ως Πρόεδρος της «Ηλιακτίδας» απαντά στα κακώς κείμενα με νούμερα, που έχουν να κάνουν τόσο με τις δομές που έχουν στηθεί στο νησί και έχουν δώσει πάμπολλες θέσεις εργασίας τόσο και στη βοήθεια που προσφέρεται στις ευάλωτες ομάδες των προσφύγων –μεταναστών, αλλά και στις ντόπιες που έχουν ανάγκη υποστήριξης.

Η ίδια μας λέει «Δεν προλαβαίνω να νιώσω και να επεξεργαστώ όλα αυτά που με χρεώνουν και αυτό γιατί ο όγκος της δουλειάς είναι μεγάλος. Σε όλα αυτά που μου προσάπτουν αυτά που έχω να καταθέσω είναι νούμερα που αποδεικνύουν το πόσο έχουμε βοηθήσει προς όλες τις κατευθύνσεις. Όσο για τη λάσπη που μπορεί να πετάξει ο καθένας, έχω να προσθέσω ότι στην «Ηλιακτίδα» σήμερα εργάζονται άνθρωποι από όλους τις κομματικές παρατάξεις, και οι έλεγχοι είναι εξαντλητικοί σε κάθε περίπτωση, παράλληλα οι καθυστερήσεις στις πληρωμές έχουν να κάνουν με τα συνοδευτικά έγγραφα που απαιτούνται και με τις διαδικασίες που πραγματοποιούνται και είναι ενταγμένες στα ευρωπαϊκά στάνταρντ και πρωτόκολλα.

 

“Το έργο της Ηλιακτίδας στηρίζεται στις συνεχείς προσπάθειες του προσωπικού μας. Στο πλαίσιο του έργου που υλοποιούμε, προσλαμβάνουμε ντόπιους (κυρίως), υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την τοπική κοινωνία και καταπολεμώντας την ανεργία εν μέσω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.”

 

«Αποδέχθηκα μετά από ώριμη σκέψη και με αίσθημα ευθύνης την πρόταση να είμαι υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Λέσβου στις επερχόμενες εκλογές. Θεωρώ πως είναι μια ευκαιρία να προωθηθούν τα προβλήματά μας στην κεντρική διακυβέρνηση του κράτους και να δοθούν οι λύσεις, γνωρίζοντάς τα από πρώτο χέρι ως μόνιμη κάτοικος της Λέσβου».

Σήμερα, λοιπόν, σε αυτόν τον Κοινωνικό φορέα που δημιουργήθηκε μέσα από τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, μέσω της απασχόλησης και της εξατομικευμένης συμβουλευτικής στα άτομα με ειδικές ανάγκες και στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού έχουμε 300 ΑΤΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ στη Λέσβο και την Βόρεια Ελλάδα ,100 ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ που απασχολούνται στους τομείς κοινωνικής πρόνοιας και διοίκησης, πάνω από 100 ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ενοικιάζονται προσφέροντας εισόδημα στην τοπική κοινωνία καθώς και 100 ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ που υποστηρίζονται μέσα από το πρόγραμμα προμηθειών του έργου.

Αυτά τα νούμερα είναι που έχουν μειώσει φανερά την ανεργία στο νησί αλλά και σε άλλα σημεία στην Ελλάδα και έχουν τονώσει την οικονομία του νησιού. Προσπαθούμε δηλαδή να παντρέψουμε τις ανάγκες όλων που διαβιούν εδώ και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό.

Άλλωστε όπως σας προείπα τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους» Η αλήθεια είναι ότι με τη Βασιλική Ανδρεαδέλλη θα μπορούσε κανείς να μιλάει για το προσφυγικό- μεταναστευτικό επί ώρες , όμως μια βουλευτής θα πρέπει σφαιρικά να θέσει τους δικούς της άξονες για να μπορέσει να κατευθύνει το νομό σε τροχιά ανάπτυξης αυτό που επιδιώκει και η ίδια μέσα από τις θέσεις της είναι τα νησιά μας που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα που η κρίση τα επιδείνωσε, πρέπει να μπουν στη συνολικότερη προσπάθεια οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης τους που ουσιαστικά ξεκίνησε από τον Αύγουστο του 2018.

« Εγώ τα μόνα ερωτήματα που απευθύνω σε όλους εκείνους που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είναι το παρακάτω : Το κοινωνικό χρέος και η συλλογική ευθύνη είναι το θεμελιώδες σημείο πάνω στο οποίο θα στηρίζονται όλες οι προσπάθειες της ανοικοδόμησης των νησιών του Ν. Λέσβου; Πρωταρχικό ενδιαφέρον μας θα είναι η ανάπτυξη με κέντρο τον άνθρωπο, αντί μιας “ξερής” οικονομικής ανάπτυξης; Θέλουμε να συνεχιστεί το νοικοκύρεμα του κράτους; Η θετική απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι η δική μου δέσμευση απέναντι στον κόσμο του νομού μας. Η πολύχρονη εμπειρία στην ενασχόλησή μου με τα κοινά και ειδικά σε ευαίσθητους κοινωνικούς χώρους, μου δίνει τη δυνατότητα να δεσμεύομαι πως μπορώ να αγωνισθώ για όλους!

 

«Η Ηλιακτίδα ξεκινά το 1997, με τη συνεργασία του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης, του Δήμου Μυτιλήνης, της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Λέσβου και εθελοντών. Στο πρώτο διάστημα λειτουργίας της ξεκίνησε το Κέντρο Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες με εργαστήριο χειροποίητου χαρτιού. Δεν γίνεται όταν κάνουμε αναδρομή για την δημιουργία της ΗΛΙΑΚΤΙΔΑΣ να μην αναφέρω την Βίκυ Τακτικού η οποία είναι συνιδρύτρια της ΗΛΙΑΚΤΙΔΑΣ για πολλά χρόνια διετέλεσε ως Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Επίσης τους πρώτους προέδρους τον Κώστα Αντωνόπουλο και Αντώνη Γιαννάκη.

Παλεύουμε ενάντια στη μιζέρια και στην απομόνωση, πιστεύουμε στην κοινωνική δικαιοσύνη, παίρνουμε την τύχη της ζωής μας και την τύχη του τόπου στα χέρια μας. Παλεύουμε να μην επιστρέψουν οι πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν την Ελλάδα στην ηθική, κοινωνική και οικονομική κρίση» τονίζει μεταξύ άλλων η Βασιλική Ανδρεαδέλλη Η υποψήφια Βουλευτής έχει ένα moto που την ακολουθεί σε οτιδήποτε κάνει. Και αυτό έχει να κάνει με το ότι «όλα μπορούν να διορθωθούν, μόνο ο θάνατος δεν αλλάζει» Με αυτό το σκεπτικό και με ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ενεργοποιείται στην κατεύθυνση ότι όπου υπάρχει ανάγκη στον ντόπιο πληθυσμό είμαστε δίπλα τους με προγράμματα επισιτισμού, με την εύρεση εργασίας σε ομάδες ανθρώπων που έχουν μείνει έξω από την αγορά εργασίας και είμαστε προσηλωμένοι σε αυτό και για αυτό παίρνουμε τόσο μεγάλα προγράμματα για να μπορούμε να υποστηρίζουμε αρχικά τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας .

Στόχος μου ως βουλευτής είναι να αναπτυχθεί η Κοινωνική οικονομία ώστε να αναπτυχθεί ο τομέας της οικοτεχνίας και να μπορέσει ο καθένας να φτιάξει με τη δική μας τεχνογνωσία και τη βοήθεια μας το δικό του υγιές εργασιακό περιβάλλον και να αποκτήσει ο τόπος της εξωστρέφεια που χρειάζεται ».

 

Σύντομο βιογραφικό της Βασιλικής Ανδρεαδέλλη.

Η Βασιλική Ανδρεαδέλλη γεννήθηκε το 1961 στη Μυτιλήνη της Λέσβου όπου και διαμένει μόνιμα. Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή Μουσικής και Κοινωνιολόγο Εύρη Καλογρίδη και είναι μητέρα της Αθηνάς και του Δημήτρη.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Σχολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, «ΑΝΩΤΕΡΑ ΣΧΟΛΗ ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΡΙΩΝ». Αποφοίτησε από την «ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΑΣΠΑΙΤΕ)» στο Γενικό Τμήμα Παιδαγωγικών Μαθημάτων, ΕΠΠΑΙΚ.

Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Το 1984 ξεκίνησε να εργάζεται στο Νοσοκομείο παίδων Αγ. Σοφία ως διπλωματούχος νοσηλεύτρια και από το 1985 στο Γ.Ν.Ν. Μυτιλήνης όπου και εργάζεται μέχρι σήμερα.

Από το 1995 έως και το 1999 συμμετείχε στην επιτροπή ενίσχυσης της εθελοντικής αιμοδοσίας του Γ.Ν.Ν. Μυτιλήνης, όντας και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Λέσβου.

Έχει υπάρξει υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, την καταπολέμηση του αποκλεισμού από την αγορά εργασίας των ΑΜΕΑ, την ανακύκλωση, την Πρωτοβάθμια – Φροντίδα Υγείας στην Κοινότητα, την καταπολέμηση του αποκλεισμού για ανέργους νησιωτικών και ορεινών αποκλεισμένων περιοχών.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ και σήμερα είναι Πρόεδρος της.

Είναι Διευθύντρια του ΔΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτών Γενικής Νοσηλείας του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Ζώντας μόνιμα στην Μυτιλήνη δραστηριοποιείται επί σειρά ετών στο χώρο της Κοινωνικής Οικονομίας και στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και συμμετείχε ενεργά στον σχεδιασμό και υλοποίηση σημαντικών έργων και προγραμμάτων στο Βόρειο Αιγαίο και ιδιαίτερα στη Λέσβο.

Το ενδιαφέρον της για τα κοινά την οδήγησε να ασχοληθεί εντατικότερα με τα ιδιαίτερα κοινωνικά προβλήματα της Περιφέρειας. Έχει υπάρξει υποψήφια Βουλευτής με τον Συνασπισμό και με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις Δημοτικές Εκλογές του 2019 εξελέγη Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Με Πυξίδα τον Πολίτη».

Από το 1994 εργάζεται συστηματικά και ακατάπαυστα για το δικαίωμα των ΑΜΕΑ στον επαγγελματικό προσανατολισμό και την προώθηση τους στην αγορά εργασίας και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους άνεργους της Λέσβου. Η έντονη εθελοντική της δράση έχει ως βάση την προάσπιση και την κοινωνική επανένταξη των ευπαθών ομάδων του νησιού, αλλά και την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

 

Σε τοπικό επίπεδο

“Στην Ηλιακτίδα υπάρχει ένας όμορφος και κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος, όπου τα άτομα με αναπηρία μπορούν αφιλοκερδώς περάσουν το πρωινό τους με δημιουργική απασχόληση.

Η Ηλιακτίδα συνεχίζει την υποστήριξη ανθρώπων με αναπηρία και άλλες ευπαθείς ομάδες σε μια προσπάθεια κοινωνικής ένταξης. Η υποστήριξη ευπαθών ομάδων του τοπικού πληθυσμού είναι ακόμη πιο σημαντική τώρα, για την αποφυγή περιστατικών εκδήλωσης ρατσισμού, λόγω της υποστήριξης που υπάρχει σε πληθυσμούς προσφύγων και μεταναστών.

Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εργαζόμενους της ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ ΑΜΚΕ που δουλεύουν δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό”.