Το πολιτιστικό τριήμερο της Μυρσίνης Ζορμπά στη Λέσβο

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:
Ένα τριήμερο με εκδηλώσεις και συναντήσεις για θέματα πολιτισμού στη Λέσβο είχε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά. Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων η υπουργός θα επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυτιλήνης, το Μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade, το Μουσείο Θεόφιλου, το Μουσείο Βρανά και το μουσείο Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι.
«Ο ρόλος των μουσείων και των πολιτιστικών οργανισμών, ο ρόλος της πολιτικής του πολιτισμού γενικότερα εκτείνεται από τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της παράδοσης, τη σύγχρονη δημιουργία και τέχνη ως την ελεύθερη και διαφορετική έκφραση και διαμόρφωση των αντιλήψεων των πολιτών για τον πολιτισμό και την κουλτούρα της καθημερινής ζωής» σημειώνει η υπουργός. Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά ξεκίνησε την τριήμερη παραμονή της στο νησί με επίσκεψη στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης αιτούντων άσυλο στη Μόρια της Λέσβου και στο δημοτικό καταυλισμό προσφύγων.
Το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα στο οποίο η κ. Ζορμπά έχει ιδιαίτερη ευαισθησία και 15ετή εμπειρία καθώς υπήρξε πρόεδρος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού (2000-2015).
Η υπουργός συνομίλησε με τις οικογένειες που φιλοξενούνται στο κέντρο υποδοχής και επισκέφτηκε τους χώρους όπου οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο εκπαιδεύονται με μαθήματα μουσικής και εικαστικών σε ειδικά εργαστήρια παιδιών και ενηλίκων.
Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, ένα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία της Λέσβου επισκέφθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά στο πλαίσιο της τριήμερης παρουσίας της στο νησί για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στις 18 Μαΐου.
Το καλύτερα σωζόμενο κομμάτι του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου βρίσκεται στη Μόρια, αποτελείται από 17 τοξωτά ανοίγματα, ενώ ο ιδιαίτερος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της υδατογέφυρας, μήκους 170 μέτρων, την κατατάσσει ανάμεσα στις ομορφότερες υδατογέφυρες του αρχαίου κόσμου.
Η κ. Ζορμπά ενημερώθηκε για τις ενέργειες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου να συνεχιστούν τα έργα αναστήλωσης του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου, που είχαν διακοπεί στο παρελθόν, με την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης και είχε συζητήσεις με τοπικούς φορείς.
Στη συνέχεια η Υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε το Κάστρο της Μυτιλήνης, περιηγήθηκε στην παλιά πόλη, ενώ βρέθηκε και στο μουσουλμανικό τέμενος Βαλιδέ Τζαμί , όπου ενημερώθηκε για την προσπάθεια τοπικών φορέων με την υποστήριξη και της Κυβέρνησης για τη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα τόσο της παλιάς πόλης όσο και των εμβληματικών μνημείων της.
Δεν είναι όλα εφήμερα 
Η μεγάλη γιορτή του ΥΠΠΟΑ Δεν είναι όλα εφήμερα-Βόρειο Αιγαίο, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαΐου με τη συμμετοχή πλήθους φορέων των νησιών του ΒΑ Αιγαίου.
Στην εκδήλωση της Μυτιλήνης παρουσιάστηκαν τα σημαντικότερα αποτυπώματα της πολιτιστικής διαδρομής του 2018 στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου: ο ασύλητος τάφος μιας αρχόντισσας του 8ου π. Χ. αιώνα στη Λέσβο, τα γιγάντια ευρήματα του υποτροπικού δάσους του Αιγαίου πριν 20 εκατομμύρια χρόνια, η μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο, η επαφή των ανήλικων προσφύγων με τη σύγχρονη τέχνη στο Μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη- Teriade, η αποκατάσταση του Μουσείου Δημοκρατίας στον Άγιο Ευστράτιο, η επανέκθεση 86 έργων του Θεόφιλου στο Μουσείο Θεόφιλου, η διάσωση και διαφύλαξη της ναυπηγικής και ναυτικής τέχνη του Αιγαίου, τα αρχαία και μεσαιωνικά ναυάγια στο Αρχιπέλαγος των Φούρνων, τα έργα αποκατάστασης στην ανεμόεσσα της Λήμνου, η αποκατάσταση του Ι. Ναού Ζωοδότη Χριστού στο Στελί Ικαρίας. 

“Η γιορτή αυτή έρχεται σε μια στιγμή που με το νομοσχέδιο για την Περιφερειακή Πολιτική Σύγχρονου Πολιτισμού αποδεικνύουμε στην πράξη ότι οι φορείς της περιφέρειας αποτελούν ισότιμους συνδιαμορφωτές του πολιτισμικού πεδίου” σημείωσε η υπουργός στην έναρξη της εκδήλωσης. 
Στο Σίγρι 
Η Περιφερειακή Πολιτική για τον Σύγχρονο Πολιτισμό στο επίκεντρο της συζήτησης της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη με τους πολιτιστικούς φορείς του ΒΑ Αιγαίου. Εκπρόσωποι από ένα ευρύ φάσμα φορέων της περιοχής που βρέθηκαν στη Λέσβο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της υπουργού, τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει μια οργανωμένη στρατηγική για την ανάπτυξη του Σύγχρονου Πολιτισμού στην περιφέρεια. Στόχος του Υπουργείου είναι οι πόλεις και οι περιφέρειες της χώρας να οργανώσουν, με τη στήριξη των υπό ίδρυση νέων υπηρεσιών του Υπουργείου, τους πολιτιστικούς οργανισμούς, τους φορείς και τα κύτταρα πολιτισμού σε δυναμικά δίκτυα.
«Οι κοινότητες ζουν ανασαίνουν και παράγουν τον πολιτισμό στην περιοχή τους. Η δικτύωση με την υπόλοιπη χώρα θα τους επιτρέψει να συνδεθούν με τις πιο κοντινές περιφέρειες ή και τις πιο μακρινές πόλεις, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, με εξωστρέφεια, καινοτομία και ευελιξία. Στόχος μας η αλλαγή των νοοτροπιών, των στάσεων ζωής αλλά και η δημιουργική οικονομία, η βελτίωση αλλά και ο πολιτισμικός εμπλουτισμός και η διεύρυνση του ορίζοντα της καθημερινής πολιτισμικής ζωής» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού στη χθεσινή συνάντηση.
Προηγουμενο αρθρο

Γέφυρες Τέχνης στον Καρά Τεπέ: Για έναν κόσμο χωρίς προκαταλήψεις

Επομενο αρθρο

Κ. Αστυρακάκης : “Να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες”