Search

Το ΜέΡΑ25 εκφράζει τους ριζοσπάστες που αντιμάχονται την Ευρώπη των ολίγων

 

Μια ανάσα πριν τις Ευρωεκλογές, η Σοφία Σακοράφα, Ευρωβουλευτής GUE/NGL – ΜέΡΑ25 και μέλος της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος του ελληνικού Κοινοβουλίου μιλάει στα Πολιτικά για το Μερα25, τους ανθρώπους που το στηρίζουν και το διακύβευμα αυτών των ευρωεκλογών.

 

Είστε υποψήφια Ευρωβουλευτης με το ΜέΡΑ25. Ο κόσμος γνωρίζει το κόμμα ως το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη όμως τι είναι το ΜέΡΑ 25 ;
To ΜέΡΑ25, και το DiEΜ25 που είναι η πανευρωπαϊκή του έκφανση, αποτελεί το μοντέλο του ευρωπαϊκού διεθνισμού, όπου συναντώνται αντι-συστημικοί αριστεροί, πράσινοι, φιλελεύθεροι κλπ. στην βάση ενός, εμπεριστατωμένου, συνεκτικού, κοινού προγράμματος και οράματος. Είναι το πρώτο πανευρωπαϊκό κόμμα που δημιουργείται. Η εμπειρία όλων αυτών των χρόνων στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου και του παραδείγματος της Ελλάδας, με την υπαναχώρηση του 2015 μας δείχνει ότι καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της να πετύχει την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας. Οι εργαζόμενοι κάθε χώρας ξεχωριστά είναι εύκολη λεία για τα λόμπι των συμφερόντων και τις αντιδημοκρατικές δομές που ελέγχουν αυτή τη στιγμή την Ε.Ε. Μόνο ένα πλατύ, συμφιλιωτικό, πανευρωπαϊκό μέτωπο εναντίον της δίχως σύνορα επικυρίαρχης ολιγαρχίας μπορεί να καταργήσει τη χρεοδουλοπαροικία δίνοντας ανάσα στη χώρα μας και ελπίδα στην Ευρώπη. Αυτό το κενό θέλει να καλύψει το ΜέΡΑ25. Μόνο ένα τέτοιο διεθνικό αντισυστημικό ευρωπαϊστικό κίνημα μπορεί να παλέψει ταυτόχρονα τις δύο όψεις του αυταρχισμού που θριαμβεύει: της τρόικας και της ξενοφοβικής ακροδεξιάς. Με το κοινό όραμα μιας Ενωμένης Ευρώπης των λαών, περισσότεροι από 200.000 πολίτες από όλη την Ευρώπη, συνταχθήκαμε και συγκροτήσαμε την «Ευρωπαϊκή Άνοιξη». Η Ευρωπαϊκή Άνοιξη είναι ο μοναδικός φορέας που έχει καταθέσει προεκλογικό Πρόγραμμα διαμορφωμένο από πολίτες από όλη την Ευρώπη και τα κόμματά μας κατεβαίνουν σε αυτές τις εκλογές σε 11 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Πολωνία, Δανία, Πορτογαλία, Γαλλία κλπ.). Το κίνημα ενώνεται πάνω στο κοινό όραμα για την Ευρώπη ως χώρο δημοκρατίας, βιώσιμης ανάπτυξης, πράσινης μετάβασης, αλληλεγγύης και ευημερίας λέγοντας όχι στην Ευρώπη της αδιέξοδης λιτότητας.

Και τι νέο θα λέγατε ότι φέρνει το Μέρα25 για να αξίζει την στήριξη των πολιτών;
Το ΜέΡΑ25 εκφράζει σήμερα τους ριζοσπάστες που αντιμάχονται την Ευρώπη των ολίγων. Η υπεύθυνη στάση του συνειδητού πολίτη σήμερα πρέπει να είναι η ανυπακοή. Δεν είναι πλέον δυνατόν να υπακούουμε χωρίς αντίσταση στα κελεύσματα αόρατων εξουσιών και στους ανίκανους ψευτοτεχνοκράτες που απαξιώνουν την Ευρώπη και θυσιάζουν ολόκληρες γενιές για να σώσουν τις γαλλογερμανικές τράπεζες. Η ανυπακοή όμως έχει αξία μόνο αν έχει δυναμική και γι’ αυτό πρέπει να είναι ρεαλιστική. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να συνδυάζεται με εφικτές υπεύθυνες προτάσεις για όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Λύσεις που θα ανατρέπουν την αυτοκτονική πολιτική που μας επιβάλλεται. Αναφέρω, για παράδειγμα, τη Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων αντί για την πώλησή τους σε ξένα funds. Την Αναπτυξιακή Τράπεζα αντί για το ξεπούλημα των πάσης φύσεως ιδιωτικοποιήσεων. Την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους. Το Δημόσιο Εξωτραπεζικό Σύστημα Πληρωμών. Την Πράσινη Μετάβαση. Τη Ριζοσπαστική διαφάνεια στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και την άμεση καταπολέμηση της φτώχειας στην Ευρώπη μέσω των ετησίων κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Απλές λύσεις, άμεσα εφικτές αλλά και ριζοσπαστικές, που δεν θα αναπαράγουν τα σημερινά αδιέξοδα της διαρκούς φτωχοποίησης και ερημοποίησης. Γι’ αυτό άλλωστε και μια σειρά προσωπικότητες, και όχι μόνο ευρωπαϊκές, βρίσκονται δίπλα μας σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια. Αναφέρω ορισμένα ονόματα : Ο Αμερικανός Καθηγητής του ΜΙΤ Νόαμ Τσόμσκι, ο Αμερικανός πολιτικός και Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2016 και στις επικείμενες εκλογές του 2020, ο Αμερικανός Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Τέξας, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ , ο γνωστός Αμερικανός ηθοποιός, παραγωγός και σεναριογράφος Τζων Κιούζακ, ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο πολυβραβεβεμένος με Όσκαρ Μεξικανός σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν, ο σημαντικός Άγγλος μουσικός, παραγωγός και θεωρητικός της ηλεκτρονικής μουσικής Μπράιαν Ίνο, η σημερινή Πρωθυπουργός της Ισλανδίας Κατρίν Γιακομπσντότιρ, η Καναδή δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια Ναόμι Κλάιν (γνωστή μεταξύ άλλων για το βιβλίο «Το Δόγμα του Σοκ»), ο Γάλλος πολιτικός Μπενουά Αμόν (επικεφαλής του κόμματος Génération.S, υποψήφιος για την γαλλική προεδρία το 2017), ο Πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο σπουδαίος Σλοβένος φιλόσοφος και κριτικός θεωρητικός Σλαβοϊ Ζίζεκ, ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο Αμερικανός καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Columbia και σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του Ηνωμένων Εθνών Τζέφρυ Σακς, ο Γερμανός οικονομολόγος και πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Χανς Βέρνερ Ζιν, η γνωστή Αμερικανίδα ηθοποιός Πάμελα Άντερσον, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας στο LSE και Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Ρίτσαρντ Σένετ και πολλοί άλλοι.

Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των ευρωεκλογών.
Παρότι φτάσαμε, κυριολεκτικά, στην παραμονή των ευρωεκλογών, εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι σχεδόν δεν έγινε καθόλου συζήτηση για την κατάσταση της Ευρώπης και την κρισιμότητα των εκλογών αυτών. Σε αυτές τις Ευρωεκλογές το ουσιώδες διακύβευμα είναι – ακριβώς – το ποια θα είναι η Ευρώπη την επόμενη ημέρα.Τα κεντρώα και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που συμμετείχαν ενθουσιωδώς στις πολιτικές σοσιαλισμού για τους τραπεζίτες με την ιδιωτικοποίηση των κερδών και της σκληρής λιτότητας για τους πολλούς με την κοινωνικοποίησητων χρεών, προσπαθούν να μας πείσουν σήμερα ότι αποτελούν και την απάντηση στα προβλήματα της Ευρώπης που οι ίδιοι δημιούργησαν με την εμμονή τους στη λιτότητα, μέσα από τη δήθεν δημιουργία ενός ψευδοπροοδευτικού μετώπου που θα «αντισταθεί» στην ακροδεξιά που εκείνοι ανέδειξαν και στις ίδιες πολιτικές που οι ίδιοι εφαρμόζουν. Αυτοί είναι οι ηθικοί αυτουργοί της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και για αυτό εξαφανίζονται όλο και πιο βαθιά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνθηκολόγηση του καλοκαιριού του 2015, εφαρμόζοντας πιστά τις εντολές του Eurogroup έπληξε ανεπανόρθωτα όλη την Ευρωπαϊκή Αριστερά νομιμοποιώντας εξ αριστερών τους διάφορους Ντάιζελμπλουμ, Σόιμπλε, Μακρόν κλπ και χαρίζοντας, έτσι, μέγα δώρο στην Ακροδεξιά: την ευκαιρία να ισχυρίζεται ότι αποτελεί την μοναδική αντισυστημική δύναμη στην Ευρώπη.
Από την άλλη ένα βαθύ έλλειμμα δημοκρατίαςκαθορίζει σήμερα τη λειτουργία της Ευρώπης, αφού ένα συγκεκριμένο λόμπι συμφερόντων και μια (δήθεν) τεχνοκρατική γραφειοκρατία, μη ελεγχόμενη μέσω θεσμών δημοκρατίας, λαμβάνουν αποφάσεις και καθορίζουν την τύχη των ευρωπαίων πολιτών ερήμην τους. Αυτή η εξέλιξη ακυρώνει στην πράξη τις αρχές και ανατρέπει τις αξίες της Ενωμένης Ευρώπης, που οδήγησαν στην ίδρυσή της. Και αν τούτο συμβεί η Ενωμένη Ευρώπη θα αποτελέσει ένα αποτυχημένο παρελθόν. Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή που κρίνεται αν θα επιστρέψουμε στις αξίες και αρχές της Ευρώπης ή θα συνεχίσουμε την αλόγιστη πορεία της αποδόμησης της Ευρώπης. Προϋπόθεση για να ανακτήσουν οι λαοί μας τη δημοκρατική κυριαρχία τους είναι ο τερματισμός του μύθου ότι στην Ευρώπη συγκρούονται Νότος και Βορράς. Η μεγάλη μάχη είναι μεταξύ των πραγματικά προοδευτικών και των αντιδραστικών δυνάμεων, μάχη με το αυταρχικό κατεστημένο αλλά και με τους ξενοφοβικούς ακροδεξιούς. Ειδικά για τη χώρα μας, ο αγώνας για την απαλλαγή μας από το καθεστώς Χρεοδουλοπαροικίας είναι αναπόσπαστα δεμένος με τον αγώνα για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης.Το ΜέΡΑ25 εκφράζει σήμερα στην Ελλάδα τους ριζοσπάστες ευρωπαϊστές που πρεσβεύουν το: «Μέσα στην Ευρώπη. Εναντίον αυτής της ολιγαρχικής Ευρώπης!» Στόχος όλων μας στο ΜέΡΑ25 στην Ελλάδα και στο DiEM25 στην Ευρώπη είναι να παλέψουμε ενάντια τόσο στο πανευρωπαϊκό Μνημονιακό Τόξο όσο και με τις δυνάμεις που θέλουν μια Ευρώπη διαλυμένη, ξενοφοβική και αντιδραστική. Το πανευρωπαϊκό κίνημα μας είναι η πραγματική προοδευτική Ευρώπη που μάχεται!