Search

Το δικό μας πάρκο…

 

 

Γράφει ο Δημήτρης Χαραλαμπίδης

Η άνοιξη χτύπησε το κατώφλι της πόλης της Μυτιλήνης και φαίνεται πως από εδώ κι πέρα οι ανοιξιάτικες ημέρες, αυτές που θα χαροποιήσουν μικρούς και μεγάλους θα είναι αρκετές. Μια επίσκεψη στο πάρκο της Αγίας Ειρήνης και στην παιδική της χαρά θα είναι απαραίτητη κυρίως τις απογευματινές ώρες που τα παιδιά απέχουν από τις σχολικές τους δραστηριότητες και οι γονείς από τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. Μάλιστα οι τελευταίοι θα μπορούν να αρκεστούν και σε ένα καφέ ή αναψυκτικό στη γνωστή καφετέρια που φιλοξενείται εντός του πάρκου. Το πάρκο της Αγίας Ειρήνης είναι ο πλέον πιο κεντρικός και γνωστός τόπος σε όλους τους δημότες και σημείο αναφοράς της πόλης της Μυτιλήνης. Όμως, με ευκολία μπορεί κάποιος να διαπιστώσει πως η παιδική χαρά δεν μοιάζει καθόλου με αντίστοιχες άλλων παιδικών χαρών σε άλλες ελληνικές πόλεις.

Τα προβλήματα είναι αρκετά σε αυτό τον χώρο και εμφανή για κάθε ανυποψίαστο μάτι. Εν συντομία μπορούμε να αναφερθούμε σε μερικά από αυτά τα οποία η δημοτική αρχή θα πρέπει να κάνει κάτι. Χρειάζεται τακτική συντήρηση των οργάνων φωτισμού και ο κατάλληλος φωτισμός. Είναι αδιανόητο να αδυνατεί κάποιος τις νυκτερινές ώρες να το διασχίσει επειδή απλά είναι θεοσκότεινο. Ο φόβος κάνει φωλιά στο μυαλό των ανθρώπων και δεν έχουν και άδικο. Επίσης, οι βανδαλισμοί στη δημόσια περιουσία είναι εμφανείς. Παρατηρούμε δε την απουσία αντικατάστασης εάν κάποιο παγκάκι ή κούνια διαλυθεί. Επιπλέον, συχνό φαινόμενο είναι η διέλευση των δικύκλων με μεγάλη μάλιστα ταχύτητα κατά μήκος του πάρκου. Εδώ υπάρχει παντελής απουσία και έλλειψη ανάγνωσης της πινακίδας της απαγόρευσης των δικύκλων εκ μέρους των οδηγών. Μην ξεχνάμε πως παίζουν παιδιά καθημερινά και εκείνα δεν έχουν αίσθηση του κινδύνου όπως εμείς οι μεγάλοι. Ας μην είμαστε όμως αναίσθητοι και ανεγκέφαλοι. Δεν συντομεύουμε την διαδρομή μας έτσι. Ακόμη, είναι ανάγκη να γίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό και με μεγαλύτερη προσοχή και φροντίδα ο καλλωπισμός των φυτών και να υπάρχει διαρκώς συνεργείο καθαρισμού.

Όλοι έχουμε το δικαίωμα της απόλαυσης της φύσης και της παιδικής χαράς στο κέντρο της πόλης και σε αυτό το πάρκο, φτάνει να είμαστε υπεύθυνοι και συνειδητοποιημένοι πολίτες. Και να μεγαλώνουμε φυσικά και τα παιδιά μας σύμφωνα με αυτές τις αξίες. Εάν για παράδειγμα υπάρχουν ξεχαρβαλωμένοι στύλοι φωτισμού ενώ πολλά επίσης φανάρια απουσιάζουν, οφείλεται να αντικαθίσταται.

Η φροντίδα και η ευθύνη δε πέφτει κυρίως στην εκάστοτε δημοτική  αρχή, η οποία είναι υποχρεωμένη εφόσον την εμπιστευτήκαμε στις εκλογές να εξασφαλίζει την ακίνδυνη χρήση της παιδικής χαράς του δικού μας αγαπημένου πάρκου της Αγίας Ειρήνης. Κι αφού προηγουμένως λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της ενώ σε περίπτωση που ορισμένα παιχνίδια δεν είναι ασφαλή οφείλει να τα αποξηλώσει. Πρέπει δηλαδή να υπάρξει τακτική συντήρηση των εξοπλισμών και των επιφανειών των παιδικών χαρών και οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο κάθε Δήμαρχος και η αρμόδια δημοτική αρχή έχει ιδέες  και προτάσεις για να κάνει καλαισθητικές παρεμβάσεις για το καλό όλων των πολιτών και πόσο μάλλον είναι σήμερα επιτακτική η ανάγκη ανάπλασης της παιδικής χαράς στο πάρκο της Αγίας Ειρήνης. Αυτή πρέπει να πληροί όλες τις νέες προϋποθέσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές για την λειτουργία της παιδικής χαράς με πρωταρχικό στόχο και σκοπό την ασφάλεια των μικρών μας δημοτών. Οι μικροί μας φίλοι είναι αυτοί που ομορφαίνουν με την παρουσία τους και τις παιδικές τους φωνές το πάρκο αυτό που όλοι μας έχουμε αγαπήσει και επιθυμούμε και εμείς οι μεγάλοι να αποκτήσει ελκυστικότητα στον χώρο του παιχνιδιού. Θα μας περιμένει ξανά για ατέλειωτες ώρες διασκέδασης και για όμορφες αναμνήσεις.