Ταξιάρχης Βέρρος: “Ο Δήμος είναι ένα μικρό κράτος”

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

 

Ένας ζεστός, χαμογελαστός άνθρωπος έτοιμος να παλέψει για το νέο Δήμο και κυρίως να συνεργαστεί είναι ο Ταξιάρχης Βέρρος που έδωσε έναν καθαρό αγώνα μακριά από “ασχήμιες” και τρικλοποδιές, μακριά από ραδιουργίες. Μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο θα “χτίσει” το οικοδόμημα της νέας διοίκησης από την αρχή, όπως ήταν και το προεκλογικό του σλόγκαν, μαζί με τον δημότη, μαζί με τους ανθρώπους που τον πίστεψαν αλλά ακόμα και με αυτούς που δεν τον πίστεψαν.  “Το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς συναινέσεις. Βεβαίως πάνω σε ένα προγραμματικό πλαίσιο με τις άλλες παρατάξεις του δήμου. Τα δημοτικά συμβούλια μας χρειάζονται όλους. Αλλά χρειάζονται και κοινή στόχευση για μια εποικοδομητική συνεργασία”, λέει ο Ταξιάρχης Βέρρος που κέρδισε αυτόν τον αγώνα με το σπαθί του!

Πόσο ικανοποιημένοι είστε με τον πρώτο γύρο των εκλογών και ποιοι είναι οι πρώτοι σας στόχοι; 

 Νομίζω ότι καταγράψαμε μια καθαρή πρωτιά. Ευχαριστώ τους συνδημότες μας από τα βάθη της καρδιάς μου γι αυτό τον νικηφόρο αποτέλεσμα. Απέχουμε μισό βήμα από την τελική νίκη.  Προηγούμαστε με 10 μονάδες . Αυτό σημαίνει  ότι οι συνδημότες μας ψήφισαν με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στον τόπο και στα παιδιά τους. Έχοντας επίγνωση ότι την επομένη των εκλογών ο Δήμαρχος και αυτοί που θα διαχειριστούν τον δήμο δεν γίνεται να ετεροκαθορίζονται.

Δεν γίνεται, αύριο, να περιμένει ο δήμαρχος και οι σύμβουλοι καθοδήγηση από κανέναν άλλον.  Την επομένη όταν η προεκλογική σκηνή και τα φώτα κλείνουν είμαστε μόνοι μας εδώ. Δεν υπάρχει υποβολέας πίσω από την σκηνή. Και αυτό το μάθαμε καλά όλοι εδώ και 10 χρόνια.

Ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο και το δίκτυο των συνεργατών του από την επομένη καλούνται να διαχειριστούν προς όφελος της περιοχής μας τα δεδομένα της διάσπασης και να ξεκινήσουν την εφαρμογή του προγράμματός τους για την ανάταξη του νεόυ δήμου.

Οι υποσχέσεις την επομένη τελειώνουν, τα ρουσφέτια που δόθηκαν σε κάθε χωριό ξεχνιούνται, γιατί δεν μπορούν να ικανοποιηθούν συνήθως και κάθε κατεργάρης πηγαίνει στον μπάγκο του. Τα κεφάλια πρέπει να σκύψουν την επομένη και να ξεκινήσει μια τρομερή δουλειά για την οργάνωση του δήμου και την ανάταξη των πόλεών μας. Εδώ δεν παίζουμε με τις τύχες του κόσμου. Απαιτείται δυνατό και ικανό επιτελείο, συνεχής εγρήγορση, ανεξαρτησία στις κινήσεις και δυνατή διεκδίκηση. Σε μας υπάρχει όλο το πακέτο.  Και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το έχει αντιληφθεί και ο κόσμος.

 

Πολύ συχνά μιλάτε υπέρ της συνεργασίας: Τι “άνοιγμα” σε συνεργασίες έχετε κάνει και πώς θα την επιδιώξετε μετεκλογικά;

 Έχω δηλώσει επανειλλημένως ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς συναινέσεις. Βεβαίως  πάνω σε ένα προγραμματικό πλαίσιο με τις άλλες παρατάξεις του δήμου. Τα δημοτικά συμβούλια μας χρειάζονται όλους. Αλλά χρειάζονται και κοινή στόχευση για μια εποικοδομητική συνεργασία.

Δεν μπορεί να λειτουργούν με σκόρπιες και μεμονωμένες απόψεις. Ασύνταχτες και χωρίς στόχευση. Αυτό το “άλλα αντί άλλων”  γινόταν μέχρι τώρα και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Και ενώ έχουμε καταπληκτικά τοπικά προϊόντα,  θερμά νερά, γεωθερμίες, απολιθωμένα , τον κολπο και τους υγροτόπους, τα χωριά μας, τον τουρισμό μας, τα μνημεία μας, το νέο λιμάνι στο Σίγρι, την πύλη στην Πέτρα,  νέους οδικούς άξονες, έναν  σπουδαίο  πολιτισμό από το 3000 π.Χ., τουλάχιστον,  αναμασάμε ιστορίες άλλων και  πιθηκίζουμε  και δεν σταθήκαμε ικανοί να προβάλουμε και να αξιοποιήσουμε προς όφελός μας και χωρίς  ληστρική διάθεση  όλους αυτούς τους πόρους που διαθέτει η μεριά αυτή της Λέσβου αλλά και ολόκληρο το νησί. Βαρέθηκα αυτή την επαρχιακή νοοτροπία της μίζερης ματιάς στον κόσμο, την ζητιανιά στον  εκάστοτε βουλευτή, το ξεροστάλιασμα  έξω από τα γραφεία της εξουσίας. Χρειαζόμαστε οργανωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις και δύναμη διεκδικητική. Και αυτά  είναι τα όπλα μας. Νομίζω ότι σ’ αυτό τον δρόμο δεν θα υπάρξει δημοτικός σύμβουλος που δεν θα συμφωνήσει και δεν θα ανταποκριθεί στην απαιτούμενη συνεργασία.

Εξ άλλου πιστεύω ότι εκτός ίσως από ελάχιστους που δεν μπορούν να αντιληφθούν τα διακυβεύματα ή έχουν αδυναμία να αντιληφθούν τι γίνεται έξω από την πόρτα μας, δηλαδή ότι και η Κίνα και η αγορά της είναι έξω από την πόρτα μας και μέσα στο σπίτι μας, όλοι οι άλλοι που τα αντιλαμβάνονται αυτά θα συνεργαστούμε καθοριστικά για το μέλλον μας. Γνωρίζω ότι  όλοι πονούμε αυτόν τον τόπο, ότι η ευκαιρία είναι μοναδική και κανείς δημότης δεν θα συγχωρήσει αυτόν που θα επιχειρήσει να μπλοκάρει την φυγή μας προς τα μπρος.

Εργοτάξιο ΑΒ Βασιλόπουλος Καλλονη 

Εκφράζετε μια σιγουριά για την επόμενη μέρα, για το μέλλον του Δήμου. Πού την στηρίζετε;

Κατ’ αρχάς στηρίζομαι στην εμπιστοσύνη των συνδημοτών μου, ανδρών και γυναικών, που της εξέφρασαν με την ψήφο τους ήδη. Στους συμβούλους μας και στο δίκτυο συνεργασιών που έχουμε και θα διευρυνθεί. Οι δήμοι δεν κυβερνώνται από 33 ανθρώπους και τους δημοτικούς υπαλλήλους τους.  Δεν φτάνουν αυτοί. Όσο ικανοί και συνεργατικοί και αν είναι.

Έχουμε δημοσιεύσει  ένα πλήρες οραματικό σχέδιο. Αλλά χρειαζόμαστε αυτή η πρόταση να αγκαλιαστεί και να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας όλων των δημοτών και πρωτίστως των συλλογικών φορέων. Σ΄αυτή την διαδικασία διαλόγου θα υπάρξει ανοιχτή γραμμή και ανταλλαγή απόψεων με τους εκλεγμένους τοπικούς φορείς, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τους επιχειρηματίες  του αγροτικού, κτηνοτροφικού και αλιευτικού κόσμου, με τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου, τον Φορέα Ανάπτυξης της Ερεσού, του Πολιχνίτου, με την Ένωση ξενοδόχων, με τους επιχειρηματίες του τουρισμού, με τους γυναικείους συνεταιρισμούς, με τις πολιτιστικές ενώσεις και τους θεσμικούς φορείς του πολιτισμού, με πανεπιστημιακούς θεσμούς, με τον ντόπιο αλλά και τον έξω επιχειρηματικό κόσμο και την ομογένεια που θα πρέπει να πειστούν για επενδύσεις εδώ και για χορηγίες.

Ο δήμος; είναι ένα μικρό κράτος με όλα τα χαρακτηριστικά ενός κράτους  Δεν μπορεί να διοικηθεί από ανθρώπους που η αντίληψή τους έχει σταματήσει στον τρόπο διοίκησης της παλαιάς μικρής κοινότητας. Ο δήμος έχει αλλάξει και μεγάλωσε και η κοινωνία είναι πια παγκόσμια και αυτή. Τα λεφτά είναι στην Ευρώπη και στις χορηγίες.  Όποιος περιμένει να του ξύσει άλλος την πλάτη θα μείνει με την φαγούρα. Και εδώ απευθύνομαι στον δημότη και στην δημότισσα και τους καλώ να σκεφτούν και να το ψάξουν λιγάκι γιατί όλα αυτά μπορούν να γίνουν μόνο από μας. Και πιστεύω ότι θα το σκεφτούν.

 

 

 

 

 

Προηγουμενο αρθρο

Πεζοδρόμηση στο ιστορικό κέντρο του Μολύβου- Απατηλό όνειρο για τη Μυτιλήνη

Επομενο αρθρο

Θρήνος για τον χαμό του Πάνου Ζάρλα