Τα παιδιά του ΚΥΤ Μόριας στο Μουσείο προσφυγικής Μνήμης 1922

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

«Έτσι ήρθαμε από καρσί… μαζί μας ό,τι μπορέσαμε φέραμε. Στα χέρια των απογόνων μας τ’ αφήσαμε για να μην ξεχαστούν ποτέ»

Μαρτυρίες του χτες συναντήθηκαν με το σήμερα σε μια πολύ συγκινητική ξενάγηση που διοργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στη Σκάλα Λουτρών Λέσβου, στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922. Ένα μουσείο που έφτιαξαν οι απόγονοι προσφύγων που βίαια ξεριζώθηκαν από τον Τσεσμέ και τη Φώκαια της Τουρκίας, έφτασαν με βάρκες στη Λέσβο και εγκαταστάθηκαν το 1931 στη Σκάλα Λουτρών.

49 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που μένουν στο κέντρο υποδοχής της Μόριας είδαν στους χάρτες του Μουσείου τη διαδρομή που διέσχισαν έναν αιώνα πριν οι πρόσφυγες του 1922. Συγκινήθηκαν με τις φωτογραφίες.

«Μου θυμίζουν εμάς, τις δυσκολίες που περάσαμε για να έρθουμε στην Ελλάδα και την κατάστασή μας όταν φτάσαμε στο νησί» είπε ο 16χρονος Mohamed από το Αφγανιστάν, στην Ευθαλία Τουρλή, υπεύθυνη του Μουσείου που εγκαινιάστηκε το 2006 και λειτουργεί χάρη στη διαθεσιμότητα των εθελοντών του Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι».

Κι αυτή η μακέτα από την πόλη της Σμύρνης… «Αναγνώρισα το μέρος όπου μας κρατούσαν φυλακισμένους» πρόσθεσε ο Jonas, 17 ετών από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
«Δεν γνωρίζω τη γλώσσα σας, ούτε εσείς τη δική μου. Είμαστε όμως ίδιοι γιατί είμαστε όλοι άνθρωποι», απάντησε συγκινημένη η κ. Τουρλή.

Πληροφορίες UNHCR

Φωτό δεξιά: Στρατής Τσουλελλης

 

Προηγουμενο αρθρο

Μεγάλο αφιέρωμα του περιοδικού Γαστρονόμος στο Lesvos Food Fest (2-7 Ιουλίου)

Επομενο αρθρο

Η Μιρέλα Πάχου και το ακορντεόν της στα Τσαμάκια-Παρασκευή 28/6