Search

Όλοι έχουμε ευθύνη

Όλοι έχουμε ευθύνη

Γράφει ο Γιάννης Ευσταθίου

 

Τα πρόσφατα γεγονότα με αποκορύφωμα τη φωτιά στο ΚΥΤ Μόριας και τη διαφυγή 13.000 ατόμων,  μεταξύ των οποίων και μικρός αριθμός ιχνηλατημένων, έφεραν ξανά στο προσκήνιο, πέρα από τις στάχτες και τα αποκαΐδια, το χρόνιο πρόβλημα της παραμονής των μεταναστών και προσφύγων στην πολύπαθη Λέσβο.

Κλείσαμε μια εικοσαετία από τη ντροπή της Παγανής και λίγα χρόνια από τη λειτουργία του «κολαστηρίου» της Μόριας και τ΄ αντανακλαστικά των κυβερνητών και των πολιτών, όσον αφορά στην ορθότητα αντιμετώπισης της κατάστασης,  γίνανε λάστιχο ανάλογα με τον ….κήπο που ποτίζουν.

Το μεγαλύτερο μέρος της  ευθύνης φέρουν τα ….απρόσωπα παγκόσμια οικονομικά κέντρα, που έχουν οδηγήσει την ανθρωπότητα σ΄ ένα κοινωνικο-οικονομικό  Αρμαγεδώνα.

Δε νομίζω ότι χρειάζεται επεξήγηση για ποιους λόγους το κάνουν. Τα γεγονότα από μόνα  τους  καταδεικνύουν και τον τρόπο  και  τη μέθοδο που  έχουν ακολουθήσει. Τόσο με τους κατά καιρούς πολέμους όσο  και  με τη διαχείριση του φυσικού πλούτου.

Και  μετά ήρθανε οι …. φιλάνθρωποι. Ανθρωπιστικές οργανώσεις, προβεβλημένα πρόσωπα,  μεγάλες εταιρίες και της κάθε γης ο ….πικραμένος, αναζητώντας λίγη …προσφορά στην ανθρωπότητα. Κι όλα  τούτα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη  οι κάτοικοι της Λέσβου, οι οποίοι εν μία νυκτί βρήκαν, αρκετοί εξ΄ αυτών, τρόπο να  γεμίσουν  τις τσέπες τους μ΄ εύκολο κι  αφορολόγητο χρήμα. Το …. τυράκι το έβλεπαν τη φάκα όμως;

Κι από κοντά κάποιοι επίδοξοι πολιτευτές που  έστησαν καριέρα στ΄ όνομα της καθαρότητας της φυλής των εθνικών ιδανικών και της …. υπερηφάνιας.

Τι και αν στον πάτο του Αιγαίου θυσιάζονταν παιδιά. Κροκοδείλια  δάκρυα μιας νύχτας και πάμε γι΄  άλλα. Και τ΄ άλλα γίνανε άλλα ντι άλλων, για όλους μας. Από τον  εφησυχασμένο πολίτη που κοιτούσε την πάρτη του, μέχρι την ….επαναστατική  γυμναστική εκείνων που βολεύονταν από την όλη  κατάσταση. Δεν νοείται τόσα χρόνια να συμβαίνουν εγκλήματα και εμείς να κοιτάμε στην οθόνη το αίμα που ρέει. Αναλγησία, ευθυνοφοβία και  απεριόριστη αδιαφορία. Το πρόβλημα έφθασε στην πόρτα μας και εμείς δεν τ΄ ακούσαμε γιατί δεν  χτύπησε το …. κουδούνι. Κι ας έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου άνθρωποι νοήμονες, σοβαροί και  μετρημένοι. Κι αυτοί ωστόσο φέρουν μερίδιο της ευθύνης, καθώς δε βρήκαν τη δύναμη  να πείσουν εκείνους που βρίσκονταν σε θέσεις εξουσίας να πράξουν τα δέοντα.

Όλοι έχουμε ευθύνη. Νοικιάσαμε σπίτια  σε Μ.Κ.Ο και μετά  τους βρίζαμε. Εκλιπαρούσαμε μια θέση  εργασίας  για τους δικούς μας ανθρώπους σε δομές και οργανώσεις και μετά αντιδρούσαμε για τον εκμαυλισμό της κοινωνίας  μας. Επιτρέψαμε και κλείναμε τα μάτια στο  εμπόριο οργάνων, στη  διακίνηση ναρκωτικών και στην πορνεία, αστειευόμενη με τη  φράση “θείου … πουλί, πέντε ευρώ”

Στο  δια ταύτα. Τι ξημερώνει την επόμενη μέρα. Χωρίς την απαραίτητη υποδομή για τη διαμονή 13.000 ατόμων, χωρίς τον κατάλληλο εποπτικό έλεγχο εν μέσω πανδημίας, με τα νεύρα όλων να βρίσκονται στο κόκκινο και μια κυβέρνηση να συνεδριάζει  για ν΄ αποφασίσει τι μέτρα θα  πάρει. Τα δικά μας μέτρα και  σταθμά, σαφώς και  δεν τα υπολογίζει, καθώς τεράστια τα οικονομικά- πολιτικά και κοινωνικά συμφέροντα που εξυπηρετεί. Αποδεδειγμένα. Διαφορετικά, ένα χρόνο και τρεις μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης  όφειλε χθες, να έχει προχωρήσει στις πρέπουσες ενέργειες.

 

Το νόημα της όλης κατάστασης αποτυπώνεται στη φράση του αρχαίου Αθηναίου ρήτορα Δημοσθένη. «Οι δε των πραγμάτων ού μένουσι καιροί την ημετέραν βραδύτητα και ειρωνείαν». Που σημαίνει ότι  “οι περιστάσεις δεν περιμένουν τη δική μας βραδύτητα και ειρωνική  αντιμετώπιση”

 

 

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μετά την έκτακτη διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

 «Ολοκληρώθηκε, προ ολίγου, ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την εκτίμηση των χθεσινοβραδινών γεγονότων στη Μόρια της Μυτιλήνης.

 

Με εντολή του Πρωθυπουργού στο νησί μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα, οι οποίοι μετά την επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις έξι το απόγευμα, στη Μυτιλήνη.»