“Ηφαίστειο Ανεμώτιας”: Η δύναμη της συλλογικότητας

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

 

 

Όλα άρχισαν στα πλαίσια της προετοιμασίας για τη διεξαγωγή της 3ης Γιορτής Αμπελουργίας στην Ανεμώτια από τον Σύλλογο Αμπελουργών του χωριού.

Μετά από σχετική ενημέρωση και προφορικές προσκλήσεις, οργανώθηκε η πρώτη επίσημη συγκέντρωση εθελοντών, το απόγευμα της Παρασκευής 8 Αυγούστου ’19, στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Ανεμώτιας.

Στην πρόσκληση του προέδρου του Συλλόγου Μιχάλη Μαρμάρου, για τη συγκρότηση των Εθελοντικών Ομάδων Εργασίας – όπως τις ονόμασε –  η ανταπόκριση ήταν πέραν του αναμενόμενου.

Προσήλθαν είκοσι πέντε άνθρωποι, αριθμός άκρως ικανοποιητικός για μια πρώτη συγκέντρωση αυτού του είδους. Το ακόμα πιο σημαντικό και εντυπωσιακό είναι ότι ήταν κυρίως γυναίκες από ένα ευρύ κοινωνικό και επαγγελματικό φάσμα. Όλες και όλοι με κοινά στοιχεία την ενθουσιώδη διάθεση συμμετοχής σε εθελοντικές δράσεις, την όρεξη για κοινωνική προσφορά και τις πολλές και δημιουργικές ιδέες.

Οι Εθελοντικές Ομάδες Εργασίας επανδρώθηκαν μέσα από τη γόνιμη συζήτηση και την ελεύθερη επιλογή του καθένα και της κάθεμιας που επιθυμούσε να συμβάλει στην προετοιμασία και διεξαγωγή των δράσεων του προγράμματος των διήμερων εκδηλώσεων.

Η αξία του εθελοντισμού τόσο στην κοινωνική όσο και στην προσωπική του διάσταση είναι τεράστια. Στη κοινωνική του διάσταση ο εθελοντισμός αποτελεί την πιο ευγενική ανιδιοτελή και πρόσφορη δραστηριότητα,  που τίθεται στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου και των ανθρωπιστικών αξιών.

Στην προσωπική του διάσταση ο εθελοντισμός δίνει στον εθελοντή την ηθική ικανοποίηση της προσφοράς, τονώνει το αίσθημα της συμμετοχής και ενισχύει την κοινωνικότητα του.

Επιπλέον, ο εθελοντισμός δημιουργεί πρότυπα συμπεριφοράς και μπορεί να ασκήσει πολύ μεγάλη και θετική παιδαγωγική επίδραση στους πολίτες με το καλό παράδειγμα και τις σωστές παρεμβάσεις, να τονώσει το αίσθημα υπευθυνότητας και αλληλεγγύης και να ενισχύσει τις αξίες στο συλλογικό υποσυνείδητο.

Ο  εθελοντισμός μπορεί – και πρέπει – να αναπτυχθεί και να επεκταθεί σε κάθε πεδίο και τομέα κοινωνικής ευθύνης και δράσης των κοινοτήτων μας. Βέβαια για να λειτουργήσει σωστά ο εθελοντισμός απαιτείται να διαμορφωθεί το κανονιστικό πλαίσιο που θα τον διέπει και να γίνουν ανάλογες εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις, τις οποίες ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας προγραμματίζει να τις πραγματοποιήσει το προσεχές χρονικό διάστημα σε συνεργασία με την Κοινσεπ Ηφαίστειο Ανεμώτιας.

Σε κάθε περίπτωση αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση ότι η κουλτούρα επικοινωνίας και συνεργασίας επιστρέφει στις κοινότητές μας, το κοινωνικό τους κεφάλαιο αναπτύσσεται, η χαμένη πνευματικότητα επιστρέφει και η οργανική σχέση του ανθρώπου με τη γη, τη φύση και το τοπίο αναβιώνει.

Το θετικό αποτύπωμα που άφησε η 3η Γιορτή Αμπελουργίας σε ολόκληρη τη Λέσβο αφιερώνεται:

Σε όλους αυτούς που πίστεψαν στη δύναμη της συλλογικότητας,

Στις φιλίες που γεννήθηκαν,

Σε όσους συναντήθηκαν και επικοινώνησαν,

Σε όσους δεν ξέμειναν από λόγια τις δύο ημέρες των εκδηλώσεων,

Σε όλους αυτούς που συνεχίζουν την προσπάθεια για την αναγέννηση των κοινοτήτων της Δυτικής Λέσβου

 

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αμπελουργών Ανεμώτιας

 

Μιχάλης Μαρμάρου

 

 

Προηγουμενο αρθρο

“We want Stavros, we need Stavros”! Μια διαφορετική διαδήλωση στον Καρά Τεπέ!

Επομενο αρθρο

Τελευταία εβδομάδα για την έκθεση «Ξύπνησα με ένα μαρμάρινο κεφάλι στα χέρια»