Search

Οι αρνητές του ιού, τα fake news και ο πραγματικός κίνδυνος

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στα social media αλλά και από τις αντιδράσεις του κόσμου στην αγορά και τη δική μας εμπειρία οι αρνητές του ιού στη Λέσβο υποστηρίζουν ότι για τη διασπορά του ιού στο νησί φταίνε οι μετανάστες. Υπάρχει μήπως κάτι παράλογο σε αυτή την πρόταση; Κάτι που θα έπρεπε να μας ανησυχεί;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Όπως κι εσείς έτσι κι εμείς παρακολουθούμε και σχολιάζουμε την εξέλιξη ενός μεταδοτικού ιού για τον οποίο ακόμη και σήμερα έναν περίπου χρόνο μετά το ξέσπασμά του στη Γιουχάν, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει συμφωνήσει πάνω στην αντιμετώπισή του, έναν ιατρικό και κοινωνικό γρίφο που ακόμη μελετάται και αναλύεται. Όπως κι εσείς, έτσι κι εμείς βλέπουμε καθημερινά τις ζωές μας να αλλάζουν σιγά σιγά όσο η κοινωνική μας ζωή καταστρέφεται όσο η επαφή μας με τον συνάνθρωπο- αυτό το πάρε δώσε που μας κάνει τελικά πιο ανθρώπινους,-χάνεται για την ασφάλειά τη δική μας και των ευάλωτων ομάδων, των παππούδων και των γιαγιάδων μας που έχουν χτυπηθεί από τον ιό, όσο τα παιδιά μας κλείνονται στα σπίτια, όσο γινόμαστε φτωχότεροι.

Την τελευταία εβδομάδα η Λέσβος καταγράφει κρούσματα σε σχολεία, σε γυμναστήρια, σε μαγαζιά σε καφετέριες και χώρους εστίασης ενώ από εχθές το βράδυ μπήκε σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 12 το βράδυ ένα πολύ σοβαρό μέτρο που δεν … «χωνεύεται» εύκολα τη στιγμή που ο πολίτης γνωρίζει πως από τον Μάιο έως σήμερα η Κυβέρνηση δεν έφτιαξε καινούργιες ΜΕΘ, δεν προσέλαβε καινούργιο προσωπικό σε νοσοκομεία και ΜΜΜ όπου ο κόσμος στοιβάζεται τις πρωινές ώρες, δεν ενίσχυσε την εστίαση ούτε έδωσε κίνητρα στους μαγαζάτορες, σκότωσε όλους τους καλλιτέχνες και καταδίκασε την παιδεία με τα πολυάριθμα τμήματα στα σχολεία.

Παρόλο τον εμπαιγμό και την σκληρότητα των μέτρων, με σεβασμό στους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, στις ευάλωτες ομάδες και στον εαυτό μας, κι εμείς όπως κι εσείς τηρούμε τα μέτρα δουλεύοντας πια από απόσταση, φορώντας μάσκες και μειώνοντας τις κοινωνικές μας συνευρέσεις. Ωστόσο κάποιοι συμπολίτες μας, αρνητές του ιού οι οποίοι εκφράζονται και στα social media δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα διαδίδοντας ανυπόστατες θεωρίες για τη μη ύπαρξη του ιού. Την ίδια στιγμή οι ίδιοι, μαζί με το κομμάτι του Τοπικού Τύπου που τους υποστηρίζει κατηγορούν τους μετανάστες για την διασπορά του ιού στη Λέσβο (του ιού που υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει).

Φωτογραφίες από την περασμένη χρονιά που έδειχναν μετανάστες μπουλούκι στα ΑΤΜ κυκλοφόρησαν χθες ως σημερινές από δύο σελίδες με μεγάλη απήχηση, Τα σχόλια για τους «λαθρομετανάστες» που θα μας κολλήσουν κορονοιό εκατοντάδες! Τα σχόλια για την αντιμετώπιση του φαινομένου και το πως θα πρέπει να πάρουμε το νόμο στα χέρια μας επίσης! Χωρίς ποτέ ο εισαγγελέας,  η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, οι δημοσιογραφικές ενώσεις και κανείς να μην παρεμβαίνει ποτέ, ρατσιστικό μίσος, επικίνδυνο μίσος, μίσος που οπλίζει ξεχύνεται κάτω από τα fake news που παραποιούν την πραγματικότητα που είναι άλλη: Τον ιό διαδίδει κατά κόρον εκείνος που τον αρνείται. Όπως τόσοι και τόσοι ασθενείς που βγαίνουν από τις ΜΕΘ έχουν παραδεχτεί!

Είναι αλήθεια πως τις προηγούμενε ημέρες αρκετοί από τους διαμένοντες σε άθλιες συνθήκες στο καμπ του Καρά Τεπέ κατέβηκαν στην πόλη για να πάρουν χρήματα από τα ΑΤΜ. Ουρές έγιναν στην αγορά όπως κάθε πρώτη του μήνα όπου εμείς όπως κι εσείς κατεβαίνετε να σηκώσετε τα λιγοστά σας χρήματα από την τράπεζα. Μόνο που αυτή τη φορά η ουρά είχε άλλο χρώμα. Το χρώμα ήταν που εξόργισε τους…αρνητές του ιού που χωρίς μάσκα κυκλοφορούν ανάμεσά μας κι έχουν το θράσος να κάνουν και κήρυγμα! Είναι επίσης αλήθεια πως οι συνθήκες στο Καρά Τεπέ ευνοούν την εξάπλωση των ασθενειών, ωστόσο δεν είδα ούτε άκουσα κανέναν από αυτούς οι οποίοι εκφράζονται και πολιτικά μέσα από συγκεκριμένο σχήμα να διαμαρτύρεται γι αυτές, παρά προτείνουν ως μόνη ρεαλιστική λύση το «πνίξτε τους». Πνίξτε τους λοιπόν, εξοντώστε τους ώστε να μείνουμε εμείς κι αυτοί να κυκλοφορούν χωρίς μάσκες να μολύνουν τον αέρα με τις σάπιες ιδέες τους!

Χθες σε ένα κατάστημα που δεν θα κατονομάσουμε για ευνόητους λόγους, έγκυος υπάλληλος του μαγαζιού εκλιπαρούσε κυρία που γνώριζε μάλιστα και προσωπικά να φορέσει τη μάσκα της. Αν δεν σέβεσαι εμένα που είμαι έγκυος σεβάσου τουλάχιστον τους πελάτες του μαγαζιού που φορούν μάσκα». Να σημειώσουμε πως η μανία των αρνητών του ιού να μην φορούν μάσκες σε κλειστούς χώρους είναι η μεγαλύτερη αιτία της διασποράς. Η εμμονή τους ξεπερνά κάθε λογική καθώς ακόμη κι αν δεν πιστεύουν στην επικινδυνότατά του ιού που είναι απλά μια γρίπη (κατά τη γνώμη τους) η απορία μας είναι γιατί δεν τη φορούν έστω όπως στα νοσοκομεία τόσα χρόνια, οι γιατροί και οι ασθενείς καθώς κι ευάλωτες ομάδες για να προστατευθούν και να προστατέψουν από τις ιώσεις και τα μικρόβια;

Η κάψουλα: Ψεύτικη κι αυτή?

Γιατί όπως είπε η κυρία «Αυτοί δεν ξέρουν». Δεν ξέρουν μάλλον για την «παγκόσμια συνομωσία» όπου ο ιός κολλάει μόνο από τους ..μετανάστες.

Τα στοιχεία που τα παραθέτουμε χωρίς πλέον να έχουν κάποιο ιδιαίτερο λόγο καθώς τα fake news και η παραδημοσιογραφία έχουν εδώ και καιρό πάρει τη θέση της αλήθειας στη Λέσβο χωρίς κανένας εισαγγελέας να παρεμβαίνει ποτέ, λένε ότι στους 7.302 που διαμένουν στον Καρά Τεπέ οι 20 είναι σε καραντίνα ενώ καθημερινά γίνονται δειγματοληπτικά τεστ στον κόσμο που μπαίνει και βγαίνει από το καμπ.

Σε αντίθεση φαντάζομαι με τις συνθήκες στην εργασία του κυρίου που είδαμε προχθές πάνω σε ένα μηχανάκι και ο οποίες με  πλαστικοποιημένη ταμπέλα μας προέτρεπε να μην φοράμε μάσκα καθώς κάνει μόνο για το πρόστιμο!

Και στις υγείες μας που λένε!