Search

Μόλυβος-Εφταλού:Τέσσερα χρόνια μετά, ο δρόμος είναι στην ίδια κατάσταση

Ο Θ.Σ Μεσσηνέζης μας έστειλε την παρακάτω επιστολή γνωστοποιώντας μας ενα προβλημα στο οδικό δίκτυο που όμως φανερώνει πολλά άλλα προβλήματα της διαχείρισης του τόπου.

“Διαβάζοντας τα διάφορα νέα από την ηλεκτρονική έκδοση των τοπικών Λεσβιακών Εφημερίδων , έχουμε την ευκαιρία κι εμείς, που αν και βρισκόμαστε για πολλά χρόνια μακριά από αυτόν τον αγαπημένο τόπο , αυτό το υπέροχο νησί , να έχουμε έστω και τη λιγόλεπτη αυτή περίοδο τη ψευδαίσθηση ότι είμαστε για λίγο κοντά του και μαθαίνουμε το τι γίνεται εκεί και ότι συμμετέχουμε έστω και νοερά στα προβλήματά του .Πότε πότε όμως αναρωτιέμαι , μήπως δεν έκανε λάθος αλλά έτσι πράγματι τώρα τελευταία είναι το νησί μας ; Δηλαδή Λέσβος και Μυτιλήνη ! Ένα μέρος Μυτιλήνη και το άλλο μέρος Λέσβος; Μην εκπλήττεστε μ’ αυτά που γράφω ! Αλλά μερικά πράγματα που ξέρω και που μαθαίνω , με κάνουν πράγματι να αναρωτιέμαι , γιατί ορισμένοι κύκλοι και μάλιστα οι πλέον αρμόδιοι , έτσι φαίνεται αντιλαμβάνονται τη σημερινή πραγματικότητα του τόπου μας!
Πριν τέσσερα χρόνια τράβηξα τις φωτογραφίες που σας επισυνάπτω . Πρόκειται για το παραλιακό δρόμο που συνδέει το Μόλυβο με τα λουτρά της Εφταλούς . Τότε δηλαδή πριν τέσσερα χρόνια . Και το τονίζω αυτό ! Μια τρομερή χειμωνιάτικη κακοκαιρία με πιο τρομερή φουσκοθαλασσιά που λέμε στο νησί για της γερές φουρτούνες , η θάλασσα γκρέμισε μέρος του δρόμου αυτού , όπως φαίνεται και στις φωτό και ένα αρκετά μεγάλο μέρος του το κούφανε ! Από αυτόν το δρόμο , το καλοκαίρι , περνάνε εκατοντάδες ΙΧ αυτοκίνητα που πηγαίνουν ή έρχονται από τα θερμά λουτρά ή από τη Σκάλα Σκαμιάς . Και δεν είναι μόνον ΙΧ που είναι ελαφρά οχήματα . Αλλά περνούν και λεωφορεία γεμάτα κόσμο που κάνουν τη γραμμή λουτρά Εφταλούς – παραλία Ανάξου Πέτρας καθώς και πάρα πολλά βαριά πούλμαν γεμάτα με ξένους Τουρίστες . Φαίνεται , ότι ο Θεός ή δεν ξέρω ποιος Άγιος τους φυλάγει όλους αυτούς που περνούν έτσι από το σημείο αυτό αυτού του δρόμου και δεν βρίσκονται κάποια μέρα στη θάλασσα τραυματισμένοι ή και σκοτωμένοι.


Είναι τρία και πλέον χρόνια που ακούω ότι θα φτιαχτεί ή θα επισκευαστεί αυτό το κομμάτι του δρόμου που δεν πρέπει να είναι περισσότερο από τριακόσια ή το πολύ πεντακόσια μέτρα ! Και όμως δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα τίποτα! Έχω στείλει και σε εφημερίδες αλλά και στον ίδιο το Δήμο και στο Δήμαρχο σημειώματά όπως το σημερινό . Αλλά παρ’ όλα αυτά το μόνο που έχω ακούσει είναι ότι ναι μεν τα χρήματα έχουν βρεθεί αλλά πρέπει να αποδεσμευτούν ! Τι διάβολο ! Με τι αλυσίδες τα έχουν δεμένα και δεν μπορούν να ελευθερωθούν; Αντιθέτως και πάλι διαβάζω ,για κάποιες άλλες περιπτώσεις ότι όλο και κάτι βρίσκεται για να φτιαχτούν ορισμένα πράγματα , που ναι μεν πρέπει να φτιαχτούν , αλλά και αν δεν φτιαχτούν δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές , όπως πχ κάτι πλακοστρώσεις , κάτι πρόσθετες ασφαλτοστρώσεις, κάτι καθαρισμοί χειμάρρων και χαντακιών κτλ. Που σαφώς κοστίζουν πολύ περισσότερο από την επιδιόρθωση 500 μέτρων του παραλιακού δρόμου Μολύβου –Εφταλούς !. Γιατί αυτή η εξαίρεση ; Βέβαια , ότι καλό γίνεται που αφορά το νησί μας , σαν βέρος Μυτιληνιός χαίρομαι και το χειροκροτώ! Αλά μήπως !…… Ναι λεω . Μήπως επειδή οι πλακοστρώσεις και κάτι άλλες περιπτώσεις αφορούν τη πόλη ενώ η Εφταλού υπάγεται στη Περιφέρεια, εκεί έγκειται η τόσο μακρόχρονη αμέλεια; Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε ,καλώς ο φουκαράς αυτός πολιτικός δήλωσε ότι πήγε, ή θα πήγαινε και στη Λέσβο και στη Μυτιλήνη!….. Ας αφήσουμε όμως τα αστεία ( ή τα χωρατά) όπως λέμε στο νησί ! Εδώ δεν χωράνε χωρατά ! Έτσι και γκρεμοτσακιστεί κανένα πούλμαν με τουρίστες και ώ μη γένοιτο τραυματιστεί ή σκοτωθεί κανένας από αυτούς , Έεεεε τότε πετάξτε και τις γαλάζιες σημαίες απ’ τις ακρογιαλιές και τα όνειρα και σηκώστε μαύρες γιατί το τουριστικό διαμάντι του Νησιού μας ο Μόλυβος θα έχει σβήσει ! Κι ας καμαρώνουν οι Αρχές τοπικές ή κεντρικές ότι φέτος θα έχουμε αύξηση τουριστών !
Από μια επαφή που είχα με ένα πολύ σοβαρό τουριστικό πρακτορείο που συναλλάσσεται κυρίως με Ρωσία , έμαθα ότι ακόμη εκεί κυριαρχεί η προπέρσινή αλγεινή εντύπωση . Αυτή με τις βρόμικες ακρογιαλιές του Νησιού μας τις γεμάτες με σχισμένες πλαστικές βάρκες , άχρηστα σωσίβια και πνιγμένα κορμιά προσφύγων ! Που είναι η έντονη και σωστή ενημέρωση του διεθνούς τουριστικού κοινού που έπρεπε να έχουμε κάνει και να κάνουμε συνεχώς εμείς οι ΛΕΣΒΙΟΙ ; Γιατί αν περιμένουμε από τις υπηρεσίες του Κεντρικού Κράτους , Ζήτω που καήκαμε !

Και επανέρχομαι στο θέμα; Του δρόμου της Εφταλούς . Είναι μια υπόθεση που μπορεί με το τίποτα μέσα σε μια εβδομάδα να έχει φτιαχτεί . Αρκεί να το δουν σοβαρά οι πάντες . Και η Περίφημη Περιφέρεια αλλά και ο Καλλικρατικός Δήμος ΛΕΣΒΟΥ και κυρίως οι καθ’ ύλη αρμόδιοι , γιατί σωστό μεν το αρχαίο απόφθεγμα του Σοφοκλή «Αρχή άνδρα δείκνυσι» αλλά πιο σωστό «ΕΡΓΑ και όχι λόγια, ΑΝΔΡΑ δείκνυσι!»