Η Λέσβος ταξιδεύει στην Πάρο για την 29η συνάντηση ερασιτεχνικών θιάσων Αιγαίου

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Στην Πάρο βρίσκονται αυτοί τη στιγμή αντιπροσωπείες από τις θεατρικές ομάδες του νησιού με σκοπό να συμμετάσχουν στην κορυφαία αιγαιοπελαγίτικη συνάντηση των ηθοποιών του ερασιτεχνικού θεάτρου!

Το νησί της Πάρου από τις 5 έως τις 15 Οκτωβρίου 2017, πρόκειται να φιλοξενήσει για πρώτη φορά την 29η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, έναν διαχρονικό πολιτιστικό θεσμό που αναδεικνύει την τοπική θεατρική δημιουργία και αποτελεί βήμα έκφρασης της ερασιτεχνικής υποκριτικής τέχνης στο χώρο του Αιγαίου.

Για δέκα ημέρες, 27 ερασιτεχνικοί θίασοι από 17 νησιά θα παρουσιάσουν στην Πάρο 24 περίπου θεατρικές παραστάσεις δωρεάν για το κοινό ενώ πρόκειται να διεξαχθούν κατά τις ημέρες αυτές και παράλληλες εκδηλώσεις.

 

Η Συνάντηση στηρίζεται οικονομικά από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, το Δήμο Πάρου και την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου. Την κεντρική ευθύνη της διοργάνωσης έχει η Ομοσπονδία Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου (ΟΕΘΑ). Πολύτιμοι αρωγοί στις πυρετώδεις εργασίες που συντελούνται αυτή την περίοδο στο νησί, στέκονται οι θεατρικές ομάδες του νησιού και πολλοί εθελοντές φίλοι της Συνάντησης.

Η Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου ιδρύθηκε το 2001 από 22 αρχικά μέλη στην Κω, επ’ ευκαιρία της εκεί 14ης «Συνάντησης Ερασιτεχνικών θιάσων Αιγαίου» με στόχο τον συντονισμό της δράσης των μελών της, την ενίσχυση και προβολή της καλλιτεχνικής τους δημιουργίας και την άμβλυνση των πολιτιστικών ανισοτήτων μεταξύ των νησιών του Αιγαίου. Οι ομάδες που συγκρότησαν την ομοσπονδία ήλθαν σε επαφή μεταξύ τους στα σεμινάρια θεατρικής παιδείας και στις Συναντήσεις Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου που την δεκαετία του ’80 οργάνωνε η Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης και το Υπουργείο Αιγαίου. Μέλη της Ομοσπονδίας είναι θεατρικές ομάδες που έχουν την έδρα τους σε νησί του Αιγαίου (Νομοί Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσων και Κυκλάδων) και πληρούν τους όρους που ορίζονται από το καταστατικό. Επίσης αντεπιστέλλοντα μέλη μπορούν να γίνουν και θεατρικές ομάδες που έχουν έδρα στη Θράκη, Κρήτη και Κύπρο ή και σε άλλες περιφέρειες της Ελλάδας μετά από αιτιολογημένη απόφαση της Γ.Σ. Σήμερα η Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου αριθμεί 38 μέλη από 17 νησιά του Αιγαίου. Οι κύριες δραστηριότητες της ομοσπονδίας είναι: Η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, που οργανώνεται κάθε φθινόπωρο σε άλλο νησί. Είναι ένα δεκαήμερο φεστιβάλ με παραστάσεις και παράλληλες εκδηλώσεις, όπου ομάδες από τα νησιά του Αιγαίου, συναντώνται, παρουσιάζουν τη δουλειά τους στους συντρόφους της και σε ένα άλλο κοινό, του νησιού που την φιλοξενεί, ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες, στο πλαίσιο ενός υγιή ανταγωνισμού που τις βοηθάει να γίνουμε καλύτερες. Η δράση ξεκίνησε το 1988 και μετά από είκοσι δύο χρόνια συνεχούς παρουσίας, έχει γίνει πλέον πολιτιστικός θεσμός. Το Θέατρο ταξιδεύει στην άγονη γραμμή, ένα νέο πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 2007, με παραστάσεις κάθε άνοιξη στα μικρά νησιά τα ξεχασμένα. Άη Στράτης, Ψαρά, Οινούσσες, Ικαρία, Λειψοί, Νίσυρος, Κάσος Κάρπαθος, Αστυπάλαια, Αμοργός, Αντίπαρος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Κίμωλος, μερικά από τα νησιά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Ο Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου με μια από τις παραστάσεις της Συνάντησης σε άλλο νησί κάθε φορά. Όλα αυτά με τη στήριξη και την οικονομική ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Προηγουμενο αρθρο

Ο τουρισμός και ο “πολιτισμός” μας στις μικρές “χωματερές” του νησιού

Επομενο αρθρο

Η μεγάλη οικογένεια της ΦΕΜ σας προσκαλεί στο νέο κύκλο μαθημάτων φωτογραφίας