Η πρώτη δράση του Creative Hub στη Μυτιλήνη είναι γεγονός

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση της “ίδρυσής” της, η ομάδα του Creative Hub πραγματοποίησε την πρώτη δράση της στη Μυτιλήνη. Στο εργαστήριο project management, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαΐου στον ισόγειο χώρο του Επιμελητηρίου Λέσβου, 16 συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν το πως μπορούν να κάνουν τα πρώτα βήματα για την υλοποίηση μιας ιδέας.

  • Πώς θα μπορέσω να πραγματοποιήσω μία καλή ιδέα που έχω για την πόλη, τη γειτονιά, την κοινότητά μου;
  • Ποια ανάγκη θα καλυφθεί και γιατί πιστεύω ότι η ιδέα μου μπορεί να είναι αποτελεσματική; Ποιο τελικό στόχο έχω;
  • Τι εφόδια και ποιους θα χρειαστεί να κινητοποιήσω / έχω μαζί μου στην προσπάθειά μου;

Αυτές ήταν οι ερωτήσεις, που τέθηκαν στην αρχή, και οι οποίες «απαντήθηκαν» σε ένα εργαστήριο ελάχιστα «ακαδημαϊκό» και ως επί το πλείστον «βιωματικό», το οποίο έγινε με την υποστήριξη του COMM’ON (https://www.facebook.com/commoncity/). Μέσα σε 4 ώρες, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συστηθούν και να μιλήσουν για τις ιδέες, που είχαν, να γνωρίσουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο δρουν, να αναζητήσουν τα «γιατί» πίσω από τις ιδέες, που είχαν, και τα οποία ορίζουν τους σκοπούς τους, και το πιο σημαντικό να δουλέψουν και να συνεργαστούν ανά ομάδες, όχι μόνο για τη δική τους ιδέα αλλά και συνεισφέροντας στις ιδέες κάποιων άλλων.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Φωτογραφίες από το Project Management Workshop του Creative Hub στη Μυτιλήνη, τον Μάιο του 2019.

Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Skill Up του Creative Hub, που έχει σαν στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων, οι οποίες είναι χρήσιμες για την υλοποίηση επιχειρηματικών και δημιουργικών project.

Μια εργαλειοθήκη για την Κοινωνία των Πολιτών

Το περιεχόμενο του εργαστηρίου δανείστηκε στοιχεία από την εργαλειοθήκη Tools for Citizens (https://civilsocietytoolbox.org/). Η εργαλειοθήκη είναι ουσιαστικά ένα σύνολο εργαστηρίων, ασκήσεων και μεθοδολογιών τα οποία ακολουθούν την λογική DIY (κάντο μόνος σου), είναι εύκολα προσβάσιμα και μπορούν να βοηθήσουν ομάδες, φορείς και κοινότητες να αναπτύξουν τις ικανότητες των μελών τους, να καλύψουν από μόνοι τους οργανωτικές και λειτουργικές ανάγκες αλλά και να συνδεθούν αποτελεσματικότερα μεταξύ τους για την επίτευξη κοινών στόχων. Η Εργαλειοθήκη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την βελτίωση του τρόπου που εργαζόμαστε είτε εσωτερικά σαν ομάδα είτε σε συνεργασία με άλλα μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών.

Από τη δοκιμή της Εργαλειοθήκης στο MitOst Festival στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2018 (Πηγή: https://civilsocietytoolbox.org/) 

Η Εργαλειοθήκη διαμορφώθηκε από μια διεθνή ομάδα, έπειτα από συζητήσεις που γίνονταν το 2016 στο Βερολίνο και στην Κωνσταντινούπολη και αρχικά αντιμετώπιζε τις προκλήσεις της Κοινωνίας των Πολιτών στην Τουρκία. Το 2018 στην ομάδα αυτή προστέθηκαν και 4 ελληνικοί οργανισμοί, και οργανώσεις και ομάδες της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα (μεταξύ των οποίων και το Creative Hub) δούλεψαν μαζί και διεύρυναν το πεδίο έρευνας πέρα από την καταγραφή προκλήσεων και αναγκών στην καταγραφή συλλογικής γνώσης και εργαλείων μέσα από την τοπική εμπειρία. Ακόμα, μαζί εξέλιξαν την διαδικασία ανάπτυξης μεθοδολογιών και συν-σχεδιάσαμε νέα εργαστήρια, νέες ασκήσεις και μεθοδολογίες που προστέθηκαν στην Εργαλειοθήκη.

Μάλιστα το Creative Hub ήταν η πρώτη ελληνική οργάνωση που – με την υποστήριξη του COMM’ON – εφάρμοσε στο εσωτερικό της αυτή την εξελιγμένη έκδοση της Εργαλειοθήκης, σε ένα εργαστήριο, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου.

 

Creative Hub: μια εξωστρεφής ομάδα, που συνδέει την δημιουργική κοινότητα της Λέσβου με κοινότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Η ομάδα του Creative Hub ξεκίνησε άτυπα τον Μάιο του 2018 με στόχο την υποστήριξη και ανάπτυξη της δημιουργικής-επιχειρηματικής κοινότητας της Λέσβου. Από την πρώτη στιγμή η προσέγγιση της ήταν εξωστρεφής και επεδίωξε τη συνεργασία με διεθνείς ομάδες και οργανισμούς, με παρόμοιο προφίλ για κοινές δράσεις.

Ομαδική φωτογραφία συμμετεχόντων στο Partners Forum του 3ου κύκλου του Tandem Europe στη Σόφια, τον Φεβρουάριο του 2019 (photo by Constanze Flamme)

Σε αυτό το πλαίσιο, συμμετείχε τον Φεβρουάριο του 2019 στον 3ο κύκλο του Tandem Europe, μέσα από τον οποίο ξεκίνησε η συνεργασία με τον οργανισμό PUSH. από το Παλέρμο και με τον οποίο θα υλοποιήσουν ένα πιλοτικό project, που θα «τρέχει» ταυτόχρονα στη Σικελία και στη Λέσβο και θα έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της λεγόμενης «χαμένης γενιάς» αλλά και στη δημιουργία μιας μεθοδολογίας κοινής δράσης, που θα μπορεί να αξιοποιηθεί για κοινές δράσεις από διαφορετικές κοινότητες, που έχουν ωστόσο παρόμοιο προφίλ και αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για αυτό το project θα ανακοινωθούν από το Creative Hub στο προσεχές διάστημα.

Περισσότερα για το Creative Hub:

Ιστοσελίδα: https://creativehub.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/creativehubgr/

Instagram: https://www.instagram.com/creativehubgr/


Disclaimer: Το εργαστήριο Project Management του Creative Hub πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του COMM’ON, του Επιμελητηρίου Λέσβου και του FishEye.

Προηγουμενο αρθρο

Κ. Αστυρακάκης : “Να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες”

Επομενο αρθρο

Μήνυμα νίκης έστειλε ο Παναγιώτης Χριστόφας από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης