Search

Η ακραία ρατσιστική ανακοίνωση των “γονέων του 8ου” και το γράμμα του νόμου

Τις τελευταίες ημέρες προκλήθηκε μεγάλη ένταση στην σχολική κοινότητα της Μυτιλήνης μετά από φήμες για την άμεση ένταξη προσφυγόπουλων σε συγκεκριμένα σχολικά συγκροτήματα της πόλης. Ένταση που κλιμακώθηκε με λουκέτα που μπαινο-έβγαιναν, ντροπιαστικά βίντεο που ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο, κυρίες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης που ανασκεύαζαν τις δηλώσεις τους για να μην χάσουν τις δουλειές τους στις ΜΚΟ,  ενώ η συζήτηση άναψε στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου πολλοί ξεπέρασαν τα όρια. Την ίδια στιγμή μια άκρως ρατσιστική ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή των «Γονέων του 8ου Δημοτικού σχολείου» και που παραθέτουμε παρακάτω–αλήθεια αυτή ο εισαγγελέας την είδε; -μοιράστηκε χέρι με χέρι έξω από το σχολείο. Για όσα συνέβησαν αλλά και για την αργοπορημένη αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας, μιλήσαμε με τον Περιφερειακό  Διευθυντή Π. & Δ. Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Αριστείδη Καλάργαλη.

81801-1

Η Περιφερειακή  Διεύθυνση  Β. Αιγαίου γιατί  δεν ενημέρωσε άμεσα την μαθητική κοινότητα  ώστε να σταματήσει εν τη γενέσει του τον άσκοπο θόρυβο και την ανησυχία που προσκλήθηκε από την -όπως αποδείχτηκε-  εσκεμμένη παραπληροφόρηση που έφερε μεγάλη αναστάτωση;

Όπως θα διαπιστώσατε και σεις δεν υπήρξε ένταση στη σχολική κοινότητα, παρά μεμονωμένες κινήσεις κάποιων γονιών οι οποίοι διόρθωσαν την πράξη τους αφαιρώντας οι ίδιοι το λουκέτο που τοποθέτησαν.

-Γιατί υπήρξε αυτή η κίνηση στο συγκεκριμένο σχολείο;

Μήπως κάποιοι δεν ήθελαν να ακούσουν την ενημέρωση από τον διευθυντή του σχολείου; Κάθε νέος Νόμος ή εγκύκλιος αποστέλλεται άμεσα σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας κι έτσι πραγματοποιείται η ενημέρωση. Μήπως κάποιοι θέλουν να πούνε δεν θέλουμε να πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση των μαθητών – προσφύγων στα σχολεία και γι αυτό προφασίζονται διαφόρους λόγους;

-Τι προβλέπεται για την φοίτηση των προσφύγων μαθητών;

Για τη φοίτηση μαθητών, όποια προέλευση κι αν έχουν, στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα εφαρμόζονται απαρέγκλιτα οι κείμενες διατάξεις που θέτουν τις προϋποθέσεις εγγραφής και φοίτησης.

-Θα θέλαμε για την πλήρη ενημέρωση του  αναγνωστικού κοινού και για να μην δημιουργούνται  εσφαλμένες εντυπώσεις  να μας εξηγήσετε  ποιος είναι ο σχεδιασμός για τη   Λέσβο, πότε θα ανοίξει η δομή για τα παιδιά που βρίσκονται στο νησί και ποια σχολεία θα περιλαμβάνει;

Από τη Δευτέρα έχει αρχίσει η εκπαίδευση των προσφύγων μαθητών σε τρεις περιφέρειας της χώρας μας, στην Αττική, Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία. Για το πότε θα αρχίσει η εκπαίδευση στην περιφέρειά μας, και σε ποια σχολεία, όπως και στις υπόλοιπες περιφέρειες, θα υπάρξει ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας.

-Ποιοι θα διδάσκουν; Έχει γίνει πρόβλεψη για ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό; 

Ναι θα ανακοινωθούν οι Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων, οι οποίοι είναι τρεις για τη Λέσβο κι από ένας για Χίο και Σάμο. Ήδη το υπουργείο έχει τους πίνακες με τους υποψήφιους. Θα ακολουθήσει η πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών καθώς και η διάθεση μόνιμων εκπαιδευτικών που επιθυμούν να διδάξουν σε αυτές της δομές.

Η ΑΚΡΑΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ «ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ 8ου»

(Διαβάστε με δική σας ευθύνη: Διατηρήσαμε και την ορθογραφία και το συντακτικό των …καθαρόαιμων Ελλήνων που δεν θέλουν τα προσφυγάκια να μάθουν την ελληνική γλώσσα.)

Γονείς 8ου  Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης

” Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση της πολιτείας να εντάξει  στα προγράμματα σπουδών του σχολείου μας προσφυγόπουλα.

Θεωρούμε  απαράδεκτη την ενημέρωση που έγινε από τον Διευθυντή το πρωί της Παρασκευής στην προσευχή, τελευταία στιγμή χωρίς να ενημερωθούν πρώτα και έγκαιρα οι γονείς του σχολείου.

Θέτουμε προβληματισμούς και ερωτήματα και απαιτούμε άμεσα απαντήσεις.

Οι πρόσφυγες συνεχίζουν να έρχονται στο νησί μας από το 2015. Τους δεχόμαστε τους βοηθάμε τους φιλοξενούμε σε περίοδο  μεγάλης ανέχειας  για όλους τους Έλληνες και ειδικότερα για  εμάς.

Με ποια κριτήρια  επιλέχθηκε το σχολείο μας για να ενταχθούν τα παιδιά αυτά  και μάλιστα πρωινές ώρες ενώ ακούγαμε  μέχρι τώρα από τα ΜΜΕ ότι θα κάνουν απογευματινά μαθήματα.

Οι εξεγέρσεις που γίνονται από τους λαθρομετανάστες που έχουν μείνει  τώρα πια στο νησί μας, η ειδεχθής παραβατική συμπεριφορά τους μας ενοχλεί  και μας φοβίζει πολύ.

Προέρχονται  δε από πολλά υπανάπτυκτα κράτη και εθνικότητες  και όχι από εμπόλεμες περιοχές όπως η Συρία. Ποιος γνωρίζει για την κατάσταση της υγείας τους για τις υιόσεις και τα μικρόβια  που ενδεχομένως να έχουν προσβληθεί από τα μέροι που προέρχονται ή από το μακροχρόνιο ταξίδι τους μέχρι  να φθάσουν στο νησί μας;

14689270_1098813806854336_1180148633_o-1

 

Από ντόπιους στρατιωτικούς, αστυνομικούς, δημοτικούς υπαλλήλους που εργάζονται εκεί, στους χώρους φιλοξενίας, έχουμε κατά καιρούς λάβει γνώση για ποικίλα μεταδιδόμενα νοσήματα τα εμβόλια των παιδιών μας ξεκινάν από την ηλικία  των  2 μηνών  και συνεχίζονται ως τα 6-7 έτη και ξεπερνούν τα 20 σε αριθμό.

Άραγε θα προλάβουν αυτά τα παιδιά να τα κάνουν μέσα στον ένα χρόνο που βρίσκονται  στην Ελλάδα;

Η πολιτεία, το υπουργείο που μεριμνά για τους πρόσφυγες έλει να τους εντάξει στη κοινωνία μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, να τους διδάξει την ελληνική γλώσσα μπορεί κάλιστα να δημιουργήσει νέα σχολεία με ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα  σπουδών.

Ως ένα έθνος που ευημερεί το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ τους προσκάλεσε στη χώρα μας. Ο ανθρωπισμός τους όμως εξαντλήθηκε στα λόγια, αφού, κατάφεραν να φθάσουν στην  Ευρώπη (Ελλάδα)  οι συνθήκες διαβίωσης που τους εξασφάλισαν είναι άθλιες.

Ζητάμε οι υγειονομικές υπηρεσίες και γιατροί να βεβαιώσουν υπεύθυνα για την υγειονομική κάλυψη του κάθε παιδιού ξεχωριστά.

Αφού οι αρμόδιοι βεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα να αναλάβουν με υπεύθυνη δήλωση  για κάθε γονέα ξεχωριστά του 8ου δημοτικού σχολείου την ευθύνη σε περίπτωση που τεθεί σε κίνδυνο  η ζωή του.

Οι εκπαιδευτικοί μας ας ενδιαφερθούν  για την κοινωνία μας και όχι μόνο για τα προσωπικά, οικονομικά και επαγγελματικά τους θέματα.  Είναι καιρός να σταματήσουν τα ψέματα και όλοι να πάρουν θέση να ενδιαφερθούν για τον τόπο τους όπως οι γονείς του σχολείου μας.

Ας θυμηθούν οι δάσκαλοι των παιδιών μας τα δικά τους παιδικά χρόνια στο σχολείο και ας το συγκρίνουν με το σημερινό και ας αναλογιστούν τη ΜΥΤΙΛΗΝΗ  μετά από 10-20 χρόνια  με το πρόβλημα των μεναταστών να υφίστατε.

Ας προβληματιστούν  για το μέλλον των δικών τους παιδιών σε μια ΛΕΣΒΟ με κατοίκους διαφόρων εθνικοτήτων θρησκειών που επιβουλεύονται πολλοί.

Έχουμε καταλάβει ότι η κίνηση αυτή γίνεται για να καταγραφούν οι αντιδράσεις έτσι ώστε να προχωρήσει το υπουργείο στην ένταξη 22.000 παιδιών στα σχολεία της χώρας βάση του υπουργείου παιδείας.

Η κυβέρνηση ας ενδιαφερθεί πρωτίστως για το λαό της που πασχίζει καθημερινά να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του. Η κυβέρνηση ας ενδιαφερθεί για νησιά μας τη λέσβο. Άραγε γνωρίζουν τα προβλήματα υποδομών του σχολείου μας;

Τέλος εμείς οι γονείς θα λέμε ελεύθερα τη γνώμη μας και θα αντιδρούμε με γνώμονα το μέλλον των παιδιών μας. Δεν μας πτοούν οι χαρακτηρισμοί ρατσιστής, ξενοφοβικός, ομοφοβικός κα.

Θα εξακολουθούμε να αγαπάμε και να αγωνιζόμαστ  για τον τόπο μας χωρίς να μας φοβίζει  ο ρατσισμός που αισθανόμαστε εκφράζοντας ελεύθερα τις απόψεις μας. Θα αντιδρούμε επιστρέφοντας όλους τους παραπάνω χαρακτηρισμούς”.

sxoleio

Για την ιστορία, η πλειονότητα των γονέων του 8ου αντέδρασε  άμεσα εκφράζοντας την αντίθεσή της  με όσα ευτράπελα συνέβησαν στο σχολείο. Όπως έχουμε ξαναγράψει σίγουρα η αντίδραση κάποιων γονέων οφείλεται και στην έλλειψη ενημέρωσης όμως μπροστά σε αυτή την τεράστια ανθρωπιστική κρίση, που έτυχε να έχει αντίκτυπο στο νησί μας και τις ζωές μας, καλό είναι να μην παρασυρόμαστε από ανθρώπους που έχουν τα δικά τους συμφέροντα και την δική τους ατζέντα.

Την ίδια στιγμή ο Σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λέσβου “Μίλτος Κουντουράς” καταγγέλλει:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΩΤ/ΘΜΙΑΣ  ΕΚΠ/ΣΗΣ  ΛΕΣΒΟΥ

Μίλτος Κουντουράς»

Ταχ. Δ/νση : Ικτίνου  2  811 00  Μυτιλήνη

Τηλ. &  FAX :  2251023098

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια ορισμένων μεμονωμένων «αγανακτισμένων» και αμφιλεγόμενων στοιχείων σε Δημοτικό Σχολείο της Μυτιλήνης, που στόχο είχαν να δημιουργήσουν τεχνητά ξενοφοβικό και ρατσιστικό κλίμα, κόντρα στην πολύμορφη αλληλεγγύη που δείχνει η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών αλλά και των κατοίκων του νησιού μας  στους πρόσφυγες.

Kαλούμε  το λαό και τη νεολαία του νησιού μας να απομονώσουν τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές, που βάζουν στο στόχαστρο απελπισμένους και εξαθλιωμένους πρόσφυγες και αθωώνουν τους πραγματικούς  ενόχους.

Όταν βλέπουμε στην πόρτα μας τα θωρηκτά των φονιάδων του ΝΑΤΟ να κόβουν βόλτες έτοιμα να ξεράσουν θάνατο και δυστυχία με τις ευλογίες της κυβέρνησης, μας είναι αδύνατο να πιστέψουμε ότι ο κίνδυνος προέρχεται από μικρά ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Η οργή και η αγανάκτηση του λαού της Λέσβου για τη βάρβαρη πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε  πρέπει να στοχεύει στον πραγματικό υπαίτιο αυτής της κατάστασης, που είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πολιτικές των κυβερνήσεων που εξυπηρετούν το κεφάλαιο και καταδικάζουν στη φτώχεια, στην ανέχεια και την ανεργία τα λαϊκά στρώματα.

Το νησί της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς , η Λέσβος, δε θα επικροτήσει τις κραυγές μισαλλοδοξίας και τον αρρωστημένο εθνικισμό κανενός. Θα συνεχίσει να προσφέρει ανθρωπιά και στήριξη όπως εξαρχής έκανε στους πρόσφυγες και τα παιδιά τους.

Οι εκπαιδευτικοί της Λέσβου θα υπερασπιστούμε το λειτούργημά μας «μπολιάζοντας» το μυαλό και τις ψυχές των μαθητών μας με τις ανεκτίμητες αξίες της ανθρωπιάς, της παιδαγωγικής ευαισθησίας, της αλληλεγγύης, του διεθνισμού, της ίσης μεταχείρισης, της αποδοχής της διαφορετικότητας του άλλου και της ειρήνης. Παράλληλα παλεύουμε για να λείψουν οι αιτίες που γεννούν τον όλεθρο, την καταστροφή και τη δυστυχία, που γεννούν πρόσφυγες, παλεύουμε να σταματήσει ο πόλεμος ώστε ασφαλείς να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Ο αγώνας για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών είναι ενιαίος και ταξικός, δεν ξεχωρίζει τα παιδιά από τη φυλή, το χρώμα, τη γλώσσα και τη θρησκεία τους.

Είναι ανάγκη, εδώ και τώρα, να υλοποιηθούν, με κρατική ευθύνη, όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά των προσφύγων, τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία.

Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας, ώστε να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις, για την πρόληψη ασθενειών, για να μην αποκλειστεί από την εκπαιδευτική διαδικασία ούτε ένα παιδί προσφύγων. Να εξασφαλιστεί όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες, κ.ά.), καθώς και η ασφαλής μεταφορά των παιδιών από το ίδιο το κράτος, όπου χρειάζεται.

Να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας τους.

Ο εχθρός μας δεν είναι τα μικρά και καταταλαιπωρημένα παιδιά που άφησαν την πατρίδα τους εξαιτίας του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Ο πραγματικός αντίπαλος, ο πραγματικός ένοχος είναι το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που το στηρίζουν, οι οποίοι για τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς του μεγάλου κεφαλαίου δεν διστάζουν ν’ ανάψουν τη φωτιά του πολέμου όπου Γης.

 

Απαιτούμε, Διεκδικούμε, Αγωνιζόμαστε :

♦ Να απεγκλωβιστούν τώρα από τη Λέσβο και από όλη την Ελλάδα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Γρήγορα να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις ασύλου όλων όσων έχουν τις προϋποθέσεις και όλοι οι υπόλοιποι να πάρουν χαρτιά και να πάνε στις χώρες που επιθυμούν.
♦ Να διαμορφωθεί με ευθύνη του κράτους ανοιχτή δομή προσωρινής φιλοξενίας, που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής, ασφάλειας, αξιοπρεπούς διαβίωσης και εκπαίδευσης όλων των παιδιών των μεταναστών και προσφύγων.

♦ Ο λαός να παλέψει ενάντια στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που σφραγίζει και διαιωνίζει τον εγκλωβισμό τους και οξύνει όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται και στους ίδιους και στους κατοίκους του νησιού.
♦ Να κινητοποιηθούμε ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, που γεννούν πολέμους και δημιουργούν την προσφυγιά.
♦ Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους που δημιουργούν τις στρατιές των απελπισμένων προσφύγων.

 

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ