Η 12η Γιορτή Σύκου επιστρέφει στο Ίππειος με άρωμα παράδοσης

Το Ίππειος ετοιμάζεται να υποδεχθεί για 12η χρονιά τη Γιορτή Σύκου, μια εκδήλωση αφιερωμένη σε ένα προϊόν στενά συνδεδεμένο με την ιστορία, τη γεύση και την παράδοση της περιοχής.

Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2026, στις 18:30, με διοργανωτές τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιππείου «Άγιος Προκόπιος» και την Κοινότητα Ιππείου και Συκούντας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμούς, ομιλίες και ιστορική αναφορά στη σχέση της περιοχής με το σύκο, ενώ ο Φώτιος Ξενέλλης θα μιλήσει με θέμα «Η σχέση μου με το σύκο».

Στον χώρο θα λειτουργήσουν έκθεση παλαιάς φωτογραφίας και έκθεση τοπικών προϊόντων, ενώ θα παρουσιαστούν γεύσεις και παρασκευές με βασικό συστατικό το σύκο.

Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα έχει η παραδοσιακή πομπή που θα ξεκινήσει από την κεντρική αγορά, με μουσική και κορίτσια ντυμένα στα λευκά να κρατούν πανεράκια με σύκα, πριν καταλήξει στον χώρο της εκδήλωσης για παραδοσιακούς χορούς.

Οι επισκέπτες θα μπορούν επίσης να δοκιμάσουν αλευριά, συκόπιτες, τηγανίτες με βράσμα, μαρμελάδες και άλλες τοπικές γεύσεις, ενώ η βραδιά θα συνεχιστεί με παραδοσιακή ορχήστρα στην πλατεία.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα υπάρχει και παρουσία του Αγροτικού Ελαιοκομικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Κάπης Λέσβου.

Για τη διευκόλυνση του κοινού θα διατεθεί δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο μετ’ επιστροφής από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, με αναχώρηση στις 17:30, προσφορά της Variamis Travel.

Η 12η Γιορτή Σύκου φιλοδοξεί να αποτελέσει και φέτος ένα σημείο συνάντησης παράδοσης, γαστρονομίας και τοπικού πολιτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ