Search

Γιάννης Μπουρνούς: Η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί το νερό, την ώρα που καταρρέει πολιτικά και ηθικά. Καιρός να φεύγει.

 

Στην ολομέλεια της Βουλής μίλησε την Τρίτη 21/3 ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση του νερού και της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Στην παρέμβασή του ανέφερε πως η συζήτηση γίνεται στη σκιά μιας ανείπωτης τραγωδίας, που έκοψε το νήμα της ζωής σε δεκάδες συνανθρώπους μας, κυρίως νέους. Το δήθεν επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αποδείχτηκε ένα ακόμα επικοινωνιακό ρετουσάρισμα για την ανικανότητα μιας παλαιοκομματικής, πελατειακής και διεφθαρμένης διακυβέρνησης, τόνισε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου.

«Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του καταρρέουν πολιτικά και ηθικά», ανέφερε ο Γ. Μπουρνούς, «την ώρα που ο Πρωθυπουργός βουλιάζει στη συνείδηση του κόσμου για όλες τις συσσωρευμένες αποτυχίες, συναλλαγές, το κουρέλιασμα των θεσμών και τις επιδείξεις θράσους, έρχεται ένα νομοσχέδιο για την ύστατη εξυπηρέτηση φίλων του Μαξίμου και συνοδοιπόρων αυτής της μοιραίας κυβέρνησης, που πάντα θύμιζε περισσότερο Ανώνυμη Εταιρία, παρά δημοκρατική κυβέρνηση».

Ο Γιάννης Μπουρνούς στηλίτευσε τη στοχοποίηση, με το κάλυμμα του εκσυγχρονισμού, των δημόσιων αγαθών του νερού και της διαχείρισης των απορριμμάτων, της ενεργειακής δημοκρατίας και των ενεργειακών κοινοτήτων. Η κυβέρνηση πρώτα υποβάθμισε τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, επιτρέποντας την ασυδοσία στην αγορά ενέργειας, με την ίδια μάλιστα μέθοδο που εφαρμόστηκε και στον ΟΣΕ, αυτή της υποστελέχωσης, και τώρα τη φορτώνει με τις αρμοδιότητες της ύδρευσης, της αποχέτευσης και της διαχείρισης των απορριμμάτων, που απεμπολούνται από τον έλεγχο της Πολιτείας.

Ο Γ. Μπουρνούς υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που οι Ρυθμιστικές Αρχές ρυθμίζουν δραστηριότητες που λειτουργούν σε περιβάλλον αγοράς και ανταγωνιστικών εταιρειών, η υπαγωγή των υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης απορριμάτων σε μια Αρχή που μέχρι σήμερα ρυθμίζει μια αγορά ανταγωνιστικών εταιρειών, σημαίνει πως η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή τους, για τη δημιουργία μιας νέας αγοράς ανταγωνιστικών εταιρειών με αυτό το αντικείμενο.

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου επισήμανε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη διέκοψε τα προγραμματισμένα δημόσια έργα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση απορριμμάτων ή στην άρδευση, ακριβώς για να ανοίξει τον δρόμο σε Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και σε ανάληψή τους από «γαλάζιους» επιχειρηματίες, φορτώνοντας τα κόστη και τις ζημιές στους πολίτες. Χρησιμοποίησε δε ως παράδειγμα τον κυβερνητικό σχεδιασμό για δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Λέσβου μέσω ΣΔΙΤ, αντί για χρηματοδότησή της από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Ο Γ. Μπουρνούς έκλεισε την ομιλία του απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Η ιδιωτικοποίηση του νερού και των απορριμμάτων ήταν από εκείνες τις μνημονιακές αντικοινωνικές εμμονές που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να τις θάψει βαθιά». «Τώρα που έχετε πάρει την άγουσα για τα αποδυτήρια, ήρθατε να τις ξεθάψετε και να ρίξετε τα πιο κρίσιμα δημόσια αγαθά στους καρχαρίες των αγορών. Κάθε σας αφήγημα σκόρπισε, σας κατάλαβαν όλοι και σας το φωνάζουν ήδη: καιρός να φεύγετε» ανέφερε, προσθέτοντας εμφατικά: «Καθαρές κουβέντες: Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Κι εφόσον ο ελληνικός λαός δώσει εντολή για προοδευτική κυβέρνηση, το νομοσχέδιό σας θα μείνει στα χαρτιά και το νερό θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο».