Φωτεινή Φραγκούλη: Ό,τι κάνουμε για τα παιδιά είναι επένδυση για το μέλλον”.

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:
Οι δραστηριότητες του 2017 ολοκληρώθηκαν για το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου με 741 παιδιά από την Βρίσα, τον Πολιχνίτο, τον Μανταμάδο, την Θερμή, τη Δάφια, το Σκουτάρο και την Μυτιλήνη να παίρνουν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Μουσικό Κλειδί”. Ο ταλαντούχος Ολλανδός βιολονίστας Αρτούρ Ρουζανόφσκι σαγήνευσε τα παιδιά με τις ερμηνείες του, ανοίγοντάς τους νέους ορίζοντες μέσα από τον κόσμο της κλασικής μουσικής. Μαζί του παρουσίασαν το πρόγραμμα και οι συνιδρύτριες του Φεστιβάλ, πιανίστες Δανάη & Κυβέλη Ντέρκεν.
Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και το 2018. Η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ, Φωτεινή Φραγκούλη  και η Κυβέλη Ντέρκεν  μιλούν στα “Πολιτικά” για την εμπειρία τους.

 

“Οι ωραιότερες στιγμές κατά την διάρκεια των μουσικών εργαστηρίων είναι οι αυθόρμητες αντιδράσεις των παιδιών. Κάθε “Μουσικό Κλειδί” είναι διαφορετικό επειδή όταν αλλάζει η ομάδα των παιδιών αλλάζει όλη η δυναμική και η ατμόσφαιρα. Εν συγκρίσει με τα παιδιά της Γερμανίας, τα παιδιά της Ελλάδας και ειδικά της Λέσβου ανοίγονται πιο εύκολα και δίνουν πολλές αυθόρμητες απαντήσεις. Ειδικά τα παιδιά στα δημοτικά είναι πολύ θερμά και αφήνουν την φαντασία τους ελεύθερη πιο εύκολα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό σε όλες τις τέχνες και ειδικά στην μουσική.

 Μου έρχονται στο μυαλό διάφορες στιγμές που με εξέπληξαν τα παιδιά με το θάρρος που είχαν να παρουσιάσουν μπροστά σε όλους τους συμμαθητές τους κομμάτια στα μουσικά όργανα που μάθαιναν. Ο ενθουσιασμός των παιδιών είναι ακριβώς αυτό που μας δίνει μεγάλη ευχαρίστηση και μας εμπνέει να συνεχίζουμε.
Πιστεύω ότι το μάθημα μουσικής στα σχολεία είναι πολύ σημαντικό! Εκτός του ότι ανοίγει έναν δρόμο στα παιδιά και στους εφήβους να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματά τους, είναι αποδεδειγμένο ότι η μουσική βοηθά και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Για μένα η μουσική ήταν πάντα το καταφύγιό μου. Επειδή η μουσική έπαιζε ένα κεντρικό ρόλο στην ζωή μου ταυτιζόμουν πολύ με τα έργα που ερμήνευα και την μουσική που άκουγα.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο για ένα παιδί από το να βρει στην τέχνη μία πηγή δύναμης και αισιοδοξίας, είτε σαν δημιουργός είτε σαν ακροατής!”
Φωτεινή Φραγκούλη
 

“Ως υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, έχω νιώσει  μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Αυτό που με συγκινεί και κάποιες φορές με συγκλονίζει είναι η ειλικρινής ανταπόκριση των παιδιών του νησιού μας, η ευαισθησία τους, η προσφιλής διάθεση στην παρακολούθηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που γίνονται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η δεκτικότητα στο νέο που τους προσφέρεται και τόσο γοητευτικά πολιορκεί τη ζωή τους.

Τελικά, ό,τι κάνουμε για τα παιδιά είναι επένδυση για το μέλλον. Στον συγκεκριμένο τόπο είναι και η συνέχιση μιας μεγάλης πολιτιστικής παράδοσης.

Επίσης, θέλω να αναφερθώ στους νεαρούς εθελοντές του φεστιβάλ που με τόσο φιλότιμο, ευγένεια και συνέπεια διεκπεραιώνουν το φεστιβάλ του Αυγούστου.

Καμαρώνω γι’ αυτά τα παιδιά από τα βάθη της καρδιάς μου. Όλοι είμαστε ευγνώμονες στη βοήθειά τους. Είναι το ωραιότερο πρόσωπο του τόπου μας. Ανθίζουν οι ελπίδες μας στα πρόσωπά τους”.

Προηγουμενο αρθρο

Απάνθρωπη και παράνομη κράτηση καταγγέλλει η Αλληλεγγύη Λέσβου

Επομενο αρθρο

Ο πόλεμος ενάντια στην πλαστική σακούλα είναι εξαρχής χαμένος (video)