Search

Έρχονται “Οι πειρατές του Αιγαίου”!

Μετά την επιτυχημένη περιοδεία μας σε νησιά των Κυκλάδων ,σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου και Δωδεκανήσων το καλοκαίρι του 2015, την Άνοιξη και καλοκαίρι του 2016 αλλά και τις επισκέψεις μας σε σχολεία της Αττικής, η παράσταση «Οι Πειρατές του Αιγαίου» θα συνεχίσει να παίζεται και το Χειμώνα του 2016-2017 ανά την Ελλάδα και ιδιαιτέρως στα νησιά μας.

Βασική αφετηρία αυτής της απόφασης μας αποτελεί η πίστη μας πως το θέατρο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Κινούμενο σε επίπεδο κοινωνικό, ψυχολογικό, παιδευτικό αισθητικό, αποτελεί ουσιώδες μέσον επικοινωνίας, συναισθηματικής αφύπνισης, παιδευτικό εργαλείο και μέσον καλλιέργειας των ανθρωπίνων σχέσεων. Ιδιαίτερα σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές ο κόσμος και ιδιαιτέρως τα παιδιά των απομακρυσμένων νησιών μας έχουν ανάγκη να ξεφύγουν ,να γελάσουν και να ψυχαγωγηθούν (κάτι το οποίο στερούνται κατά τη διάρκεια του Χειμώνα) .

naxotheatro_peirates_01

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή, διαδραστική παράσταση για μικρούς και μεγάλους, με θέμα τις περιπέτειες των Πειρατών στο Αιγαίο. Άγνωστες αληθινές ιστορίες και παραμύθια από το παρελθόν, γεμάτα συγκίνηση, χαρά και ηρωικές στιγμές των απλών ανθρώπων εναντίον των σκληρών, πονηρών και αδίστακτων πειρατών παρουσιάζονται για πρώτη φορά επί σκηνής με τη συμμετοχή των μικρών θεατών.

Πέντε ευρηματικοί ηθοποιοί αλλάζουν ρόλους, σκηνικά, κοστούμια, αλλά και συναισθήματα επί σκηνής, χαρίζοντας άφθονο γέλιο, χαρά και συγκίνηση. Το κείμενο είναι βασισμένο στην λαϊκή μας παράδοση και παρουσιάζει αληθινές ιστορίες που διασώθηκαν από γενιά σε γενιά. Ηλικίες από 5 ετών και άνω μπορούν να παρακολουθήσουν την παράσταση, που είναι απολαυστική για μικρά και… μεγάλα παιδιά!

thumbnail_afissa_peirates

Πώς δημιουργήθηκε το έργο

Μετά από πολύμηνη έρευνα και ανάγνωση δεκάδων βιβλίων με μύθους και θρύλους της ελληνικής νησιωτικής παράδοσης, αλλά και αληθινών περιστατικών και ιστορικά καταγεγραμμένων αναφορών της δράσης των πειρατών στα νησιά μας μέσα στους αιώνες, αποθησαυρίσαμε ένα πλούσιο υλικό με δεκάδες ιστορίες, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο γνωστές, που αφορούν στη ζωή και την δράση των πειρατών στα νησιά του Αιγαίου, καθώς και στις σχέσεις που ανέπτυξαν με τους κατοίκους των νησιών αυτών. Από το υλικό αυτό επιλέξαμε έξι αληθινές ιστορίες, που καταγράφηκαν και διασώθηκαν μέσα στους αιώνες και τελικά έγιναν κομμάτι της λαϊκής μας παράδοσης. Τις ιστορίες αυτές διασκευάσαμε ώστε να είναι κατάλληλες για παιδιά, χωρίς όμως να χάσουν τίποτα από την λαογραφική τους αξία και το ιστορικό τους ενδιαφέρον.

Μέσα από αγαπημένες παραδοσιακές μουσικές, πολύχρωμα σκηνικά και πλούσια κοστούμια τα παιδιά παίρνουν μια γεύση από την ζωή των κατοίκων των νησιών τους προηγούμενους αιώνες και γνωρίζουν από κοντά τους θρυλικούς Πειρατές του Αιγαίου, συμμετέχοντας και τα ίδια στις περιπέτειες του έργου.

Οι ιστορίες της παράστασης

Ο μεταμφιεσμένος Τούρκος Κάνε το καλό και ρίχ’ το στο γυαλό Η ιστορία του καπετάν Τζαφέρ (χωρίζεται σε δύο μέρη) Ο βοσκός κι ο πεθερός Ο κρυμμένος θησαυρός Η συνέχεια της ιστορίας του καπετάν Τζαφέρ (20 χρόνια αργότερα) Η έξυπνη κυρούλα και δυο πειρατές για κλάματα

Οι συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία-κείμενο: Γιώργος Σουξές Κοστούμια-Σκηνικά: Άννα Μαχαιριανάκη Κατασκευή σκηνικού: Βασίλης Σάβλας Χορογράφος: Βάσια Αγγελίδου Λαογραφικό υλικό: Γιωργής Βενετούλιας, Ιάκωβος Ναυπλιώτης Παίζουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Γαβαλλά, Αντιγόνη Νικολάου, Γιάννης Σύριος, Νικος Τσεργάς και ο Γιάννης Φραγκίσκος

Από την εταιρεία Artistic Essence Productions