Search

“Free Moria”: Ο κ. Λάσετ δεν κατάφερε να επισκεφθεί το “άγριο κομμάτι” της Μόριας

Φωτογραφίες : Ηλίας Μάρκου

Το ΚΥΤ της Μόριας, την ντροπή τη Ευρώπης όπως πολλές φορές έχει αποκαλέσει τον καταυλισμό ο γερμανικός Τύπος επισκέφτηκε σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ με σκοπό όπως δήλωσε νωρίτερα να σχηματίσει “προσωπική άποψη για την κατάσταση επιτόπου”. Με τη συνοδεία του  Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος επισκέπτεται για δεύτερη φορά το καμπ (η πρώτη ήταν τον Αύγουστο του 2019) συναντήθηκαν με τους αρμόδιους για τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και εκπροσώπους οργανώσεων παροχής βοήθειας στη Μόρια και τον Καρά Τεπέ. Ο Άρμιν Λάσετ συνομίλησε με τους υπεύθυνους του ΚΥΤ ενώ επισκέφτηκε τα κοντέινερ όπου διαμένουν οι εγκλωβισμένοι αιτούντες άσυλο μέσα στο ΚΥΤ. Ωστόσο ο κύριος Λάσετ δεν κατάφερε να επισκεφθεί το “άγριο κομμάτι” της Μόριας, όπως μετέδωσε και ο ανταποκριτής του ZDF καθώς μετά από συστάσεις των ανθρώπων της ασφάλειας επιλέχθηκε η επίσκεψη να τερματιστεί στα κοντέινερ  μέσα στη Μόρια. Την ίδια στιγμή Αφγανοί και Αφρικανοί πρόσφυγες αντιλήφθηκαν την επίσκεψη των επισήμων και διαμαρτύρονταν φωνάζοντας Free Moria.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και με αστυνομικούς από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία οι οποίοι υπηρετούν αυτή την εποχή στις δυνάμεις της FRONTEX στην Ελλάδα. Ο κ. Λασέτ, ο οποίος είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), συνοδεύεται από τον Γιοάχιμ Σταμπ, Υπουργός Παιδείας, Οικογένειας Προσφύγων και Ενσωμάτωσης της κυβέρνησής του, καθώς η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία συμμετέχει ήδη στην υποδοχή από τη Γερμανία ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων οι οποίοι φιλοξενούνται στην Ελλάδα.

Ακολούθως ο Πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Αρεν Λάσετ, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Εσνωμάτωσης με κλιμάκιο συνεργατών του και Γερμανών δημοσιογράφων, καθώς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη. Στην συνάντηση παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοσθένης Χατζηγιάννης. Έγινε εκτενής ενημέρωση για όλα τα θέματα του μεταναστευτικού προβλήματος δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη διατήρησης της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων ως μέσο αποτροπής των μεταναστευτικών ροών. Παράλληλα, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, είχε την ευκαιρία να επισημάνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ανάγκη στήριξης και αλληλεγγύης προς τους κατοίκους της Λέσβου με σκοπό την άμεση και μαζική αποσυμφόρηση όλων των μεταναστών – προσφύγων έτσι ώστε να γίνει τελικά δυνατόν το κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας. Παράλληλα, ζήτησε έμπρακτες ενέργειες υποστήριξης του δοκιμαζόμενου πληθυσμού του νησιού μας, ζητώντας την ευρωπαϊκή βοήθεια απορρόφησης μεταναστών με ίση κατανομή σε όλα τα κράτη μέλη. Επεσήμανε τέλος ότι ο λαός της Μυτιλήνης έχει φθάσει στα όρια ανοχής του  και ζητά από την Ευρώπη και ειδικά από την Γερμανία συγκεκριμένες πράξεις στήριξης και ανακούφισης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής οικογένειας.