Search

DRIFT-DRAG DAY-GP: Τέρμα τα γκάζια…με ασφάλεια!

Γράφει η Θάλεια Βουγδή

Καπνός και μυρωδιά από καμένο λάστιχο, βαριά μοτέρ να βρυχώνται κάτω από τα καπό των αυτοκινήτων,  φτιαγμένα αμάξια αλλά και μηχανές έδωσαν ένα απίστευτο θέαμα το διήμερο 4-5 Μαρτίου 2017  στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Πολιχνίτου,  εκεί όπου διοργανώθηκε ο πρώτος αγώνας  μηχανοκίνητου αθλητισμού  για το 2017 στο νησί.

Ο λόγος για τους αγώνες Drift –  Drag Day – GP που διοργάνωσε  στη Μυτιλήνη η «Λέσχη Αυτοκινήτου Μυτιλήνης» (ΛΑΜ)  μετά από έγκριση της ΟΜΑΕ- ΕΠΑ. Το αγωνιστικό διήμερο περιελάμβανε  αγώνες πλαγιολίσθησης (drift), ατομικής επιτάχυνσης (Drag day) και ατομικής χρονομέτρησης (GP).

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από την Παρασκευή  3 Μαρτίου όπου στο χώρο της Μαρίνας Μυτιλήνης πραγματοποιήθηκε ο Τεχνικός και Διοικητικός έλεγχος  των αυτοκινήτων. Την επόμενη μέρα, Σάββατο 4 Μαρτίου, οι οδηγοί τόσο των δικύκλων όσο και των αυτοκινήτων έδωσαν το παρόν  στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Πολιχνίτου όπου  αφού ενημερώθηκαν για τεχνικά θέματα του αγώνα στη συνέχεια έκαναν τα δοκιμαστικά προκειμένου να χρονομετρηθούν αλλά και να  «διαβάσουν»  την πίστα  ώστε  να προετοιμαστούν κατάλληλα   για τον τελικό αγώνα της επόμενης μέρας.

 

Ο μεγάλος τελικός πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Μαρτίου όπου παρουσία περίπου 2.000 θεατών οι οδηγοί τόσο των αυτοκινήτων όσο και των δικύκλων έδωσαν ένα πραγματικό σόου φέρνοντας τόσο  τους εαυτούς τους όσο και τα οχήματα τους στα όρια τους.

Αυτοκίνητα φτιαγμένα αλλά και συμβατικά  μπήκαν στην πίστα και με μεγάλη μαεστρία και δεξιοτεχνία πέρασαν την ειδική χρονομετρημένη  διαδρομή,  ντριφτάρισαν προσφέροντας μοναδικό θέαμα  στο κοινό  και τέλος τα έδωσαν όλα στα 400 μέτρα της πίστας ξεκινώντας από μηδενικά χιλιόμετρα και δίνοντας  το μέγιστο   της ταχύτητας που μπορούσαν.

Οι συμμετέχοντες τόσο από τη Μυτιλήνη όσο και από τη Χίο τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας που διέπουν τέτοιες διοργανώσεις έδωσαν μαθήματα οδηγικής συμπεριφοράς και  μαεστρίας  στο πολυπληθές κοινό  αποσπώντας θερμά  χειροκροτήματα.  Ένα ξεχωριστό κομμάτι της διοργάνωσης αφορούσε και τον διαγωνισμό δικύκλων που στόχο είχε να  προσανατολίσει τους οδηγούς δικύκλων στο ότι η οδήγηση με ασφάλεια και δεξιοτεχνία  μπορεί να μετατραπεί σε μια  μοναδική εμπειρία χωρίς κινδύνους.

Η διοργάνωση έκλεισε το απόγευμα της ίδιας ημέρας με την απονομή των βραβείων των νικητών αλλά και των επάθλων σε όλους τους συμμετέχοντες στο  μεγάλο αυτό  μηχανοκίνητο αθλητικό γεγονός.

Στόχος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου  της  «Λέσχης Αυτοκινήτου Μυτιλήνης» (ΛΑΜ)  είναι πέρα από το να συνεχιστεί η παράδοση των αγώνων αυτών που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας αλλά και άλλων φορέων προκειμένου κάποια στιγμή να πραγματοποιηθεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Drift  στο νησί.  Πρόκειται για ένα εγχείρημα που αν πετύχει θα φέρει στη Μυτιλήνη  ένα σημαντικό αριθμό επισκεπτών  ενώ παράλληλα θα προβάλει και το νησί πανελλαδικά.

Όπως μας είπε ο πρόεδρος της «Λέσχης Αυτοκινήτων Μυτιλήνης» (ΛΑΜ) Στρατής Φώτογλου  «στόχος μας είναι να βάλουμε  τον μηχανοκίνητο αθλητισμό  στη ζωή της νεολαίας. Για αυτό και η προσπάθεια μας θα συνεχιστεί σε αυτό το πλαίσιο. Για το λόγο αυτό  φέτος  εντάξαμε στον αγώνα και τα δίκυκλα προκειμένου να αποτρέψουμε τη νεολαία από την νοοτροπία  της αναμέτρησης ή αλλιώς της  «κόντρας» στους δρόμους.

Πρέπει οι νέοι να καταλάβουν ότι το να βγεις στο δρόμο με φτιαγμένο ή συμβατικό αυτοκίνητο ή και δίκυκλο  και να οδηγάς  επικίνδυνα βάζεις  σε κίνδυνο τόσο τη δική σου ζωή όσο και  των υπολοίπων χρηστών του δρόμου. Στόχος μας λοιπόν είναι  όλοι αυτοί οι νέοι να  γίνουν μέλη  μας προκειμένου  τις όποιες οδηγικές τους ικανότητες ή δεξιοτεχνίες  να μπορούν να τις εξασκούν με ασφάλεια  συμμετέχοντας στους αγώνες που κατά καιρούς διοργανώνουμε. Με τον τρόπο αυτό θα προσπαθήσουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι μπορείς να οδηγείς στα όρια σου αλλά όχι στον δρόμο παρά μόνο  σε ειδικά διαμορφωμένους για αυτό το σκοπό  χώρους.

Παράλληλα στόχος μας είναι να καταδείξουμε ότι   μπορεί ο καθένας να λάβει μέρος στους αγώνες δεξιοτεχνίας είτε έχει ένα «φτιαγμένο»  όπως λέμε αυτοκίνητο, είτε και   ένα συμβατικό αυτοκίνητο, προκειμένου να δοκιμάσει τις δυνατότητες τόσο τις δικές του όσο και του οχήματος του.  Σε αυτή την περίπτωση εξάλλου βλέπετε ότι υπάρχουν κατηγορίες σε κάθε διοργάνωση ώστε τα αυτοκίνητα να  αναμετρώνται αναλόγως με τις δυνατότητες τους στις διάφορες κατηγορίες».

Κλείνοντας   ο  Πρόεδρος της «Λέσχης Αυτοκινήτου Μυτιλήνης» Στρατής  Φώτογλου  ευχαρίστησε   την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ και  την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης για  την υποστήριξη όσον αφορά  την ασφάλεια του αγώνα,  τους υπεύθυνους του αεροδρομίου Πολιχνίτου για την παραχώρηση του χώρου για την πραγματοποίηση του  αγώνα, τον μεγάλο χορηγό της εκδήλωσης ΑΦΟΙ ΤΡΥΠΑΤΖΗ ΚΤΕΟ ΛΕΣΒΟΥ  καθώς και τις  δύο Λέσχες  της Χίου για την συμμετοχή τους.