Search

Crash Test στα εκλογικά κέντρα! Αναγκαίο κακό ή οπτική ρύπανση;

Δεν μας έφταναν όλες αυτές οι μαρκίζες κατά μήκος της προκυμαίας που ζαλίζουν τον επισκέπτη και οι παράνομα τοποθετημένες υπαίθριες διαφημίσεις που”φορτώνουν” το λιμάνι και δημιουργούν το φαινόμενο της οπτικής ρύπανσης, ήρθαν και τα εκλογικά κέντρα.

Προκάτ γραφεία που θα εξαφανιστούν με το πέρας των εκλογών αφήνοντας πίσω (ελπίζουμε όχι σκουπίδια) το ίχνος μιας παλιάς νοοτροπίας που μας φέρνει στο επίσης “παλιάς κοπής” σημερινό θέμα: Ένα Crash Test στην αισθητική των πολιτικών γραφείων των υποψηφίων.

Πολύς λόγος έγινε ήδη και όχι άδικα και για τα logos καθώς τα περισσότερα ήταν κοπιαρισμένα και ανέμπνευστα.

Η ουσία βρίσκεται προφανώς στον λόγο και το πρόγραμμα του υποψηφίου αλλά καμιά φορά δεν πειράζει να ρίχνουμε και μια ματιά σε θέματα αισθητικής…Τόσοι σύμβουλοι και παρασύμβουλοι να πάνε χαμένοι;

Οι γειτόνισσες 

Σε αποσταση αναπνοής βρίσκονται τα εκλογικά γραφεία της Εριφύλης Χιωτέλλη και της Χριστιάνας Καλογήρου στο κέντρο της πόλης, δίπλα από την πλατεία Σαπφούς. Σε αυτό το crash test νικήτρια βγαίνει η Εριφύλη καθώς παρά το γεγονός πως η φωτογραφία της φαίνεται από τη Χίο, ο ολίγον βλαχοζέν διάκοσμος με τις ελιές είναι μακράν καλύτερος από το…τίποτα του “Εμείς για το Αιγαίο” που μοιάζει περισσότερο για τουριστικό πρακτορείο. Μπαίνεις μέσα κλείνεις κι ένα εισιτηριάκι με την προυπόθεση να γυρίσεις για την ψήφο. (Επίσης καθαρίζουμε και κανένα τζάμι). Εδώ πήγαμε για προσπάθεια επαναφοράς των 90s (θα θελε να ναι Αβαξ αλλά της έσκασε νεοσέτ προσφορά λόγω κλεισίματος της επιχείρησης).

 

Στην ίδια περιοχή και στην ίδια “γραμμή” το γκρι εκλογικό κέντρο του Κώστα Μουτζούρη πoυ έχει όχι μία αλλά δέκα φορές την προεκλογική αφίσα με το πρόσωπο του Υποψηφίου Περιφερειάρχη. Δηλαδή Μουτζουρης oldschool για μύωπες και πρεσβύωπες διαθέτει όλα τα μεγέθη αφίσας με το βελάκι προς τα πάνω καθώς πρέπει να τονίσουμε το άλμα ανάπτυξης. Όχι αισθητικής στα σίγουρα. Δέκα αφίσες και δεν έφτασαν για να καλυφτεί η πλαστική καρέκλα.

Πολύ κοντά βρίσκονται και τα νέα γραφεία του Γιάννη Σπιλάνη που μας γυρίζει πίσω στο “Αθηνα 2004”. Στόχος να φαίνεται η φωτογραφία από το καράβι όταν μπαίνει στην πόλη. Δεν ξέρω βέβαια οι χθεσινοί επιβάτες του Νήσος Ρόδος αν είχαν μάτια για τους υποψηφίους…

 

Μια οπτική πανδαισία στην Καβέτσου: Ο καφές του παππού, το ψυγείο κρι κρι και “Ενωμένοι μπορούμε”. Ναι μπορούμε. Μπορούμε να σκοτώσουμε την αισθητική σας. Στα συν το απλό λιτό κι απέριττο ύφος αν και η άδεια αίθουσα αναμονής θυμίζει κτηνιατρείο. Περιμένοντας με τη Μπουμπου για το καλαζάρ πίσω απο τη γυψοδανίδα ρίχνεις και μια πολιτική συζήτηση.

 

 

Προνοητικός ο Μιχάλης Μαμάκος, σε απευθείας σύνδεση με τον Τοπικό Τύπο και με ταμπέλα απαγορεύται η στάθμεύση. Κάτι που δεν έκανε ο Παναγιώτης Χριστόφας κι έτσι δεν καταφέραμε να βγάλουμε φωτογραφία της προκοπής καθότι κάθε φορά που τη στήναμε είχε αμάξια παρκαρισμένα ακριβώς μπροστά. Φήμες λένε ότι μυρίζει εκσυγχρονισμό. Τέλος “φάγαμε” την πόλη να βρούμε τα γραφεία του Κώστα Αστυρακάκη ενώ τελικά έπρεπε απλά να φαμε σουβλάκια στον Πολύτεκνο αφού όπως πληροφορηθήκαμε τα γραφεία είναι ακριβως από πάνω. Κώστα στείλε μας μια φωτό να βγάλουμε συμπεράσματα.

Τι λέει ο νόμος

Με σχετική εγκύκλιο το υπουργείο Εσωτερικών ξεκαθαρίζει όσον αφορά τους Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συνδυασμούς (αρ.5ν.3870/2010 ως ισχύει), ότι η δημιουργία εκλογικών κέντρων κατά την προεκλογική περίοδο, για μεν τις δημοτικές εκλογές δεν είναι επιτρεπτή πέραν του ενός για κάθε εκλογική περιφέρεια, για δε τις περιφερειακές εκλογές πέραν, επίσης, του ενός για κάθε εκλογική περιφέρεια. Για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο περιορισμός ισχύει για κάθε νομό. Για τους Δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων ο περιορισμός ισχύει για κάθε Κοινότητα.

Επιπλέον, απαγορεύεται στους Συνδυασμούς η ανάρτηση ή επικόλληση αεροπανό, πανό, αφισών γιγαντοαφισών και κάθε άλλου είδους υλικού προβολής. Είναι επιτρεπτή η τοποθέτηση αφισών εντός των χώρων που θα οριστούν με την παρ. 3 του αρ.9 του ν.3023/2002, οι ρυθμίσεις του οποίου εφαρμόζονται και για τις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές.

Οι ώρες λειτουργίας και η κλίμακα έντασης των μεγαφωνικών εγκαταστάσεων των εκλογικών κέντρων των Συνδυασμών, καθορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση, απαγορεύεται πάντως η χρήση τους τις ώρες κοινής ησυχίας, καθώς και όταν γειτνιάζουν με νοσηλευτικά ιδρύματα, οίκους ευγηρίας και σχολεία.

Απαγορεύεται η διακίνηση κάθε μορφής ένθετων φυλλαδίων μέσω του τύπου, καθώς και η διανομή τους από Υπηρεσίες του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Δεν εμποδίζονται οι Συνδυασμοί να διακινούν οι ίδιοι το σχετικό υλικό στους χώρους αυτούς ή μέσω ταχυδρομικών αποστολών, διαδικτύου κλπ. Δεν είναι επιτρεπτή η προώθηση προεκλογικού υλικού με χρήση του συστήματος διακίνησης αλληλογραφίας του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., των Ν.Π.Ι.Δ. του Δημόσιου Τομέα, των Ν.Π.Δ.Δ. των Ο.Τ.Α. και των Επιχειρήσεών τους.

Η παραβίαση των ανωτέρω απαγορεύσεων επισύρει πρόστιμο εις βάρος του Συνδυασμού από 50.000,00 μέχρι 100.000,00 ευρώ.

Οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις για τους Υποψήφιους Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους (αρ.6ν.3870/2010 ως ισχύει), κατά την προεκλογική περίοδο απαγορεύεται η λειτουργία εκλογικών κέντρων, εντευκτηρίων και εκλογικών γραφείων από τους ίδιους ή από τρίτους χάριν αυτών .Η παραχώρηση της χρήσης ή η μίσθωση υπαίθριων ή στεγαζόμενων χώρων, από και προς τρίτους, για τη λειτουργία εκλογικών κέντρων, εκλογικών γραφείων και εντευκτηρίων, κάθε μορφής, για την προβολή υποψηφιότητας, συνιστά ποινικό αδίκημα για τους κύριους των ακινήτων, τους εκμισθωτές και τους μισθωτές αυτών, το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.

Επιπλέον, απαγορεύεται η ανάρτηση ή επικόλληση σε εξωτερικούς, δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, καθώς και σε κάθε μορφής αυτοκινούμενα μέσα, αεροπανό, πανό, αφισών, γιγαντοαφισών, φωτογραφιών και κάθε άλλου είδους υλικού προβολής, η εγκατάσταση πρόσκαιρων κατασκευών οποιασδήποτε μορφής για την προβολή τους, καθώς και η χρήση χρωστικών ουσιών και η αναγραφή συνθημάτων σε οποιονδήποτε εξωτερικό χώρο.

Οι Δήμαρχοι υποχρεούνται για την άμεση καθαίρεση των αεροπανό, πανό, καθώς και των γιγαντοαφισών και αφισών, την αποκόλληση των φωτογραφιών και λοιπού έντυπου υλικού, την αποσυναρμολόγηση των πρόσκαιρων κατασκευών και τον καθαρισμό από χρωστικές ουσίες των εξωτερικών χώρων. Παράβαση της υποχρέωσης αυτής από τους Δημάρχους τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.

Σημειώνεται ότι για τους Υποψήφιους Συμβούλους ισχύουν και δύο απαγορεύσεις που προαναφέραμε για τους Συνδυασμούς. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η διακίνηση κάθε μορφής ένθετων φυλλαδίων μέσω του τύπου, καθώς η διανομή τους από Υπηρεσίες του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Επίσης, δεν είναι επιτρεπτή η προώθηση προεκλογικού υλικού με χρήση του συστήματος διακίνησης αλληλογραφίας του Δημόσιου, των Ν.Π.Δ.Δ., των Ν.Π.Ι.Δ. του Δημόσιου Τομέα, των Ν.Π.Δ.Δ. των ΟΤΑ και των Επιχειρήσεων τους.

Υπογραμμίζεται ιδίως ότι ως προεκλογική περίοδος για τις ανωτέρω απαγορεύσεις προς τους Συνδυασμούς βάσει του αρ.5 του ν.3870/2010 νοείται το δίμηνο πριν τις εκλογές (δηλαδή από 25 Μαρτίου), ενώ προεκλογική περίοδος για τις απαγορεύσεις προς τους Υποψήφιους βάσει του αρ.6 είναι οι 30 ημέρες πριν τον Α’ γύρο (δηλαδή από 25 Απριλίου).