Search

Χάχλες, τάραμα και καϊνάρ στη HO.RE.CA για το Λεσβιακό πρωινό

Η Λέσβος μετά από πρόσκληση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, θα συμμετάσχει εντελώς δωρεάν, εντός του ενιαίου περιπτέρου του Ξ.Ε.Ε., στην κορυφαία έκθεση “12η HO.RE.CA. 2017” (10 – 13 Φεβρουαρίου 2017, εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Hall 4), προκειμένου να παρουσιαστεί εκ νέου μετά από 4 χρόνια, το “Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού … Λέσβου”. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί μαζί με τα αντίστοιχα “σύμφωνα” άλλων 5 περιοχών της χώρας (Αμοργός, Σύρος, Μεσσηνία, Κορινθία και Κεφαλονιά).

Την οργάνωση της συμμετοχής έχουν αναλάβει από κοινού ο Δήμος Λέσβου και η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (Ο.Λ.Σ.Α.) και της Λεσβιακής Παροικίας Αθηνών, ενώ χορηγοί της αποστολής είναι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες “BLUE STAR FERRIES” και “HELLENIC SEAWAYS”.

Το πρόγραμμα “Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού”, υλοποιείται σε πανελλήνιο επίπεδο από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, εδώ και 5 περίπου χρόνια (από το 2012). Βασικός στόχος του προγράμματος είναι, αφενός η γνωριμία των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών με τις γεύσεις του κάθε τόπου (ιδιαίτερης σημασίας είναι να ξεκινά η ημέρα ενός επισκέπτη με ένα καλό τοπικό πρωινό) και αφετέρου η διασύνδεση του τουριστικού με τον πρωτογενή τομέα, ώστε τα οφέλη που προσπορίζεται ο πρώτος, να διαχέονται στο δεύτερο και γενικότερα στην τοπική κοινωνία.

Η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου και οι υπόλοιποι φορείς του νησιού, ανταποκρινόμενοι αμέσως στο τότε κάλεσμα του Ξ.Ε.Ε., είχαν ενεργοποιηθεί από την πρώτη στιγμή προς την κατεύθυνση εφαρμογής του προγράμματος στο νησί της Λέσβου και με απώτερο σκοπό, να ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην πράξη μεταξύ του τουριστικού και του πρωτογενή τομέα, το “Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού … Λέσβου”.

Έτσι, η Λέσβος ήταν ανάμεσα στις 8 πρώτες περιοχές της χώρας που δραστηριοποιήθηκαν και υιοθέτησαν το “Σύμφωνο”, με παρουσιάσεις του τόσο στη Μυτιλήνη (2 φορές) όσο και στην εξειδικευμένη έκθεση για ξενοδοχεία και μαζική εστίαση (hotels, restaurants και cafes) “8η HO.RE.CA. 2013”, με βασικό στόχο την έναρξη συνεργασιών μεταξύ των τοπικών παραγωγικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

To “Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού… Λέσβου”, όπως αυτό διαμορφώθηκε από την τοπική Επιτροπή το 2012 – 13 μετά από σειρά διαβουλεύσεων, αποτελείται από τα ακόλουθα εδέσματα – σκευάσματα, που συμπεριλαμβάνονται στο μπουφέ του λεσβιακού πρωινού:

1. Ροφήματα: Τίλιο, τσάι βουνού, καϊνάρ, σουμάδα, φασκόμηλο, δενδρολίβανο, ελληνικός καφές στη χόβολη.

2. Ψωμί – αρτοσκευάσματα – κέικ: Κουλούρια, ελιόψωμο, κουλουράκια, παξιμάδια, παξιμαδάκια γλυκάνισου – μεθυσμένα, τάραμα Ερεσού, ψητές χάχλες, τσουρέκι.

3. Μέλι τοπικό & μαρμελάδες (από τοπικά φρούτα εποχής).

4. Πίτες: Αλμυρές ή γλυκές χορτόπιτες – κολοκυθόπιτες, σφουγγάτο στο φούρνο, γκιουσλεμέδες, ελιοπιτάκια, κρεμμυδοτηγανίτες.

5. Σούπες: Τραχανόσουπες, ταχινόσουπες, σούπες λαχανικών.

6. Ελιές – ελαιόλαδο: Ελιές βρώσιμες: μαύρες, κόκκινες, πράσινες τσακιστές με λεμόνι και κρίταμο, καπιράδα: φέτα ψημένου ψωμιού με ελαιόλαδο, ρίγανη & αλάτι.

7. Τυριά – γαλακτοκομικά: Λαδοτύρι, κασέρι, γραβιέρα, φέτα, βούτυρο, γιαούρτι, γάλα.

8. Αλλαντικά: Τοπικά λουκάνικα, παστουρμάς με αυγά – ομελέτα.

9. Φρούτα: Τοπικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

10. Γλυκά: Τηγανίτες με μέλι ή πετιμέζι, πλαντζέτα, αμυγδαλωτά (γεμάτα), μπαλεζές με καρύδια, μουσταλευριά, ρυζόγαλο, δίπλες, γλυκά κουταλιού.

Ως αποτέλεσμα των τότε προσπαθειών, αρκετά ξενοδοχεία του νησιού πιστοποιήθηκαν από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ότι συμπεριλαμβάνουν στο μπουφέ τους το “Λεσβιακό Πρωϊνό” και έχουν λάβει το αντίστοιχο “σήμα ποιότητας”.

Έκτοτε, έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος να συμμετέχει στην ετήσια έκθεση HO.RE.CA., παρουσιάζοντας τα κατά τόπους “πρωινά”. Κάθε φορά συμμετέχουν περί τις 6 – 8 νέες περιοχές, οι οποίες έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες διεργασίες που απαιτούνται από το πρόγραμμα και είναι έτοιμες να εμφανίσουν δημόσια το αντίστοιχο “πρωϊνό” τους.

Παρά το γεγονός ότι η Λέσβος ήταν μία από τις 8 περιοχές της χώρας, που παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία το πρωινό της την πρώτη χρονιά καθιέρωσης του θεσμού, φέτος υπήρξε η τιμητική πρόταση από το Ξ.Ε.Ε. και τον υπεύθυνο του προγράμματος κ. Γιώργο Πίττα προς το νησί μας, να είναι εκ νέου μία εκ των 6 περιοχών της χώρας, που θα παρουσιάσουν το πρωινό τους στη 12η HO.RE.CA. 2017, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί εξαιτίας του μεταναστευτικού, αλλά και λόγω πολλαπλής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην έκθεση κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Κατόπιν τούτου, η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου και ο Δήμος Λέσβου, αποδέχθηκαν την πρόταση του Ξ.Ε.Ε., θεωρώντας ότι είναι σκόπιμο η προσπάθεια που ξεκίνησε αμυδρά και σήμερα έχει λάβει πολύ μεγάλη διάσταση σε όλη τη χώρα, να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί, δεδομένου ότι το εν λόγω “σήμα” αποτελεί μία πολύ σημαντική επένδυση, τόσο για τα ξενοδοχεία, όσο και για την τουριστική πρόοδο του τόπου.

Στα stands των παραπάνω 6 περιοχών, θα εκτίθενται όλες τις ημέρες της έκθεσης, τα προϊόντα τοπικών παραγωγών που υποστηρίζουν το αντίστοιχο πρωινό, καθώς και εδέσματα (π.χ. ομελέτες, πίτες, γλυκίσματα, κ.α.) που περιλαμβάνονται στο πρωινό της κάθε περιοχής και θα διενεργούνται γευσιγνωστικές δοκιμές προς τους επισκέπτες (επαγγελματίες και κοινό).

Στο κεντρικό stand του Ξ.Ε.Ε., θα διοργανωθούν οι αντίστοιχες εκδηλώσεις παρουσίασης του κάθε πρωινού, όπου θα παρουσιαστούν στο κοινό τα τοπικά προϊόντα και τα εδέσματα που το

υποστηρίζουν, ενώ θα πραγματοποιηθεί και επίδειξη παραγωγής επιλεγμένων εδεσμάτων σε ανοιχτό παρασκευαστήριο. Στο πλαίσιο της κάθε εκδήλωσης, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει τα τοπικά προϊόντα & τα εδέσματα της αντίστοιχης περιοχής.

Η κεντρική εκδήλωση παρουσίασης του λεσβιακού πρωινού, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 2 μ.μ., με προσκεκλημένους του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Ο.Λ.Σ.Α. και της Λεσβιακής Παροικίας Αθηνών, εμπορικούς επισκέπτες της έκθεσης – επαγγελματίες της εστίασης και των ξενοδοχείων, εξειδικευμένους δημοσιογράφους γαστρονομίας & τουρισμού, γευσιγνώστες – chefs, tour operators & τουριστικούς πράκτορες, κ.α. αλλά και το ευρύ κοινό που θα επισκεφθεί τη HO.RE.CA.

Για την εύκολη πρόσβαση στον εκθεσιακό χώρο “Metropolitan Expo”, οι φίλοι της Λέσβου μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουν τα πούλμαν της HO.RE.CA., τα οποία μεταφέρουν δωρεάν τους επισκέπτες της έκθεσης, από και προς το σταθμό metro “Δουκίσσης Πλακεντίας”,