Search

“Αύλωνας”Συνταγή νοστιμιάς και αρμονίας !

ΟΙΑΡΧΟΝΤΕΣΤΟΥΚΟΛΠΟΥ

Τον Κώστα και την Σίγκυ τους γνώρισα πριν από πολλά χρόνια. Τόσα πολλά που ούτε η ίδια δεν θυμάμαι… Είχα πάει σπίτι τους στο Πέραμα και ακόμα και αυτή εδώ την ώρα, μου έρχεται στο μυαλό η εικόνα ενός σπιτιού με μια γλυκιά θαλπωρή και με μυρωδιές της μαμάς να βγαίνουν από τη στόφα που έκαιγε. Τα πέντε κορίτσια τους ήταν καθισμένα οκλαδόν έχοντας ακριβώς στη μέση μια κούπα με πλυμένες κάλτσες τις οποίες προσπαθούσανε να τις κάνουν ζευγάρια … Έκτοτε με το ζευγάρι γίναμε φίλοι. Οικογενειακοί. Αρκετές φορές βρεθήκαμε, συζητήσαμε, αναλύσαμε, γελάσαμε και βάλαμε το δικό μας λιθαράκι στις προσωπικές μας ιστορίες.

Τα κορίτσια μεγάλωσαν και ανέλαβαν και αυτά το μερίδιο ευθύνης τους στην οικογενειακή επιχείρηση που βρίσκεται στο στόμιο του κόλπου, στον επονομαζόμενο «Αύλωνα», ένα σημείο του χάρτη, συγκεκριμένα στην περιοχής της Γέρας, στο οποίο αν πας μια φορά, θες οπωσδήποτε να ξαναπάς γιατί εκτός του νόστιμου και μοναδικού γαστριμαργικού του καταλόγου είναι και ένα σημείο ιδανικό για κείνους που έχουν παιδιά ή καλύτερα για κείνους που αισθάνονται παιδιά …

Πόσοι από εμάς που έχουμε πάει εκεί δεν θέλουμε να κυλιστούμε στο γρασίδι της τεράστιας αυλής του ή να ξυπνήσουμε παιδικές μνήμες καθισμένοι κάτω από τον τεράστιο πλάτανο! Αυτά όμως έχουν να κάνουν με το χώρο της οικογένειας όπου δραστηριοποιείται επαγγελματικά και θεωρώ ότι το κατάστημα δεν χρειάζεται καμία διαφήμιση, γιατί η καλύτερη διαφήμιση είναι οι πελάτες του που συνεχίζουν εδώ και χρόνια να το έχουν στη λίστα των προτιμήσεων τους.

Αυτό που θέλω ωστόσο να καταγράψω σε αυτό εδώ το κείμενο, είναι να δώσω λίγο χώρο στις ιδιοσυγκρασίες τόσο του Κώστα όσο και της Σίγκυ, μιας γερμανίδας που ενστερνίστηκε τον ελληνικό τρόπο ζωής και καλύτερα τον τρόπο ζωής σε μια μικρή επαρχία ενός μικρού νησιού.. Και τα κατάφερε πολύ καλά!

Η Σίγκυ λοιπόν είναι μια ήρεμη δύναμη, μια προσωπικότητα που στωικά επιμένει να ξεπερνάει κάθε δυσκολία, εργατική, μεθοδική και ιδιαίτερα έξυπνη αφού κατόρθωσε να συνδυάσει τις δυο κουλτούρες και να κρατήσει τα καλύτερα στοιχεία αποβάλλοντας τεχνηέντως ότι δύστροπο και άσχημο .. Ο Κώστας από την άλλη θεωρεί ότι έχει κατασταλάξει στους στόχους του και αυτό που θέλει να καταφέρει είναι η σωστή προβολή του πατρογονικού του τόπου. Το σημαντικό όμως είναι ότι οι στόχοι είναι κοινοί. Σχεδόν αβίαστα θαρρείς τους ακολουθούν τόσο η γυναίκα του όσο και οι κόρες του όπου σαν διαφορετικές οντότητες νέες και σύγχρονες έχουν προσαρμόσει η κάθε μια στον τύπο της ολόκληρη αυτή την φιλοσοφία. Μια φιλοσοφία που φέρνει την παλιά παραδοσιακή παροιμία στο προσκήνιο αφού οι παλιοί ήξεραν τι έλεγαν όταν έλεγαν ότι «αν δεν παινέσεις το σπίτι σου ….θα πέσει να σε πλακώσει».

Έτσι λοιπόν και ο Κώστας χωρίς την υπερβολή του τοπικιστή, απλά, λιτά και απέριττα, προσφέρει τις υπηρεσίες του στον τόπο για να γίνει γνωστή η ιστορία του αλλά από την σωστή της πλευρά. Δημοκρατικός και δίκαιος έχει εντρυφήσει και τις πέντε ανεξάρτητες κόρες του σε μια φιλοσοφία του να είναι πολίτες του κόσμου αλλά να μην ξεχάσουν ποτέ τις ρίζες τους. Κάτι πολύ σημαντικό. Γιατί σήμερα η έννοια του εκσυγχρονισμού, μας έχει κάνει να προερχόμαστε όλοι από τις πόλεις και να έχουμε ξεχάσει τις ρίζες μας … Όλη η οικογένεια θαρρείς σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή αλληλοσυμπληρώνει ο ένας τον άλλον. Και στη δουλειά, αλλά και στις θέσεις τους για τη ζωή. Αυτή τη φορά είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω ακόμα καλύτερα και με έκανε να αναρωτηθώ και πάλι ποια είναι αυτή η καλοζυγισμένη συνταγή που φέρνει την αρμονία μέσα σε μια πολυμελή οικογένεια! Αλλά από συνταγές η οικογένεια Αρτακιανού ξέρει καλά. Άλλωστε μια επίσκεψη στο εστιατόριο θα σας πείσει…aylons 3