Απεργούν σήμερα οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Ασύλου

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Το Σωματείο Εργαζομένων του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στους συμβασιούχους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Ασύλου, που έχουν κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 13/02/2017, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων και τη διασφάλιση της έγκαιρης καταβολής της μισθοδοσίας τους στο μέλλον. Οι εργαζόμενοι του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες που καθημερινά παρέχουμε συνδρομή σε πρόσωπα που χρήζουν διεθνούς προστασίας γινόμαστε μάρτυρες των αντίξοων συνθηκών με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Ασύλου, στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες προστασίας χιλιάδων προσφύγων που αναζητούν άσυλο στη χώρα μας.

Επειδή η διασφάλιση της αξιοπρέπειας των εργαζομένων, με την εξασφάλιση κατάλληλων εργασιακών συνθηκών και την έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας συνιστά μία από τις αναγκαίες προϋποθέσεις της δίκαιης και αποτελεσματικής διαδικασίας ασύλου, ζητάμε από όλους τους αρμόδιους φορείς να καταβληθούν αμέσως τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου και να διασφαλιστεί η έγκαιρη και απρόσκοπτη καταβολή των μισθών τους στο μέλλον.

Ο σεβασμός του έργου τους, αποτελεί προϋπόθεση για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και αφορά όλους τους εργαζόμενους στον τομέα του ασύλου και της προσφυγικής προστασίας.

Σωματείο Εργαζομένων Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες

Η Ανακοίνωση των εργαζομένων:

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι εργαζόμενοι με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου της Υπηρεσίας Ασύλου έχουν βρεθεί στη δυσάρεστη θέση, πέρα από το βάρος της ιδιαίτερα απαιτητικής εργασίας τους, να καλούνται να «σηκώσουν» και το βάρος της αγωνίας για την έγκαιρη και απρόσκοπτη καταβολή των δεδουλευμένων τους, αλλά και των μελλοντικών αμοιβών τους. Ήδη από τις 25 Ιανουαρίου έχουν πανελλαδικά οι ΣΟΧ ενημερωθεί πως η μετάβαση της Υπηρεσίας Ασύλου στην αρμοδιότητα του νεοσύστατου Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, από το Υπουργείο Εσωτερικών, θα έχει ως συνέπεια την καθυστέρηση μισθών, και δη για άγνωστο χρονικό διάστημα, ενώ σε μεγάλη μερίδα τους δεν έχει ακόμη καταβληθεί ούτε ο μισθός του Δεκεμβρίου 2016.

Αντιμέτωποι καθημερινά με το εργασιακό μας αντικείμενο, τη διεκπεραίωση των υποθέσεων των αιτούντων άσυλο που έχουν καταφτάσει –και συνεχίζουν– στη Λέσβο κατά χιλιάδες, και έχοντας πλήρη συναίσθηση πως η επάρκεια της εργασίας μας αγγίζει καθοριστικά τις ζωές και τις μοίρες αυτών των ανθρώπων και κατ’ επέκταση της κοινωνίας μας που τους υποδέχεται, το ελάχιστο που μπορούμε να ζητήσουμε από τον κάθε αρμόδιο είναι σεβασμός στα εργασιακά δικαιώματα αυτών που καλούνται θεσμικά να σεβαστούν, εκπροσωπώντας την Υπηρεσία Ασύλου, το Ελληνικό Κράτος, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα διεθνώς αναγνωρισμένα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα άλλων.

Δυστυχώς, η τελευταία ενημέρωση που η Διοικούσα Επιτροπή του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων είχε από το Γραφείο του αρμόδιου υπουργού, κ. Μουζάλα, ήταν μια υπό αίρεση δέσμευση πως η καταβολή των δεδουλευμένων μας θα πραγματοποιηθεί τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Δεδομένου ότι κανείς μας δεν έχει εργαστεί έως τώρα υπό αίρεση, οι εργαζόμενοι του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Λέσβου έχουν ήδη αποφασίσει πως θα συμμετάσχουν στην κηρυγμένη από την ΑΔΕΔΥ απεργία των εργαζόμενων ΣΟΧ της Υπηρεσίας Ασύλου, τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, και θα παραστούν στις 12:00 μ. ως ένδειξη διαμαρτυρίας στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου στη Μυτιλήνη, διεκδικώντας την άμεση και στο εξής έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας μας ως ελάχιστη ένδειξη εκτίμησης απέναντι σε ανασφαλείς εργαζόμενους, με την «ημερομηνία λήξης» που προβλέπουν οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις τους.

Στήριξη στην κινητοποίηση έχει εκφράσει το Σωματείο Εργαζομένων της Υπηρεσίας Ασύλου, πραγματοποιώντας 3ωρη στάση εργασίας την ίδια ημέρα, ενώ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες έχει εκφράσει τη συμπαράστασή του.

Οι εργαζόμενοι με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου ΠΓΑ Λέσβου

Προηγουμενο αρθρο

Ο Κώστας Χαρδαβέλλας στη Λέσβο: “Ο καρκίνος είναι ένας αδιάκοπος αγώνας”

Επομενο αρθρο

“Το φως στα μάτια τους”: “Ανακύκλωση” γυαλιών για τους πρόσφυγες!