Search

65% κάτω ο τουρισμός στο “νησί των προσφύγων”

Μεγάλος χαμένος ο Μόλυβος  και η ευρύτερη περιοχή

Ακόμα και αν όλα τα στοιχεία για τη μείωση του αριθμού των κρατήσεων  της φετινής τουριστικής σεζόν  ήταν ένα γεγονός που συζητιόταν μήνες πριν, η κατάσταση σήμερα, σχεδόν στα μέσα τη Ιούνη, αποδεικνύει ότι ο τουριστικός κλάδος θα αντιμετωπίσει πολλά και σοβαρά προβλήματα. Ήδη δημοφιλείς προορισμοί στο νησί, όπως για παράδειγμα ο Μόλυβος, έχουν καταστραφεί οικονομικά.

Δυστυχώς, το προσφυγικό έχει δύο πλευρές. Το κομμάτι της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού,  αλλά και εκείνο που μας έκανε σήμα κατατεθέν νησί παγκοσμίως  με αρνητικούς παραλληλισμούς.  Η άποψη της εφημερίδας μήνες τώρα ήταν και παραμένει να είναι το ότι διαχειριστήκαμε εξ αρχής λανθασμένα την κατάσταση όπως προέκυψε. Σαφώς και ήμασταν απροετοίμαστοι για μια ροή προσφύγων τέτοιου μεγέθους,  από την άλλη όμως οι χειρισμοί τόσο της κρατικής όσο και της αυτοδιοικητικής μηχανής  που πέταξαν το μπαλάκι στις ΜΚΟ  μας έφεραν στο σημερινό τουριστικό αδιέξοδο.

agora_01

Μιλώντας με επιχειρηματίες του Μολύβου που αναλύουν την κατάσταση κάνουμε έκκληση τόσο στους ομογενείς όσο και σε φίλους του νησιού να το βοηθήσουν να τονώσει το τουριστικό του προϊόν με κάθε τρόπο.

Σοκαριστικά στοιχεία

Τα στοιχεία των αφίξεων επισκεπτών με πτήσεις τσάρτερ που δόθηκαν επίσημα στη δημοσιότητα από το αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης, για το μήνα Μάιο, όπως αυτά δημοσιεύονται σε ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων,  δείχνουν μείωση επισκεπτών κατά 65% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό Μάιο. Συγκεκριμένα στη Λέσβο με πτήσεις τσάρτερ από δυτικοευρωπαϊκές χώρες το Μάιο ήρθαν 4217 επισκέπτες ενώ το Μάιο του 2015 είχαν έρθει 12.043! Ο αριθμός των φετινών αφίξεων ας σημειωθεί ότι αποτελεί αρνητικό ρεκόρ 20ετίας!

Ανάλογη είναι και η μείωση στις αφίξεις αεροσκαφών. Από 85 αφίξεις πέρυσι το Μάιο, φέτος ήρθαν μόλις 38 πτήσεις και αυτές με λιγοστούς επιβάτες που αποβιβάσθηκαν στη Λέσβο, ενώ οι πτήσεις συνεχίστηκαν με τον περισσότερο κόσμο να κατευθύνεται σε άλλους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς. Συνολικά οι φετινοί επισκέπτες της Λέσβου τον Μάιο προέρχονται από μόλις έξι χώρες, την Αγγλία, την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία. Με παραδοσιακές αγορές για το νησί όπως αυτές της Αυστρίας και της Γερμανίας να στέλνει μόλις 415 και 534 αντίστοιχα επισκέπτες. Ανάλογη ήταν η μείωση και τον Απρίλιο του 2016 όπου φέτος γιορτάστηκε και το Πάσχα των καθολικών, αφού αντί των 2037 αφίξεων πέρυσι, στη Λέσβο ήρθαν μόλις 862 επισκέπτες.

54803297

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της  Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλή Αντωνίου «Η Λέσβος έχει καταρρεύσει» ενώ  μετέφρασε τη μείωση κατά 65% των επισκεπτών του νησιού κατά το μήνα Μάιο σε απώλεια πέντε περίπου εκατομμυρίων ευρώ για το νησί. Κάνοντας την απλή αριθμητική πράξη του πολλαπλασιασμού των 8.000 τουριστών που δεν ήρθαν το Μάιο με 600 ευρώ που είναι ο μέσος όρος της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης. «Δυστυχώς, αν και προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο και μέσο, από τον περασμένο Σεπτέμβρη να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου και να αντιληφθούν όλοι την ζημιά που θα βιώναμε φέτος, δεν εισακουστήκαμε. Προτείναμε λύσεις γιατί ξέρουμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα, αλλά λύσεις δεν δόθηκαν. Τώρα πια είναι αργά για δάκρυα, συσκέψεις και αποφάσεις γιατί, όπως αποδείχθηκε, αυτές δεν οδηγούν σε λύσεις»  τόνισε  ο κ. Αντωνίου.

Όπως υποστηρίζουν παράγοντες του τουριστικού χώρου στη Λέσβο, «η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε πέρυσι τον Αύγουστο, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατούσε στο νησί από την έκρηξη των προσφυγικών ροών. Η κατάσταση αυτή είχε ως συνέπεια ‘να γυρίσουν την πλάτη στο νησί’ οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες και τα ταξιδιωτικά γραφεία. Σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα, οι προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι ήταν δυσοίωνες. Διάφορες Ευρωπαϊκές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης μιλούσαν για τραγικές καταστάσεις στις ακτές της Λέσβου με στόχο τις χορηγίες και τις πωλήσεις ενώ δημοσίευαν παλιές φωτογραφίες από ναυάγια και αφίξεις λεμβών που μήνες τώρα είναι παρελθόν». Αν η σημερινή κατακόρυφη πτώση στον τουρισμό της Λέσβου συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, η Λέσβος θα χάσει πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που δίνουν κάθε χρόνο δουλειά σε εκατοντάδες επιχειρήσεις και οικογένειες.

τουρισμός

Στο Μόλυβο

Ιδιαίτερη αναφορά  κάνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο  για την κατάσταση που επικρατεί στο Μόλυβο που αποτελεί την τουριστική πρωτεύουσα της Λέσβου. Εκεί σύμφωνα με τους ασχολούμενους με τον τουρισμό η κατάσταση είναι τραγική. Ξενοδοχεία υπολειτουργούν με μειωμένο προσωπικό αφού η πληρότητα τους είναι μόλις στο 10%. Ιδιαίτερα ας σημειωθεί ότι ήδη στο Μόλυβο δεν λειτούργησαν τουριστικές επιχειρήσεις εν όψει της διαφαινόμενης κακής περιόδου, ενώ οι ιδιοκτήτες τους έφυγαν για δουλειά σε ευρωπαϊκές χώρες. «Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και θέλει χρόνια συστηματικής και επίπονης δουλειάς για να ανατραπεί είναι ότι φέτος στο Μόλυβο δεν ήρθαν οι λεγόμενοι repeaters δηλαδή παραδοσιακοί επισκέπτες του νησιού που το ξέρουν το αγαπούν και έρχονται κάθε χρόνο. Αυτός ο μεγάλος αριθμός παραδοσιακών καλών επισκεπτών χάθηκε ως αποτέλεσμα της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί πέρυσι και δεν ελέγχθηκε», λέει ο πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μήθυμνας Νίκος Μόλβαλης.

Προβλήματα και με τους Τούρκους

Σοβαρά προβλήματα στον τουρισμό και από την Τουρκία διαπιστώνονται στη Λέσβο λόγω του τρόπου διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

Τα στοιχεία του Μαΐου δείχνουν πως οι αφίξεις των Τούρκων κατέγραψαν απώλειες της τάξης του 50%. Ως το τέλος του Μαΐου, επισκέφθηκαν τη Λέσβο για εκδρομή ή διακοπές 2.116 Τούρκοι έναντι 4.155 τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Το γεγονός σύμφωνα με την Ένωση τουριστικών πρακτόρων οφείλεται κατά ένα σημαντικό μέρος στη μη έναρξη του πιλοτικού προγράμματος για την επί τόπου έκδοση βίζας στους Τούρκους που έρχονται στη Μυτιλήνη. Αποθαρρυντικά επίσης φαίνεται ότι λειτούργησε η πληρότητα των ξενοδοχείων και των άλλων καταλυμάτων της Μυτιλήνης το προηγούμενο διάστημα καθώς αυτά χρησιμοποιούνταν από εκατοντάδες στελεχών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της Frontex που βρισκόταν ιδιαίτερα στην πόλη της Μυτιλήνης.

Παρότι τα στελέχη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και οι μετανάστες με τη διαμονή τους κίνησαν την οικονομία των καταλυμάτων της πόλης της Μυτιλήνης, η δυσκολία εξεύρεσης κλινών από τους Τούρκους είχε ως συνέπεια να αποθαρρυνθούν, τουλάχιστον όσοι συνηθίζουν να επιλέγουν ως βάση τους τη Μυτιλήνη, καθώς όλες οι άλλες τουριστικές περιοχές του νησιού μας διαθέτουν κρεβάτια.