Ο Αριστοτέλης επιστρέφει στη Λέσβο μέσα από τη “Λιμνοθάλασσα” του Armand Leroi

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Μια συγκινητική στιγμή ήταν αυτή της επιστροφής του Αριστοτέλη στη Λέσβο μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου “Η Λιμνοθάλασσα: Πώς ο Αριστοτέλης επινόησε την επιστήμη” του Armand Marie Leroi, Καθηγητή του Imperial College του Λονδίνου που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο της Καλλονής. Το βιβλίο παρουσίασαν οι Ανδρέας Τρούμπης, πρώην Πρύτανης, Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Τριαντάφυλλος Ακριώτης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Άρης Ελευθερίου, Νομικός, πρώην Δήμαρχος Καλλονής και ο συγγραφέας ενώ τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο Γιώργος Κόκκορης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας

Η αξιοσημείωτη αλλά παραμελημένη ιστορία του ιδρυτικού ρόλου του Αριστοτέλη στην επιστημονική μελέτη της φύσης, οδοιπορικό και μελέτη της προέλευσης της επιστήμης, Η Λιμνοθάλασσα δείχνει πως ένας αρχαίος στοχαστής έχει ακόμα πολλά να μας διδάξει σήμερα. Η φιλοσοφία του Αριστοτέλη είναι μεγάλη σε όλη την ιστορία της Δυτικής σκέψης, αλλά το θέμα που αγαπούσε περισσότερο ήταν η βιολογία. Έγραψε τεράστιες πραγματείες για τα ζώα, ανατέμνοντας και  ταξινομώντας τα, καταγράφοντας πώς ζούσαν, τρέφονταν και αναπαράγονταν. Ίδρυσε μια επιστήμη. Μπορεί ακόμη να ειπωθεί ότι ίδρυσε την ίδια την επιστήμη.

Σε αυτό το εξαιρετικό βιβλίο, ο  γνωστός βιολόγος Armand Marie Leroi ανακαλύπτει ξανά την επιστήμη του Αριστοτέλη. Εξετάζει τις παρατηρήσεις του Αριστοτέλη, τις βαθιές του ιδέες, τις εμπνευσμένες εικασίες του – και τα πράγματα που έκανε λάθος. Ο Leroi επισκέπτεται τη Λέσβο, το νησί του Αιγαίου, όπου ο Αριστοτέλης εξερεύνησε τα μυστικά του ζωντανού κόσμου σε όλη του την ομορφιά. Η σύγχρονη επιστήμη εξακολουθεί να φέρει τη σφραγίδα του ιδρυτή της. Η Λιμνοθάλασσα αποκαλύπτει ότι ο Αριστοτέλης δεν ήταν μόνο ο πρώτος βιολόγος, αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους.

Προηγουμενο αρθρο

Ένα κι ένα ίσον δύο (όλα) τα παιδιά πάνε σχολείο

Επομενο αρθρο

Με επιτυχία και πολύ κόσμο η φετινή εξόρμηση παρατήρησης πουλιών στην Καλλονή