Search

Το πρόβειο του Αδαλή είναι από τα κορυφαία γιαούρτια της χώρας

Νικολέτα Μακρυωνίτου

Έχει αντοχές ακόμα ο κύριος Νίκος Αδαλής, και ευτυχώς, γιατί στα χέρια του κρατά ένα από τα σημαντικότερα γιαουρτάδικα της χώρας. Και εύχομαι από καρδιάς, πριν τα χέρια του κουραστούν, να βρεθεί αυτός που θα συνεχίσει στο πόδι του. Η τέχνη της γιαουρτοκόμισης του έμπειρου Νίκου Αδαλή θα έπρεπε να διδάσκεται. Αυτό που φτιάχνει δεν είναι ένα απλό γιαούρτι, είναι η αφρόκρεμα των γιαουρτιών, αν όχι το κορυφαίο, ένα από τα κορυφαία της χώρας. Το μικρό εργαστήριο και μαζί και πρατήριο βρίσκεται στην όμορφη πλατεία του Μανταμάδου στη Λέσβο από το 1952, και παράγει χειροποίητα και με παραδοσιακές συνταγές, λίγα εκλεκτά προϊόντα όπως ξερή φουρνιστή μυζήθρα απύθμενης γεύσης, βρεφικό ρυζόγαλο με αληθινή μαστίχα, πρόβεια κρέμα, μυζηθροβούτυρο και λαδοτύρι.

Πρώτο στις πωλήσεις του είναι σταθερά το πρόβειο παχύ γιαούρτι που φτιάχνει με φρέσκο ντόπιο γάλα λιπαρό. Είναι τροφή και λιχουδιά μαζί. Οι πήλινες τσανάκες (δραγούδες), πλασμένες με χώμα από τον Μανταμάδο, όπου το βάζει για να το πουλήσει, περιέχουν τη θρέψη και τη χόρταση, την ουσία και την παράδοση του τόπου. Το εργαστήρι του είναι μια σταλιά και η παραγωγή εξαιρετικά μικρή. Αυτό το γιαούρτι είναι σφριγηλό και αφράτο, γεμάτο και απαλό, με ισορροπημένη οξύτητα και τρυφερή γλύκα, με μια λεπτεπίλεπτη αλλά στιβαρή πέτσα σκέτο βούτυρο. Έτσι και μείνει στο ψυγείο, η στάθμη του κατεβαίνει, γιατί το κεραμικό βαζάκι είναι αλουστράριστο, το γιαούρτι αναπνέει, μένει ζωντανό και σταδιακά χάνει την υγρασία από τους πόρους του πηλού, και γίνεται ακόμα πιο σφιχτό, μια αριστοκρατική, αρχοντοχωριάτισσα σαντιγί. Όποτε σκοπεύω να το φάω μαζί με μέλι, τελικά καταλήγω να το εξαφανίζω σκέτο, ολόσκετο.

Σε μικρές ποσότητες το βρίσκουμε σε πήλινους κεσέδες κάποιες ημέρες της εβδομάδας στα παντοπωλεία Περί Λέσβου (Αθηνάς 27, Μοναστηράκι, Τ/210-32.33.227, Προσκόπων Αϊδινίου 2, Ν. Σμύρνη, Τ/213-01.02.471), Ελληνικά Καλούδια (Χατζηχρήστου 8, Αθήνα, Τ/210-92.24.060 – Καλλιδρομίου 51, Εξάρχεια, Τ/210-33.00.384), Κρεοπωλείο Βεμβέτσος (Κλεοβούλου 37, Νέος Κόσμος,T/ 210-90.23.374)