Search

«Οι ιδιαιτερότητες των νησιών αποτελούν μοχλό ανάπτυξης»  

Μιχάλης Αγγελόπουλος: υποψήφιος ευρωβουλευτής  ΝΔ

«Ζώντας το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, η ενασχόληση μου με τη Νησιωτικότητα καθώς και άλλα προβλήματα των νησιών μας, μου διαμόρφωσαν την πεποίθηση, ότι η Ευρώπη που θέλουμε πρέπει να είναι κοντά στις προτεραιότητες των πολιτών της. Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία μιας νέας Ευρώπης.Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να χρησιμοποιηθεί κάθε μέσο και χρηματοδοτικό εργαλείο για την τόνωση των τοπικών οικονομιών με  τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα και απασχόληση»  τονίζει ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα και στη Λέσβο.Σε μια κουβέντα μαζί του  πάνω στο τρίπτυχο μεταναστευτικό–μεταφορικό ισοδύναμο και νησιωτικότητα, ο κος Αγγελόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά  ότι  «Οι ιδιαιτερότητες των νησιών πρέπει να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης και όχι απομόνωσης. Οι Έλληνες νησιώτες ζητούν παρεμβάσεις και έργα, όχι λόγια! Έχουν αποδείξει δε, ότι μπορούν να αξιοποιούν κάθε ευκαιρία και δυνατότητα που τους δίνεται….»

Μιλώντας στα ΠΟΛΙΤΙΚΑ  αναφέρθηκε σε ένα σύμφωνο για τα νησιά με κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης και τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων που να ταιριάζει με τις τοπικές ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες  τους.

Ορόσημο για τη νησιωτική Ελλάδα το Ευρωπαϊκό έτος νησιών

Η Νησιωτικότητα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι όρος εθνικής επιβίωσης. Ποια είναι τα βασικά βήματα για την υλοποίηση της? Η Ευρώπη δεν είναι μόνον οι ηπειρωτικές της περιοχές. Αποθετήριο πολιτισμού και ιστορίας είναι και τα πολυάριθμα νησιά της αλλά και τόποι ανθρώπινης δημιουργίας και κοινωνικής συνοχής. Η νησιωτικότητα είναι μια πολυδιάστατη έννοια που περιλαμβάνει τη χάραξη και την υλοποίηση ολοκληρωμένων πολιτικών καθώς η οικονομία των νησιών περνά κατά κύριο λόγο μέσα από τον τουρισμό. Βασικό βήμα είναι η ρήτρα νησιωτικότητας σε όλα τα νομοθετήματα. Το 2025, που θα μπορούσε να κηρυχθεί Ευρωπαϊκό Έτος Νησιών, με βάση το σχετικό ψήφισμα του Κοινοβουλίου πρέπει να γίνει ορόσημο για τη νησιωτική Ελλάδα και ειδικότερα για τα ακριτικά μας νησιά. Πολλαπλά τα οφέλη: μόνιμη μείωση ΦΠΑ, ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα, ειδικό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων, νέα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο θα μπορούσε να συμβάλει στην βιωσιμότητα και την διασφάλιση ανταγωνιστικότητας των νησιών μας? Απαραίτητο βήμα το νομοθετικό πλαίσιο για φτηνότερα ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια (διεύρυνση των κατηγοριών των δικαιούχων) σε όσους υποχρεωτικά μετακινούνται συχνά προς και από τα νησιά μας. Εξειδίκευση των πολιτικών με βάση το πλαίσιο λειτουργίας άλλων ευρωπαϊκών κρατών που έχουν νησιά και υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζουν.

            Με αφορμή την υιοθέτηση μονίμως μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. (μεγάλη επιτυχία της κυβερνητικής διαπραγμάτευσης) πρέπει να εξειδικευτούν κίνητρα για την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό με αξιοποίηση κάθε δυνατότητας χρηματοδότησης. Στο πλαίσιο των διεκδικήσεων για τη νησιωτικότητα πρέπει να εμπλακούν όλα τα ευρωπαϊκά νησιά με τις ιδιαιτερότητες του καθενός.

«Επιτακτική η ανάγκη στήριξης των νησιών μας με σχεδιασμό και εφαρμογή»

“Μοχλός ανάπτυξης και όχι απομόνωσης οι ιδιαιτερότητες των νησιών”

Από τη φύση τους, τα νησιά βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα, λόγω της γεωγραφικής απομόνωσής τους με συνέπεια τα αυξημένα μεταφορικά κόστη, την ενεργειακή εξάρτηση με το αυξανόμενο κόστος των πράσινων μεταφορών, τη δυσκολία στη διαχείριση των απορριμμάτων όπου τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρούνται φαινόμενα επικίνδυνα για την υγεία κατοίκων και τουριστών αλλά και δυσφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό. Αναγκαίο λοιπόν να χρησιμοποιηθεί κάθε μέσο και χρηματοδοτικό εργαλείο για την τόνωση των τοπικών οικονομιών με βιώσιμη επιχειρηματικότητα και απασχόληση.

            Η αναβάθμιση των υπηρεσιών και η δημιουργία υποδομών θα εξασφαλίσουν προσβασιμότητα παντού από δομές υγείας έως ψηφιακή συνδεσιμότητα για εύκολη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες, η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης και η δημιουργία ενός βιώσιμου πλαισίου κινήτρων εγκατάστασης. Η αξιοποίηση πανεπιστημιακών σχολών όπου υπάρχουν και η σύνδεση των φοιτητών/σπουδαστών με την αυτοδιοίκηση πχ. Ψηφιακές υπηρεσίες/πληροφορική μπορούν να οδηγήσουν σταδιακά στη μείωση των ανισοτήτων.

Το οξύτατο ζήτημα της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης σε συνδυασμό με την οικονομική συγκυρία χτύπησε ανελέητα τα νησιά μας την περίοδο 2014 – 2019. Σήμερα με τη συμφωνία του ασύλου έχουν βελτιωθεί τα πράγματα;

Ως πρώην δήμαρχος Σάμου είχα 252.000 διελεύσεις μεταναστών και προσφύγων την κρίσιμη πενταετία 2014 – 2019. Σήμερα με τη συμφωνία του ασύλου στα χέρια μας η χώρα σαφώς και διαπραγματεύεται καλύτερα, έχει μειωθεί σημαντικά ο χρόνος για την διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου, έχουν υπογράφει διεθνείς συμφωνίες υποστήριξης και αμοιβαιότητας με άλλες χώρες(η συμφωνία στην Αίγυπτο).

               Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών έχει μειωθεί σημαντικά στα νησιά , τα εξωτερικά μας σύνορα που είναι και σύνορα της Ευρώπης έχουν καλύτερη και πιο οργανωμένη προστασία γιατί οι εγκαταστάσεις έχουν σημαντικά αναβαθμιστεί. Παρόλα αυτά το πρόβλημα ούτε αμελητέο είναι ούτε πρέπει να προσδιορίζεται από εφησυχασμό (π.χ Γαύδος).

        Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να εθελοτυφλούν πίσω από αντιστάθμισμα χρηματικών ποσών έναντι της πολιτικής άρνησης να δεχθούν μετανάστες. Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, που ενισχύθηκε, δυστυχώς, και από διάφορες ακραίες φωνές, η κοινωνική συνοχή δέχθηκε μεγάλες πιέσεις. Στόχος μας να μη νιώθει κανείς παραγκωνισμένος ή αποκλεισμένος. Χρειαζόμαστε ένα σύμφωνο για τα νησιά με κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης και τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων που να ταιριάζει με τις τοπικές ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες, με σωστό στρατηγικό σχεδιασμό ώστε οι σημαντικοί στόχοι να μπορούν να επιτευχθούν  και οι ουσιαστικές πρωτοβουλίες να πάρουν σάρκα και οστά. Οι ιδιαιτερότητες των νησιών πρέπει να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης και όχι απομόνωσης.Οι Έλληνες νησιώτες ζητούν παρεμβάσεις και έργα, όχι λόγια! Έχουν αποδείξει δε, ότι μπορούν να αξιοποιούν κάθε ευκαιρία και δυνατότητα που τους δίνεται.

Μέσα από την ενασχόλησή μου με τα κοινά

Ως εκλεγμένος Αντιπρόεδρος επί σειρά ετών στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Κογκρέσο προώθησα μείζονα θέματα που απασχολούν την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση μέσα στο πλαίσιο της εφαρμογής του Χάρτη Τοπικής Δημοκρατίας.