Search

Καμία λιγότερη-καμία μόνη. Επιτροπή Ισότητας Φύλων Δήμου Μυτιλήνης

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ισότητας Φύλων Δήμου Μυτιλήνης:
Τουλάχιστον 5 γυναικοκτονίες έχουν τελεστεί μέσα στο 2024, με την τελευταία γυναίκα να πέφτει νεκρή, το βράδυ της Δευτέρας 1 Απριλίου 2024 έπειτα από επίθεση που δέχτηκε από τον πρώην σύντροφό της. Η γυναικοκτονία έγινε λίγα μέτρα από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων της Αθήνας στο οποίο είχε μεταβεί για να τον καταγγείλει για βίαιη συμπεριφορά.
Δυστυχώς γίνεται φανερό πως η αστυνομία δεν κατάφερε για ακόμα μια φορά να αξιολογήσει τη σοβαρότητα του κινδύνου καθώς την άφησε μόνη κατά την απομάκρυνσή της από το αστυνομικό τμήμα.
Η Επιτροπή Ισότητας Φύλων του Δήμου Μυτιλήνης παρακολουθεί τις εξελίξεις, ζητώντας να δοθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη Ζητάμε την εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού προκειμένου να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητά της κατάστασης και να λαμβάνει τα μετρά που απορρέουν από την ισχύουσα νομοθεσία κρίνοντας όχι κατά το δοκούν την αξία της ανθρώπινης ζωής αλλά με βάση ένα σαφές και δεσμευτικό πρωτόκολλο αξιολόγησης κινδύνου την ώρα της καταγγελίας.
Επίσης μαζί με άλλες οργανώσεις και επιτροπές ζητά από τις Αρχές της Πολιτείας και της Προστασίας του Πολίτη:

  • Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση και την πρόληψη των γυναικοκτονιών
  • Την νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία τώρα!
  • Ακολουθία όλων των ευρωπαϊκών κανονισμών και των καλών πρακτικών για τον μη επανατραυματισμό των θυμάτων κατά τη δικαστική διαδικασία
  • Άμεση υλοποίηση των 52 κατεπειγουσών και επειγουσών συστάσεων της GREVIO (Επιτροπή Συμβουλίου της Ευρώπης) για τη βία κατά των γυναικών σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης
  • Καμία λιγότερη- καμία μόνη.