Search

“Εκτός Ορίων”: Σύγχρονη τέχνη από τη Λέσβο στο Μιλάνο

Από τις 9 έως τις 12 Απριλίου, παρουσιάζεται στο πολιτιστικό κέντρο Fabbrica del Vapore, η έκθεση «BEYOND BOUNDARIES» σε επιμέλεια του Νικόλα Βαμβουκλή και της K-Gold Temporary Gallery. Μια δημιουργική συνεργασία του Δήμου Μιλάνου και της BJCEM – Μπιενάλε Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου, στο πλαίσιο του Milano Art Week 2024.

H έκθεση παρουσιάζει το έργο έξι εικαστικών που συμμετείχαν τον περασμένο Ιανουάριο στο διεθνές πρόγραμμα καλλιτεχνικής έρευνας και φιλοξενίας του πολιτιστικού κέντρου. Περιλαμβάνει ζωγραφική, γλυπτά, εγκαταστάσεις, βίντεο και περφόρμανς των Monia Ben Hamouda (Ιταλία), Milica Jankovic (Μαυροβούνιο), João Gomes Gago (Πορτογαλία), Ingrid Bjørnaali (Νορβηγία), Ronnie Danaher (Ηνωμένο Βασίλειο) και Ντομένικας Γεωργίου (Κύπρος).

Το πρόγραμμα επικεντρώθηκε στη διερεύνηση των συνόρων, πέρα από τη γεωγραφία, στα πεδία του συμβολικού και του φαντασιακού. Σε μια περίοδο παγκόσμιων προκλήσεων, οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να εμβαθύνουν στα λεπτά στρώματα των πολιτικών και συναισθηματικών ορίων που καθορίζουν τις σημερινές κοινωνίες. Εμπνεύστηκαν επίσης από το ίδιο το Μιλάνο, εξετάζοντας τους μεταιχμιακούς χώρους και τις ιστορίες της πόλης.

Ικανοποιημένες από την γόνιμη συνεργασία, η Maria Fratelli, διευθύντρια των Πολιτιστικών Προγραμμάτων του Δήμου Μιλάνου και η Federica Candelaresi, εκτελεστική διευθύντρια της BJCEM, υποσχέθηκαν να αναπτύξουν από κοινού στο μέλλον κι άλλα διακρατικά προγράμματα που επιτρέπουν την κινητικότητα και την ανταλλαγή, ενώ ταυτόχρονα στηρίζουν τη νεανική καλλιτεχνική δημιουργία.

Ο Νικόλας Βαμβουκλής, καλλιτεχνικός διευθυντής της K-Gold Temporary Gallery δήλωσε: «Ο οργανισμός μας μπήκε δυναμικά στη δεύτερη δεκαετία της ζωής του. Συνεχίζουμε να πυροδοτούμε συζητήσεις για τη δύναμη της σύγχρονης τέχνης μέσα από δράσεις εξωστρέφειας που συνδέουν τη Λέσβο με τον κόσμο. Έρχονται δυο νέες εκθέσεις στο νησί σχετικά με την κοινωνική ενδυνάμωση στα όρια μεταξύ φυσικής και ψηφιακής πραγματικότητας: το καλοκαίρι θα παρουσιάσουμε τον εικαστικό Κωστή Σταφυλάκη και το χειμώνα τη Γερμανίδα φωτογράφο Anne Morgenstern.» Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν στα κοινωνικά δίκτυα του οργανισμού @kgoldtemporarygallery

Το πρόγραμμα «BEYOND BOUNDARIES» υποστηρίζεται από το Δήμο Μιλάνου – Fabbrica del Vapore, το Υπουργείο Πολιτισμού του Μαυροβουνίου, το Clube Portugues de Artes e Ideias, το Fluks – Κέντρο Νεανικής Τέχνης του Πανεπιστημίου του Agder, το UKNA UK New Artists, το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου και αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την BJCEM – Μπιενάλε Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου. Η K-Gold Temporary Gallery ιδρύθηκε το 2014 στη Λέσβο με στόχο τη προώθηση της σύγχρονης τέχνης. Έχει παρουσιάσει μέσα από πρωτοποριακές δράσεις το έργο καταξιωμένων και ανερχόμενων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2015 διακρίθηκε ως καινοτόμος πολιτιστική πρωτοβουλία στην περιφέρεια της Ευρώπης από τo Nantes Métropole. To 2022 συνίδυσε το Μεσογειακό δίκτυο MIRAMAR για την επαγγελματικοποίηση των νέων δημιουργών. Πρόσφατες συνεργασίες περιλαμβάνουν το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας