Search

Ένας Παπαγάλος από τη Θεσσαλονίκη ανοίγει τα μουσικά φτερά του στο πιο όμορφο μπαλκόνι της Μυτιλήνης

Στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης στην Πλατεία Σαπφούς, με θέα ολόκληρο το πέταλο της προκυμαίας ήρθε κι εγκαταστάθηκε πετώντας από τον Βορρά, ο Παπαγαγάλος. Μαζί του έφερε μουσικές, γεύσεις αλλά και το όραμά του για μια μόνιμη live μουσική σκηνή  που θα φέρει την αλλαγή στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης. Λίγο πριν το grand opening του Μυτιληνιού πλέον Παπαγάλου ο τελευταίος ιδιοκτήτης του ομώνυμου ιστορικού λαϊβάδικου της Θεσσαλονίκης, Άγγελος μας μίλησε για το νέο του εγχείρημα που κουβαλά στα …φτερά του 35 χρόνια ιστορίας.

Η ιστορία του  Άγγελου στο νησί δεν διαφέρει από πολλών άλλων που ήρθαν για διακοπές, αγάπησαν το μέρος και αποφάσισαν να μείνουν φέροντας μαζί τους τη δική τους οπτική στα πράματα. «Ήρθα στο νησί να κάνω διακοπές σε ένα σπίτι που ανακαινίζω. Ωστόσο οι παλιές συνήθειες πεθαίνουν δύσκολα και επειδή ο Θεσσαλονικιός Papagalos έπρεπε να …εγκαταλείψει το κτήριο αποφάσισα να τον μεταφέρω εδώ μαζί με όλη την ιστορία που κουβαλά αλλά και μαζί με όλο τον τεχνικό του εξοπλισμό», εξηγεί ο Άγγελος κοιτάζοντας την ειδυλλιακή νυχτερινή Μυτιλήνη από ψηλά.  

Αλλά ας τα πάρουμε όλα από την αρχή. Ο πρώτος Papagalos άνοιξε στις 24 Οκτωβρίου του 1991 με ιδιοκτήτες έναν Γιουγκοσλάβο πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ και έναν άνθρωπο που δεν είχε σχέση με μαγαζιά, όπως λέει Ο Άγγελος που ήταν θαμώνας εκεί: «Οι δύο αυτοί είχαν μια καλή γνωριμία με τον Πωλ Στάνφορντ, έναν ελληνοιρλανδό οποίος ήταν και εξαιρετικός μουσικός. Έτσι στήθηκε μια σκηνή που φιλοξένησε τότε όλα τα ονόματα της ελληνικής και αγγλόφωνης ροκ αλλά και τα εναλλακτικά τη εποχής που σήμερα είναι αυτό που λέμε, έντεχνο στυλ. Τότε όμως ήταν πολύ προχωρημένα. Στον Παπαγάλο σύχναζαν ο Παπαζογλου, ο Μάλαμας, ο Ζερβουδάκης και πόσοι άλλοι μουσικοί!

Το μαγαζί άλλαξε διάφορα χέρια όταν το πούλησε ο Πολ φεύγοντας για την Αγγλία  και ο τελευταίος ιδιοκτήτης του ήμουν εγώ. Από το 2017 και πριν τον covid το μαγαζί φιλοξένησε πάρα πολλούς καλλιτέχνες όπως η Καλημέρη, ο Σωκράτης Μάλαμας Active Member, o Φώτης Σιώτας, ο Χριστόφορος Κροκίδης, τα Γυμνά Καλώδια, ο Ζιώγαλας, ο Παρασκευάς Θεοδωράκης με τους «On the Road», o Θεοτοκάτος, η Πωλίνα, ο Πέτρος Μάλαμας, και ράπερ όπως Θανάσιμος τη Μάγδα Βαρούχα αλλά και τον Δωδέκατο που ήρθε ως γκεστ, ο Λεωνίδας Μπαλάφας ο Μιτζέλος, ο Πάνος Μουζουράκης και ο Λιδάκης, ο Σαββιδάκης, ο Φάμελλος, το «Κακό Συναπάντημα» η Βιολέτα Ικάρη, ο Κοντονιάς, οι Domenica και ο Μάκης Σεβίλογλου. Το μουσικό ταξίδι του Παπαγάλου τέλειωσε ξαφνικά καθώς το κτήριο που φιλοξενούνταν όλα τα χρόνια ήταν παλιό με πολλά προβλήματα με αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να το αφήσουμε. Tο τελευταίο live του Παπαγάλου πριν το κλείσιμό του ήταν με τον Λεωνίδα Μπαλάφα και όπως έγραφε τότε ο Άγγελος: «Δυστυχώς αυτός ο ιστορικός χώρος κατεβάζει ρολά κι εμείς θα τον αποχαιρετήσουμε το Σάββατο στις 6 Απριλίου στην Θεσσαλονίκη. Περάσαμε πολύ όμορφες στιγμές μέσα σ’ αυτήν την υπόγα, πάμε την τελευταία και καλύτερη!

Από τα υπόγεια στα… Μπαλκόνια

Όταν ο Άγγελος είδε αυτό τον χώρο μαγεύτηκε από τη θέα και πείστηκε ότι πρέπει να κάνει αυτό βήμα. «Όταν ήρθα λοιπόν εδώ και είδα αυτό το μπαλκόνι κα μέσα το μπαρ, είδα ξανά τον Παπαγάλο και το μέλλον του αυτή τη φορά στο Αιγαίο! Σκοπός μου είναι οι πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες του νησιού να βρουν έναν χώρο έκφρασης. Το μεγάλο «ατού» του Παπαγάλουπέρα από τη θέα είναι ο ήχος, καθώς έχω μετακομίσει και όλο τον τεχνικό εξοπλισμό γιατί σκοπός μου είναι να φέρω και όλους τους καλλιτέχνες που γνωρίζω εδώ, για live στη Μυτιλήνη!

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες του συγκεκριμένου εγχειρήματος στο νησί, εξαιτίας των πανάκριβων εισιτηρίων και ακτοπλοϊκών και αεροπορικών, (ένα θέμα με πολλές προεκτάσεις που καταδικάζει το νησί σε πολιτιστική αφάνεια καθώς δεν υπάρχει «διάλογος» καλλιτεχνικός ούτε με τα γύρω νησιά), ο Άγγελος είναι διατεθειμένος να το τολμήσει.

Και νέα κουζίνα!

«Όταν έρχεται ένας καλλιτέχνης αρχικά θα έρθει με την μπάντα του, τον ηχολήπτη του άρα μιλάμε για πάνω από τρία άτομα συνήθως και θα θέλει να μεταφέρει και κάποιο εξοπλισμό. Εγώ του λύνω αυτό το ζήτημα καθώς έχω ό,τι ζητάει. Έτσι ξεκινώ με ένα πλεονέκτημα ότι δεν θα πρέπει να νοικιάσω τον ήχο. Επιπλέον έχω μόνιμο ηχολήπτη. Τον Μπάμπη που δεν τον αλλάζω με κανέναν άλλο!  Ένα άλλο πλεονέκτημα πιστεύω είναι η κουζίνα στην οποία εμπιστεύτηκα τον Γιώργο και την πρότασή του που θα είναι κάτι ξεχωριστό από τα συνηθισμένα στην πόλη.

Γενικά η ιδέα είναι να πλαισιώσουμε μια μουσική παράσταση και γευστικά. Να μπορεί κάποιος να πίνει το ποτό του ή το κρασί του (σκοπεύω να έχω μεγαλύτερη ποικιλία στη συνέχεια) και την μπύρα του και παράλληλα να τρώει κάτι χωρίς όμως να ταλαιπωρείται. Δεν θα προσφέρουμε για παράδειγμα μπριζόλα αλλά μια κουζίνα βασισμένη στη finger food φιλοσοφία όχι όμως στον μεζέ αλλά μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση μέσα σε ένα πιάτο. Δεν θα υπάρχει κουβέρ αλλά ζεστά και κρύα πιάτα συνοδευτικά και παράλληλα χορταστικά!»   

Τέλος όλο το καλοκαίρι ο Papagalos θα κάνει και χαμηλές πτήσεις στην πλατεία κάτω ακριβώς από το μπαλκόνι με τρεις μπύρες 500 ml σε προσφορά!