Search

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: Η δυναμική ένταξη των προσφύγων στον ιδιωτικό τομέα

Πώς μπορούν οι εταιρίες να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους αξιοποιώντας τις ικανότητες των προσφύγων; Με ποιο τρόπο μπορεί η υποστήριξη των προσφύγων να καταστεί αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικής ευθύνης μιας εταιρίας; Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει στην αγορά εργασίας και στους ίδιους τους πρόσφυγες η ένταξή τους στην κοινωνία φιλοξενίας; Ποια εμπόδια αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να ενταχθούν και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευκαιρίες απασχόλησης στην Ελλάδα;

Αυτά τα ερωτήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διεξήχθη στην Αθήνα στις 10 Οκτωβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Πρεσβείας του Βασιλείου των Κάτω Χωρών στην Αθήνα, του Ελληνο-Ολλανδικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Συνδέσμου (HeDA) και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.). Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν Διευθύνοντες Σύμβουλοι και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, διακυβερνητικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς και από τις προσφυγικές κοινότητες. Μέσα από διαφωτιστικές συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης για διάφορες θεματικές, τονίστηκε η καίρια σημασία της απασχολισιμότητας στην προώθηση της ένταξης των προσφύγων και της οικονομικής ανάπτυξης.

Η κα Παυλίνα Πενλίδη, Talent Acquisition & Employer Branding Manager στον Όμιλο Mitsis Hotels, μοιράστηκε με τους παριστάμενους την εμπειρία της εταιρίας της από την απασχόληση προσφύγων. Αναφέρθηκε στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν και με ποιο τρόπο τα διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά, τονίζοντας παράλληλα το θετικό αντίκτυπο τόσο για την επιχείρησή τους όσο και για την ευρύτερη κοινότητα. Η Diana Abinamba από το Καμερούν, φροντίστρια σε κλινική για άτομα με αναπηρίες, και ο Fridoon Joinda από το Αφγανιστάν, σκηνοθέτης, ιδρυτής και διευθυντής της Joinda Production, μίλησαν για την αξιοθαύμαστη αλλά και γεμάτη προκλήσεις πορεία τους προς την ένταξη. Οι ιστορίες τους αποτελούν μαρτυρίες για το σθένος και τις δυνατότητες των προσφύγων.

Η Υ.Α. παρουσίασε το έργο και τα προγράμματά της που έχουν ως στόχο την προώθηση της απασχολησιμότητας και της ένταξης των προσφύγων στην Ελλάδα. Μέσω παραδειγμάτων, το προσωπικό της Υ.Α. εξήγησε τον τρόπο που ο οργανισμός δουλεύει με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να παρέχονται λύσεις και αποτελέσματα τόσο στους πρόσφυγες όσο και στις επιχειρήσεις, καλλιεργώντας παράλληλα επωφελείς, για όλους, συνεργασίες.

Την εκδήλωση φιλοξένησε η INTERAMERICAN Hellenic Insurance Company στα κεντρικά της γραφεία στην Αθήνα. Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος της INTERAMERICAN και Πρόεδρος του HeDA, χαιρέτησε τις συζητήσεις ως μια ευκαιρία κατανόησης του τί μπορούν να προσφέρουν οι πρόσφυγες για την Ελλάδα, αξιοποιώντας τις ικανότητες και την εμπειρία τους, αλλά και τί μπορεί να κάνει η κοινότητα φιλοξενίας, συμπεριλαμβανομένου του επιχειρηματικού τομέα, γι’ αυτούς.

Η Πρέσβειρα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών στην Ελλάδα, κα Susanna Terstal, επισήμανε τα οφέλη της επιτυχούς ένταξης των προσφύγων στην αγορά εργασίας, μιας διαδικασίας που δεν είναι εύκολη αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική και επωφελής τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για την κοινότητα φιλοξενίας.

Η Αντιπρόσωπος της Υ.Α στην Ελλάδα, κα Maria Clara Martin, υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους ότι το να γίνει κάποιος πρόσφυγας δεν είναι επιλογή, αλλά η συμπεριφορά μας απέναντι στους πρόσφυγες, είναι. Παράλληλα τόνισε τη σημασία που έχει για όλους η στήριξη της ένταξης των προσφύγων και η προώθηση των θετικών αλλαγών.

Μετά το πέρας των συζητήσεων, οι συμμετέχοντες αναχώρησαν από την εκδήλωση αφού εξέφρασαν την κοινή τους δέσμευση να μετατρέψουν τις ιδέες σε πράξεις και τα λόγια σε πρωτοβουλίες. Τα τελευταία λεπτά δεν σήμαναν το τέλος, αλλά την αρχή μιας υπόσχεσης για πιο στενή συνεργασία, προς ένα μέλλον δίκαιο και συμπεριληπτικό, όπου όλοι θα έχουν την ευκαιρία να ευημερήσουν και να συνεισφέρουν.