Search

Φωτής Ξύδας Πρέσβης ε. τ : “Λίγα λόγια, πολλά έργα”!

Ο επικεφαλής  της δημοτικής παράταξης «Αδέσμευτος Συνδυασμός για τη Λέσβο Φωτή Ξύδα» δίνει την πρώτη του προεκλογική συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ και δηλώνει επίσημα και υπεύθυνα ότι θα έχει λίγα λόγια και θα κάνει πολλά έργα, υπογραμμίζοντας ότι τολμά να εκτεθεί σαν ανεξάρτητος υποψήφιος και προσπαθεί να απαλλαγεί από την παλαιοκομματική στρατηγική και τακτική που μέχρι σήμερα είχε εγκλωβίσει τα πρόσωπα στα κόμματα.

Η αλήθεια είναι ότι ο λεσβιακός λαός έχει χορτάσει κυριολεκτικά στα ΝΑ, ΘΑ και ΟΤΑΝ των προυχόντων, των υποψηφίων  της αυτοδιοικήσεως, αλλά και των εθνοπατέρων της βουλής και περιμένει να δει καλύτερες μέρες από ανθρώπους που τολμούν να ξεφύγουν από τον «ιστό της αράχνης». Στη διαδρομή και μέχρι τις εκλογές, θα δούμε τα ονόματα των υποψηφίων του συνδυασμού, θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, θα κάνουμε ιχνηλασία στα βήματα του φίλου Φωτή Ξύδα και θα διατυπώσουμε τη γνώμη μας ευθέως και ευθαρσώς, αβίαστα και υπεύθυνα, όπως κάνουμε χρόνια τώρα (53) στα πρόσωπα και στα κόμματα.

 

 Με τον Πρόεδρο Δημοκρατίας της Τουρκίας κ.Gul κατά την επίδοση διαπιστευτηρίων στην Άγκυρα.
Με τον Πρόεδρο Δημοκρατίας της Τουρκίας κ.Gul κατά την επίδοση διαπιστευτηρίων στην Άγκυρα.

Η δημοσιοποίηση της υποψηφιότητάς σας, αν και δεν είχε ακουστεί καθόλου, δεν ήταν έκπληξη για το λεσβιακό κοινό, αφού πολλοί από τους ψηφοφόρους σας θεωρούσαν χρόνια τώρα, ικανό να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις της αυτοδιοίκησης. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι ως Πρέσβης έχετε δοκιμαστεί σε πολύ καίρια και απαιτητικά πόστα και έχετε ανταποκριθεί πλήρως σε αυτές τις υποχρεώσεις σας.

Τώρα ως υποψήφιος, τι διαφορετικό έχετε να προσφέρετε στην τοπική αυτοδιοίκηση, το οποίο δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα οι εκάστοτε δήμαρχοι;

Φ. Ξ. Είναι πολύ τιμητικό αυτό που λέτε, ότι οι πολίτες της Λέσβου με θεωρούν ικανό να ανταπεξέλθω στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργούνται με την πραγματικότητα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα, δηλαδή με την διοίκηση ενός ενιαίου Δήμου. Παρόλο που οι συνθήκες της δουλειάς μου δεν μου επέτρεψαν να ασχοληθώ έως τώρα ενεργά με την αυτοδιοίκηση, δεν έπαψα ποτέ να νοιάζομαι για την ιδιαίτερη πατρίδα μου και να ανησυχώ βλέποντας ότι η Λέσβος δεν είχε την πρόοδο που της αξίζει. Τώρα όμως που έφτασε ο κόμπος στο χτένι και παρότι δεν τρέφω καμία φιλοδοξία για άλλα πολιτικά αξιώματα,  θεώρησα καθήκον μου να αναλάβω τις ευθύνες μου και να προσφέρω στον τόπο όσες εμπειρίες και βιώματα απεκόμισα από την υπηρεσία μου σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

 Ομιλία στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε) στην Νέα Υόρκη
Ομιλία στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε) στην Νέα Υόρκη

Σας υπενθυμίζω ότι κατά τη διάρκεια της καριέρας μου στο Διπλωματικό Σώμα είχα την ευκαιρία να υπηρετήσω σε νευραλγικές θέσεις που απαιτούσαν ιδιαίτερες διοικητικές ικανότητες προκειμένου να αντιμετωπισθούν κρίσεις σε εθνικό επίπεδο. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι υπηρέτησα συνολικά σχεδόν εννιά χρόνια στην Τουρκία ως Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη και αργότερα ως Πρέσβης στην Άγκυρα. Ήταν δύσκολες εποχές, δεδομένου ότι η ένταση που υπήρχε μεταξύ των δύο χωρών είχε καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και τον τουρισμό, πράγμα που επηρέαζε ιδιαίτερα τις νησιωτικές περιοχές. Φαντάζομαι ότι όλοι αναγνωρίζουν τη μεγάλη πρόοδο που υπήρξε τα τελευταία χρόνια. Οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών δεν ζουν πια υπό την «Δαμόκλειο σπάθη» των καθημερινών προκλήσεων από την πλευρά της γειτονικής μας χώρας. Δημιουργήθηκε ένα ευρύ πλέγμα θεσμικών κανόνων που επιτρέπει τη συνεργασία στον επιχειρηματικό τομέα και στον τουρισμό. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σε καθημερινή βάση. Η οικονομία της Λέσβου στηρίζεται σε ικανοποιητικό βαθμό στο συνάλλαγμα που φέρνουν οι πολυάριθμοι Τούρκοι τουρίστες. Γνωρίζετε ότι διατηρώ ακόμα στενούς δεσμούς τόσο με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, όσο  και με προσωπικότητες που είναι σε θέση να επηρεάσουν καταστάσεις και ρεύματα εμπορικών συναλλαγών και τουριστικών σχέσεων προς όφελος του νησιού μας.

 Σας στηρίζουν ανοιχτά τόσο οι ψηφοφόροι της Ν. Δ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί κατά το παρελθόν αυτή η συνεργασία να φάνταζε εξωπραγματική, όμως σαφώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Είσαστε σίγουρος παρ’ όλα αυτά, ότι θα μπορέσουν μέχρι το τέλος να διατηρηθούν αυτές οι ισορροπίες και να συνεργαστούν μεταξύ τους για το κοινό όφελος, άνθρωποι που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους;

 Φ. Ξ. Η κάθοδος μου στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές βασίζεται στην ανεξαρτησία που με διακρίνει σε ότι αφορά οιεσδήποτε δεσμεύσεις. Ο στόχος  μου είναι το συμφέρον του τόπου μας, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια υπερκομματική ταυτότητα. Ζήτησα εξ’ αρχής την υποστήριξη όλων των προοδευτικών και υγιών δυνάμεων του νησιού μας. Όπως γνωρίζετε, ήδη οι δύο μεγάλες πολιτικές παρατάξεις, δηλαδή τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ θεώρησαν την υποψηφιότητα μου ως την καλύτερη επιλογή, προκειμένου να δημιουργηθεί η δυναμική μιας νέας καταστάσεως στα αυτοδιοικητικά μας πράγματα. Η υποστήριξή τους είναι καλοδεχούμενη, όπως καλοδεχούμενη είναι και η υποστήριξη πολλών άλλων ανεξάρτητων συμπολιτών μας. Αυτό όμως δεν δημιουργεί κανενός είδους εξάρτηση, αφού θεωρώ ως το κύριο πλεονέκτημα της υποψηφιότητάς μου το γεγονός ότι δεν έχω κανενός είδους δεσμεύσεις ούτε προς κόμματα, ούτε προς πρόσωπα. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύεται και από την απόφασή μου να μην συμπεριλάβω στο συνδυασμό μας άτομα που η κοινωνία της Λέσβου θεωρεί υπεύθυνα για τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας. Σε αυτό το ζήτημα είμαι απόλυτος. Δεν με ενδιαφέρει η δύναμη που έχουν αυτά τα πρόσωπα σε σταυρούς και σε επιρροές. Σε αντίθεση με προηγούμενες καταστάσεις, κύριο μέλημά μου δεν είναι μόνο η εκλογή μας, αφού έχω ήδη διαγράψει μια πορεία που από πολλούς θεωρείται επιτυχημένη ύστερα από 36 χρόνια υπηρεσίας, αλλά η διαχείριση των προβλημάτων και της καθημερινότητας του Δήμου Λέσβου την επαύριο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Γι’ αυτό και προσβλέπω στη συνεργασία προσώπων που είναι έντιμα, ικανά και αφοσιωμένα στο στόχο της ανάδειξης της Λέσβου σε έναν τόπο προόδου και ανάπτυξης. Είναι κρίμα το νησί μας να θεωρείται σήμερα κατώτερο στα θέματα αυτά από πολλούς άλλους Δήμους, που με σύμπνοια και καλή οργάνωση κατάφεραν να  προοδεύσουν, παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε ο Καλλικράτης. Οφείλουμε όλοι μας να παρακάμψουμε τις αγκυλώσεις που δημιουργεί η πραγματικότητα του ενιαίου Δήμου και να βρούμε τις διεξόδους εκείνες που θα μας επιτρέψουν να στοχεύσουμε με επιτυχία στη αποκέντρωση των υπηρεσιών, προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη βελτίωση της καθημερινότητας  των δημοτών.

Σε ποιους άξονες θα δώσετε προτεραιότητα και ποια ανοιχτά μέτωπα θεωρείτε ότι χρήζουν άμεση αντιμετώπιση;

Φ. Ξ. Με τους άξιους συνεργάτες μου, κυρίως από την επαρχία, επεξεργαζόμαστε ήδη το πρόγραμμα του Συνδυασμού μας, το οποίο σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα. Έχουμε καταγράψει τα σημαντικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, δίδοντας προτεραιότητα στα χρονίζοντα ζητήματα της καθημερινότητας. Θα ασχοληθούμε βέβαια με τη δυναμική προώθηση και αποπεράτωση των μεγάλων έργων, διότι μόνο μέσω της ολοκλήρωσής τους μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη. Κι όλα αυτά σε αγαστή συνεργασία με τις τοπικές αρχές κάθε χωριού, κάθε πόλης και κάθε δημοτικής ενότητας.

Τα θέματα καθαριότητας, αποκομιδής των απορριμμάτων, ύδρευσης, αποχέτευσης, αγροτικής οδοποιίας, περιβάλλοντος, εξυπηρέτησης των δημοτών και ό,τι άλλο συνθέτει την ποιότητα της ζωής των θα αποτελέσουν πρώτη προτεραιότητά μας.

Με τον «Καλλικράτη» ουσιαστικά, έχασε την αυτοδυναμία της η λεσβιακή ύπαιθρος τόσο γιατί μεταφέρθηκαν καίριες υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης στο κέντρο, όσο και γιατί γεωγραφικά είναι πολύ δύσκολη η συχνή επικοινωνία με τα χωριά, γεγονός που δεν αφήνει να ακουστεί η φωνή τους και συνεπώς τα προβλήματά τους. Εσείς πώς σκοπεύετε να προσεγγίσετε αυτό το κομμάτι του «Καλλικράτη» που ουσιαστικά είναι και το πιο δύσκολο;

Φ. Ξ. Οι απομακρυσμένες από τη Μυτιλήνη περιοχές θα μπορούν να διεκπεραιώνουν μόνες τους τις υποθέσεις τους για την εξυπηρέτηση των δημοτών, μέσω των δυνατοτήτων που παρέχει η τεχνολογία. Το προσωπικό του Δήμου θα κατανεμηθεί καταλλήλως, γιατί σε κάθε τοπική ή δημοτική ενότητα το δημοτικό ή κοινοτικό γραφείο θα πρέπει να λειτουργεί υποδειγματικά μέσω συνδέσεως ενός τερματικού σταθμού με τις κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου. Τα θέματα της  καθημερινότητας καθώς και η εκτέλεση των απαραίτητων έργων, θα ανατεθούν στους αυτοδιοικητικούς άρχοντες της κάθε δημοτικής και τοπικής κοινότητας, με την προοπτική να αντιμετωπισθούν αυτά επαρκώς και να τονωθεί η τοπική οικονομία.

Ιδέες, φαντασία και όραμα διαθέτουμε! Εάν οι δημότες της Λέσβου, μας το επιτρέψουν, θα αποδειχθεί και η αποτελεσματικότητά μας, αφού στο Συνδυασμό περιλαμβάνονται, ύστερα από απαίτηση της κοινωνίας και των πολιτών, μόνο ικανά, έντιμα και αφοσιωμένα στην πρόοδο της Λέσβου στελέχη. Όλοι μας διαπνεόμαστε από μία αρχή: Λίγα λόγια, πολλά έργα! Ο κόσμος έχει κουραστεί από κούφιες υποσχέσεις. Του παρουσιάζεται τώρα η ευκαιρία να εκλέξει τη δημοτική αρχή που του αξίζει.