ΧΑΜΗΛΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

 ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ «ΑΣΘΕΝΕΙΑ» ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ

Ίσως να ανήκετε στην κατηγορία εκείνων των ανθρώπων που καθορίζουν την αξία τους σύμφωνα με τη γνώμη των άλλων και που έχουν μεγαλώσει με την ιδέα ότι είναι λάθος ν’ αγαπάνε τον εαυτό τους. Η κοινωνία μας η αλήθεια είναι ότι μας μαθαίνει να σκεφτόμαστε πρώτα τους άλλους, ν’ αγαπάμε είτε κυρίως είτε μόνο τους άλλους… Κανείς όμως δε θυμάται ν’ αγαπά τον εαυτό του!

Τα παιδιά, πολύ φυσικά σκέφτονται ότι είναι πολύ όμορφα και πολύ σημαντικά πλάσματα, φτάνοντας όμως στην εφηβεία η αυτοαμφισβήτηση βρίσκεται σε πλήρη άνθηση, γιατί τα μηνύματα της κοινωνίας έχουν ήδη ριζώσει και καθώς περνάνε τα χρόνια η αμφισβήτηση της αξίας του εαυτού μας ολοένα και ενισχύεται.  Παύουμε να εμπιστευόμαστε τη δική μας κρίση κι εξαρτιόμαστε από άλλους για τη δική μας αξία, μα δε συνειδητοποιούμε ότι τότε η αξία ανήκει στους άλλους.

Ένα άλλο πολύ συχνό σύμπτωμα της χαμηλής αυτοεκτίμησης είναι ότι προσπαθούμε να κάνουμε τους άλλους να μας μοιάσουν ή να κάνουν τις επιλογές που εμείς θέλουμε, για να ικανοποιήσουν τις δικές μας προσδοκίες και δεν τους επιτρέπουμε να είναι αυτό που εκείνοι διάλεξαν. Αν είστε σίγουροι για τον εαυτό σας κι αν αγαπάτε τον εαυτό σας, ούτε θα θέλετε ούτε θα έχετε ανάγκη οι άλλοι να είναι όπως εσείς, γιατί πολύ απλά είστε μοναδικοί και ξεχωριστοί! Αν όλοι μοιάζαμε μεταξύ μας, αυτό θα στερούσε από όλους τη μοναδικότητα κι εκείνα τα χαρακτηριστικά που μας κάνουν ιδιαίτερους και μας ξεχωρίζουν από τους άλλους θα έπαυαν πια να υπάρχουν.

ΑΥΤΑΞΙΑ

Πρωτίστως θα πρέπει να καταλάβετε ότι ο εαυτός σας δεν είναι μόνιμα κακός ή μόνιμα καλός, έχετε πολλές πτυχές, πολλές αυτοεικόνες που ποικίλλουν από στιγμή σε στιγμή. Πιθανότατα αν σας έκαναν την ερώτηση: «Αγαπάτε τον εαυτό σας;» να ερχόταν στο μυαλό σας μια λίστα με όλες τις αρνητικές σκέψεις και με όλα τα πράγματα που μισείτε στον εαυτό σας και να απαντούσατε «όχι». Αν ξεχωρίσετε τις περιοχές που δε σας αρέσουν σε μικρότερα και ειδικότερα κομμάτια, τότε θα έχετε συγκεκριμένους στόχους για τους οποίους μπορείτε να δουλέψετε.

Οι εικόνες που έχετε σχηματίσει για τον εαυτό σας είναι τόσες όσες και οι δραστηριότητές σας(ως γονιός, σύντροφος, εργαζόμενος, συνάδελφος, αδελφός, σαν κάποιος που έχει σκύλο ή γάτα, που παίζει κιθάρα ή πιάνο) και μέσα από όλες αυτές τις συμπεριφορές είστε πάντα εσείς, το άτομο που είτε αποδέχεστε είτε απορρίπτετε. Είστε ένα ανθρώπινο ον, αυτό είναι το μόνο που χρειάζεστε. Ποτέ μη συγχέετε την αυταξία σας με τη συμπεριφορά σας ή με τη συμπεριφορά των άλλων απέναντί σας. Δεν είναι κάτι εύκολο, τα μηνύματα της κοινωνίας είναι πολύ ισχυρά: «Είσαι κακός» λένε, αντί για «Φέρθηκες άσχημα». «Δε σ’ αγαπάω όταν φέρεσαι έτσι» αντί για « Δε μου αρέσει ο τρόπος που φέρεσαι». Η αξία σας καθορίζεται από σας και δεν έχετε την υποχρέωση να δώσετε καμιά εξήγηση σε κανέναν. Αυτή η αξία δεν έχει καμιά σχέση με τη συμπεριφορά ή με τα συναισθήματά σας. Ακόμη κι αν σε μια δεδομένη στιγμή δε σας αρέσει η συμπεριφορά σας, αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την αυταξία σας ούτε πρέπει να κατηγορείτε τον εαυτό σας. Αντί να μισείτε τον εαυτό σας, διδαχθείτε από το λάθος σας και πάρτε την απόφαση να μην το ξανακάνετε.

ΑΓΑΠΗΣΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ

Όλα έχουν να κάνουν και με την εξωτερική εμφάνιση, το φυσικό εαυτό σας. Αν δε σας αρέσει το σώμα σας, προσπαθήστε να το χωρίσετε στα τμήματα που το συνθέτουν. Φτιάξτε έναν μακρύ κατάλογο με όσα δε σας αρέσουν από το κεφάλι (μαλλιά, μάτια, φρύδια, μάγουλα, στόμα, μύτη, λαιμός κ.τ.λ) μέχρι τα πόδια. Μιλήστε και για τα άγνωστα σημεία, τις αρτηρίες, τα νεφρά σας, τα οστά και τη σπονδυλική σας στήλη. Τι γνώμη έχετε γι’ αυτά; Ελέγξτε το σώμα σας σχολαστικά γιατί είστε το σώμα σας κι αν το περιφρονείτε, αυτό σημαίνει ότι δεν αποδέχεστε τον εαυτό σας ως ανθρώπινο ον.

Εκείνα τα μέρη του σώματός σας που απεχθάνεστε και θα μπορούσαν να αλλάξουν, βάλτε στόχο να τα αλλάξετε, εκείνα που δε γίνεται ν’ αλλάξουν, δείτε τα από άλλη οπτική γωνία. Τίποτε δεν είναι πάρα πολύ άσχημο και τα μακριά πόδια δεν είναι καλύτερα ή χειρότερα από τα κοντά ούτε τα πλούσια μαλλιά από ένα φαλακρό κεφάλι. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι έχετε υιοθετήσει τις τρέχουσες αντιλήψεις της κοινωνίας  και τα μηνύματα της βιομηχανίας περί ομορφιάς. Μην αφήνετε λοιπόν τους άλλους να σας πουν τι θα είναι όμορφο για σας. Αγαπήστε το σωματικό εαυτό σας και κατανοήστε πόσο αξιόλογος και γοητευτικός είναι, απορρίπτοντας έτσι τις συγκρίσεις και τις απόψεις των άλλων.

ΑΥΤΟΫΠΟΤΙΜΗΣΗ

Η περιφρόνηση του εαυτού μπορεί να πάρει πολλές μορφές και ίσως να έχετε πέσει κι εσείς στην παγίδα της αυτοϋποτίμησης:

  • Απορρίπτετε τα κομπλιμέντα που σας κάνουν(«Ποιο αυτό το μπλουζάκι? Παλιό είναι!», « Άντε καλέ που αδυνάτησα, σου φαίνεται!»)
  • Αποδίδετε εξ ολοκλήρου σε άλλους την οποιαδήποτε επιτυχία («Η Γιώτα τα μαγείρεψε, εγώ απλώς ανακάτεψα τα υλικά»)
  • Χρησιμοποιείτε εκφράσεις που σας έχουν επιβάλλει άλλοι(«Η μαμά έχει την εντύπωση…», «Ο αδερφός μου πιστεύει…» , «Ο Κώστας πάντα μου έλεγε…»)
  • Χρησιμοποιείτε χαϊδευτικά επίθετα για τον εαυτό σας που κυριολεκτικά σας υποτιμούν(όπως χοντρούλα, γεματούλα, κοντούλα κ.ά)
  • Κάποιος σας λέει ότι είστε όμορφος/η και τότε σκέφτεστε ή ότι είναι εντελώς τυφλός ή ότι είναι υπερβολικά ευγενικός ή ότι κάτι θέλει από σας.

Μπορεί να έχετε διδαχθεί ότι για λόγους ευγένειας πρέπει να απορρίπτετε ένα κομπλιμέντο, να είστε ταπεινόφρονες ή ότι δεν είστε πραγματικά γοητευτικοί. Έτσι η συμπεριφορά απάρνησης και περιφρόνησης του εαυτού σας γίνεται τώρα δεύτερη φύση σας, όμως  περιορίζετε με αυτόν τον τρόπο τις ευκαιρίες για κάθε είδους αγάπη στη ζωή σας. Σίγουρα είστε πολύ αξιόλογοι και πολύ σημαντικοί, για να περνάτε τη ζωή σας , μειώνοντας διαρκώς τον εαυτό σας.

Αποδεχθείτε τον εαυτό σας χωρίς παράπονα, αγαπήστε τον εαυτό σας με ένταση και διάρκεια, δώστε και πάρτε αγάπη!

 Το άρθρο επιμελήθηκε η

Κουτσοτάσιου Ελίνα, Ψυχολόγος,

NLP, Συμβουλευτική Ψυχολογία, Ψυχοκινητική Αγωγή, Συντονισμός ομάδων αυτογνωσίας

Τηλ.επικοινωνίας: 6955460177 / 2251047970

E-Mail: kouts.ae@gmail.com

Δ/νση: Δημητρίου Βερναρδάκη 15, Μυτιλήνη

 

Προηγουμενο αρθρο

“Θα νοικοκυρευτούµε. Τέρµα οι σπατάλες!”

Επομενο αρθρο

Πίκλες Πιπεράτες