Διεθνές Βραβείο Ειρήνης στην Αλληλεγγύη Λέσβου

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Το 2022 ξεκίνησε με έναν ακόμη πόλεμο που οδήγησε εκατομμύρια ανθρώπους στον δρόμο της προσφυγιάς αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο. Δέκα χρόνια πριν, το 2012, η Αλληλεγγύη Λέσβου έθετε τις βάσεις για αυτό που αργότερα θα γινόταν το σπιτικό εκατοντάδων προσφύγων που πέρασαν από το νησί της Λέσβου. Σήμερα, κι ενώ η αλληλεγγύη στην Ελλάδα διώκεται, ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα συνεχίζεται από τους ανθρώπους που υπερασπίζονται τη ζωή, την αξιοπρέπεια και τις ίσες ευκαιρίες για όλους. Γι’ αυτό το λόγο, η βράβευση της Lesvos Solidarity και της Έφης Λατσούδη από το Γερμανικό ινστιτούτο die Schwelle στις 20 Μαΐου στη Βρέμη με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης δίνει σε όλους μας εδω στη Λέσβο, ελπίδα και κουράγιο.

«Το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης και η επιμονή στα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία της ζωής αποτελεί σήμερα το μοναδικό φωτεινό σημείο στο οποίο μπορούμε να επικεντρωθούμε, ενώνοντας τις δυνάμεις μας στον αγώνα για το μέλλον της Ευρώπης», σημειώνει η Έφη Λατσούδη που παραλαμβάνει το βραβείο στην κατηγορία «Ενθαρρυντικές πρωτοβουλίες» για τη συνολική δράση του Lesvos Solidarity. Πρόκειται για την τρίτη σημαντική διάκριση που αποδίδεται στην Αλληλεγγύη Λέσβου και την Έφη Λατσούδη. Η πρώτη ήρθε με το μεγάλο βραβείο Nansen που παρέλαβε από κοινού με την ελληνική ομάδα διάσωσης το 2016 ενώ το Σεπτέμβρη του 2021 η Έφη Λατσούδη τιμήθηκε με το βραβείο “Anita Augspurg Prize” από τον διεθνή οργανισμό WILPF (Women’s International League for Peace and Freedom) για την συλλογική προσφορά της και την «αφοσίωσή της για την διατήρηση της ειρηνικής συνύπαρξης».
Η Αλληλεγγύη Λέσβου ξεκινά το ταξίδι της στη Γερμανία από το Βερολίνο, εκεί όπου θα πραγματοποιηθεί μια πρώτη γνωριμία του κοινού με το συμμετοχικό art project «People carrying their home». Κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ανακυκλούμενα υλικά και με τη μέθοδο της ύφανσης, το κινούμενο γλυπτό του Humade Crafts Workshop ξεκίνησε ως μέρος του project «Art in PIKPA», μιας δράσης για την στήριξη της λειτουργίας της δομής του ΠΙΚΠΑ που από το 2012 ως το 2020 φιλοξενούσε εκτοπισμένους από την χώρα τους ανθρώπους στη Λέσβο. Στις 14 Μαΐου η ομάδα της Lesvos Solidarity θα βρίσκεται στην αυλή του Café Abadän garden στο χώρο του Oyoun Space. Lucy-Lameck-Straße 32. (https://oyoun.de/raum/cafe-garten/) με στόχο την πληροφόρηση του κοινού σχετικά με το έργο που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα το ταξίδι του στην Ευρώπη! Από τις 16.00μ.μ. ως 18.30μ.μ. ο εικαστικός Γιώργος Κωνσταντίνου θα βρίσκεται στον χώρο της εκδήλωσης για να υπογράψει τα μοναδικά αντίτυπα της μεταξοτυπίας που φιλοτέχνησε ειδικά για τη Lesvos Solidarity και το People Carrying their home.
* Η Έφη Λατσούδη είναι ψυχολόγος και γεννήθηκε το 1968 στην Ελλάδα. Υπήρξε η συντονίστρια του καταυλισμου Pikpa – «του πιο ενάρετου προσφυγικού καταυλισμού στη Λέσβο και ίσως σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», όπως το έχει περιγράψει ο Daniele Biella στο βιβλίο του «L’Isola. dei Giusti: Lesbo, crocevia dell’umanità». Την τελευταία δεκαετία, η Έφη ενεργεί με άξονα την υποστήριξη της υποδοχής των προσφύγων που εγκαταλείπουν τις χώρες τους (κυρίως την Αφρική και τη Μέση Ανατολή) προς την Ελλάδα, αλλά και μέσα απο την οργάνωση «Αλληλεγγύη Λέσβου» και το κέντρο υποστήριξης Μozaik (2016) αγωνίζεται καθημερινά για την ένταξη στην εκπαίδευση και στο σύστημα υγείας αλλά και στην αγορά εργασίας των αιτούντων ή έχοντων άσυλο.
* Το Ίδρυμα “die schwelle” απονέμει το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης από το 2003. Το Βραβείο χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Στην κατηγορία του «Grass-roots Peace Worker» το βραβείο λαμβάνει φέτος η Jacqueline Flory, μεταφράστρια, συγγραφέας από το Μόναχο που το 2015 ξεκίνησε μια πρωτοβουλία το 2015, όταν πολλοί άνθρωποι κατέφυγαν από τις κατεστραμμένες από τον πόλεμο περιοχές της Συρίας στην Ευρώπη. Το βραβείο «Πρέσβης της Ειρήνης στη Δημόσια Ζωή» πηγαίνει στον Κλέμενς Ρόνεφελντ, έναν Kαθολικό θεολόγο που αγωνίζεται για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την ακεραιότητα. Ο Κλέμενς συμμετείχε σε πολυάριθμα προγράμματα για την προετοιμασία και τη συνοδεία αντιρρησιών συνείδησης που εκτελούν κοινωφελή εργασία για παιδιά στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, την Κροατία και τη Σερβία.

Προηγουμενο αρθρο

“Maram”: Ένα ραπαριστό stop motion animation φιλμάκι για το δικαίωμα στην εκπαίδευση

Επομενο αρθρο

Στην κούρσα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 ο Σταμάτης Μαλέλης