«Βουνό» τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα – 1,5 εκατ. πολίτες εκτός τραπεζικού δανεισμού

Παρά τη σημαντική βελτίωση των οικονομικών δεικτών και την ανάκαμψη της χώρας μετά τη δεκαετή κρίση, ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας εξακολουθεί να ζει στη σκιά των «κόκκινων» δανείων. Περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες παραμένουν αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα, αδυνατώντας να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέα δάνεια, πιστωτικές κάρτες ή άλλες μορφές χρηματοδότησης.

Το πρόβλημα αφορά όχι μόνο ιδιώτες αλλά και χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δυσκολεύονται να αναπτυχθούν ή ακόμη και να επιβιώσουν, καθώς δεν μπορούν να εξασφαλίσουν κεφάλαια για επενδύσεις, ανανέωση εξοπλισμού ή κάλυψη βασικών αναγκών λειτουργίας.

Σήμερα, περισσότερα από 75 δισεκατομμύρια ευρώ οφειλών παραμένουν σε εκκρεμότητα, είτε σε διαδικασία διαχείρισης από εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων είτε σε μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε σημαντικό μέρος της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη.

«Έχω μια θηλιά στον λαιμό μου εδώ και χρόνια. Δεν μπορώ να πάρω νέο δάνειο, να επενδύσω στην επιχείρησή μου ή ακόμη και να αποκτήσω μια απλή πιστωτική κάρτα», δηλώνει χαρακτηριστικά ένας επαγγελματίας που εξακολουθεί να βρίσκεται εγκλωβισμένος σε παλαιές οφειλές.

Ανάλογη είναι και η αγωνία άλλων δανειοληπτών. «Μας ζητούν ποσά που είναι αδύνατον να συγκεντρώσουμε μέσα σε λίγα χρόνια. Ζούμε με την αβεβαιότητα και την πίεση καθημερινά», αναφέρει επιχειρηματίας που προσπαθεί να διατηρήσει την επιχείρησή του ενεργή.

Παρά τις προσπάθειες επιτάχυνσης των δικαστικών διαδικασιών, πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι η πλήρης εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων θα απαιτήσει αρκετά ακόμη χρόνια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ημερομηνίες εκδίκασης φτάνουν ακόμη και σε βάθος δεκαετίας, αφήνοντας χιλιάδες οικογένειες και επιχειρήσεις σε καθεστώς οικονομικής ομηρίας.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι καμία οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο όταν ένα τόσο μεγάλο τμήμα του πληθυσμού παραμένει αποκλεισμένο από τη χρηματοδότηση. Η επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων θεωρείται πλέον κρίσιμη όχι μόνο για τους ίδιους τους δανειολήπτες, αλλά και για τη συνολική αναπτυξιακή πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια.

«Φοβάμαι ότι θα γεράσουμε χωρίς να έχουμε καταφέρει να κλείσουμε αυτές τις υποθέσεις», λέει ένας ακόμη δανειολήπτης, εκφράζοντας την αγωνία χιλιάδων πολιτών που εξακολουθούν να περιμένουν μια οριστική λύση στο πρόβλημα των χρεών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ