Search

“Η τέχνη για μένα είναι αναγκαία για να διατηρούμε την επαφή μας με το ελάχιστο της ύπαρξής μας…”

Ανδρομάχη Βουγιούκα – συντηρήτρια έργων τέχνης και ζωγραφικής

 

Πως προέκυψε αυτή η σχέση δημιουργίας με το γυαλί;

Είμαι Συντηρήτρια Έργων Τέχνης & Ζωγραφικής και ερασιτεχνικά ασχολούμαι με την αγιογραφία και την πηλοπλαστική.
Με την ζωγραφική σε ποτήρι άρχισα να ασχολούμαι, γιατί το γυαλί πάντα με γοήτευε σαν υλικό και τα ποτήρια είναι από τα αγαπημένα μου αντικείμενα. Μέσα από αυτό το πάντρεμα, έφτιαξα τον ”Γυάλινο Κόσμο Μου” και έβαλα μέσα όλα μου τα όνειρα, τα σχέδια και τις ανησυχίες μου.

 

Τι είναι αυτό που εξωτερικεύεις με αυτή σου τη δραστηριότητα;

 

Με την ζωγραφική ασχολούμαι από μικρό παιδί. Τα πινέλα ήταν πάντα η προέκταση του χεριού μου. Τα χρώματα και τα σχέδια ήταν πάντα ο τρόπος να εκφράζομαι. Πράγματα και συναισθήματα που είχα μέσα μου από καιρό, αποτυπώθηκαν πάνω στο γυαλί, με τρόπο μοναδικό και ξεχωριστό.

boygiouk1

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με την τέχνη;

 

Με την συντήρηση ασχολούμαι 15 χρόνια και με το γυαλί, πιο εντατικά τα τελευταία δυο χρόνια.

 

Τι είδους αντικείμενα φτιάχνεις; Χρηστικά και μη.

 

Ζωγραφίζω πάνω σε ποτήρια όλων των μεγεθών και σχημάτων, μοντέρνα και παλιά της μαμάς και της γιαγιάς….Ποτήρια χρηστικά, για να φιλοξενήσουν το κρασί, το νερό, το κοκτέιλ, την σαμπάνια, τον χυμό, το λικεράκι μας….Φτιαγμένα με χρώματα από σμάλτο, που το μόνο που ζητάνε είναι λιγάκι προσοχή και φροντίδα. Δηλαδή πλύσιμο στο χέρι (όχι ζεστό νερό και πλυντήριο πιάτων).
Παράλληλα τα χρώματα αυτά μου έδωσαν το έναυσμα να ξαναζωντανέψω παλιά γυάλινα και κρυστάλλινα αντικείμενα από προσωπικές συλλογές. Όπως τα παλιά  ποτήρια, που μπερδεύοντας το παλιό με το καινούριο, βρήκαν έναν ακόμη λόγο να ξαναβρούν την χρήση τους! Παλιές λάμπες, μπουκάλια, βάζα και μικροαντικείμενα εποχής!

Επίσης  πίνακες μπερδεμένοι με μοντέρνες φιγούρες και σχέδια μαζί με σπασμένα κομμάτια γυαλιού ζωγραφισμένα.

boyg

Μίλησε μας για τη βαθύτερη έννοια της δημιουργίας του καλλιτέχνη. Τι σου δίνει, τί σου παίρνει;

 

Ο γυάλινος κόσμος μου είναι φτιαγμένος με πολύ αγάπη, γιατί κρύβει μέσα του κομμάτια της ψυχής μου. Φτιαγμένος με μεράκι για να κάνει τις στιγμές μοναδικές, όπως μοναδικά είναι και τα σχέδια που αποτυπώνονται! Καθώς πρόκειται για μια χειροποίητη δουλειά, κάθε ποτήρι έχει τη μοναδικότητα του, που το βοηθάει να μην δείχνει προϊόν μαζικής εργασίας, με τυποποιημένες στάμπες.

Για μένα η τέχνη είναι αναγκαία γιατί το μυαλό ξεφεύγει. Η τέχνη για μένα είναι αναγκαία για να διατηρούμε την επαφή μας με το ελάχιστο της ύπαρξής μας…

Ο Βαν Γκογκ –με τα κριτήρια μιας ορθολογιστικής κοινωνίας που έχει την τάση να ανάγει την υλική δύναμη σε κυρίαρχο κώδικα αξιολόγησης των ανθρώπων– είναι ένας άχρηστος που παίζει όλη μέρα με τα χρώματα και δεν μπορεί να βγάλει ούτε τα προς το ζην. Αν δεν υπήρχε η τέχνη να αναποδογυρίσει τα κοινωνικά πρότυπα, ο Βαν Γκογκ θα ήταν ένα πρότυπο προς αποφυγήν, επειδή υπήρξε ευαίσθητος. Αν δεν υπήρχε η τέχνη, ο κόσμος μας πολύ σύντομα θα έχανε την ψυχή του, δηλαδή το ενδιαφέρον του.

boygioyka

Έχεις εκθέσει κάπου τα έργα σου κι αν ναι πού;

 

‘Έως τώρα ο «Γυάλινος Κόσμος»  έχει φιλοξενηθεί στα παρακάτω μέρη:
– Έκθεση στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας, της Τράπεζας Πειραιώς, στην Αγία Παρασκευή Λέσβου (Αύγουστος του 2014)
– Έκθεση στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Λέσβου (Νοέμβριος του 2014)
– Συμμετοχή σε έκθεση για φιλανθρωπικό σκοπό από την POLIANA (μη κερδοσκοπικός οργανισμός) (Οκτώβριος του 2014)
– Συμμετοχή στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του International Women’s Festival στην Ερεσό Λέσβου (Σεπτέμβριος του 2014)

-Έκθεση στο ”Χιωτέλλειον” κτίριο, στην Αγία Παρασκευή Λέσβου (Αύγουστος του 2015)