Βάστρια: Να μην καεί το δίκαιο αίτημα του λεσβιακού λαού

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Στην καρδιά του πιο όμορφου δάσους, μέσα βαθιά σε έναν από τους πιο σημαντικούς πευκώνες του νησιού που δίνει οξυγόνο στην πόλη, στη μέση του πουθενά, μακριά από οποιοδήποτε ίχνος πολιτισμού η κυβέρνηση επιχειρεί να εγκαταστήσει με τη βία ένα νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης, μια φυλακή υψίστης ασφαλείας για πρόσφυγες.

Το σοκ ήταν μεγάλο όταν μετά από αρκετή ώρα οδηγώντας με το αυτοκίνητο μέσα στο δάσος χρειάστηκε ακόμη μιάμιση ώρα περπάτημα σε μέρη άβατα και από μονοπάτια και μέσα στη λάσπη ώστε μαζί με δεκάδες άλλους ανθρώπους που για πρώτη φορά έμπαιναν τόσο βαθιά στο απάτητο δάσος, να φτάσουμε στο τόπο του εγκλήματος. Γιατί περί εγκληματικής ενέργειας πρόκειται η δημιουργία εκεί μιας δομής-φυλακής, γιατί πρέπει κάποιος να είναι είτε υπερβολικά ανόητος είτε ένας πραγματικός εγκληματίας, ένας γκάνγκστερ αδίστακτος ώστε να πάρει αυτή την απόφαση που θα αλλάξει μια για πάντα την εικόνα της περιοχής.

Το πιο σοκαριστικό όμως ήταν η διαπίστωση πως αυτή η δομή θα σημάνει την πλήρης απομόνωση των προσφύγων από την πόλη, και την αποξένωσή τους από κάθε ανθρώπινο δικαίωμα όπως η εκπαίδευση, η κοινωνική ζωή, η πρόσβαση σε νομικές υπηρεσίες που θα παρέχονται «ελεγχόμενα» μέσα στην δομή όπου εσώκλειστοι,  χωρίς φωνή θα μετατρέπονται σε ανθρώπους-φαντάσματα. Όμως θα ναι εκεί στο νησί-φυλακή, δεν θα «εξαφανιστούν» όπως πολλοί εύχονται αλλά όπως και τα φαντάσματα της Παγανής και της Μόριας θα τρώνε από μέσα το σώμα του νησιού και θα αποδεικνύουν καθημερινά κάτι που οι νησιώτες γνωρίζουν καλά για τις δομές. Ότι όχι μόνο δεν είναι λύση αλλά γεννούν κι άλλα χειρότερα προβλήματα.

 

Έτσι, γέροι άνθρωποι, αγρότες του Μανταμάδου που άφησαν τα χωράφια και τις ελιές τους, κτηνοτρόφοι που άφησαν τα ζώα τους, οι  κυρίες του συλλόγου γυναικών και ο παπάς του χωριού περπάτησαν ώρες για να φτάσουν στην καρδιά του πευκοδάσους της Μυτιλήνης, στον τόπο όπου  η Κυβέρνηση χωρίς τη θέλησή τους,  θέλει να μετατρέψει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Μαζί με αυτούς δεκάδες άλλοι κάτοικοι της Μυτιλήνης που ήρθαν να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους και άλλοι συμπολίτες μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Παλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και των παρατάξεων που εναντιώνονται στην δημιουργία μιας νέας ελεγχόμενης δομής.

Ωστόσο κι ενώ για πρώτη φορά η παρουσία των δημοσιογράφων θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να μπει μπροστά το περιβαλλοντικό που είναι πραγματικά ένα σημείο στο οποίο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αλλά και άλλοι φορείς θα μπορούσαν να βρουν “πάτημα” ώστε να σταματήσει αυτό το έγκλημα, η ακροδεξιά που ανέκαθεν χρησιμοποιείται από τις κυβερνήσεις για να πυροδοτεί το κλίμα έδειξε και πάλι το πρόσωπό της.

Έτσι μια ευκαιρία χάθηκε στις φλόγες των εντυπώσεων, μέσα σε φωτιές και ιαχές ανεγκέφαλων που για άλλη μια φορά επέλεξαν τον δρόμο της βίας που βολεύει το αφήγημα της κυβέρνησης και έχει ως σκοπό να αποπροσανατολίσει την ουσία της κινητοποίησης και να προχωρήσει σε «διώξεις» ώστε να μη συμμετέχουν οι πολίτες σε επόμενες διαμαρτυρίες.

Ήταν σφάλμα να μην προστατευτεί η διαμαρτυρία από τη στιγμή που η μάχη είχε κερδηθεί και μπορούσαμε οι νησιώτες να είμασταν εκεί κάθε εβδομάδα με όλο και περισσότερο κόσμο,  ήταν σφάλμα να χαριστεί η στιγμή αυτή της Βάστριας στους ακροδεξιούς που κατέβηκαν μετά από τα γνωστά τους καλέσματα στο facebook και τραμπούκιζαν δημοσιογράφους.

 

Γιατί για εκείνους είναι σαφές πως οι επόμενοι στόχοι μετά τα μηχανήματα, την αστυνομία και τους «λάθρο», είναι αυτοί που δεν κατέβηκαν με τη σημαία αλλά με τα «κόκκινα πατσαβούρια» όπως έγραψαν, είναι τα μέλη ΜΚΟ, οι δημοσιογράφοι και όποιος δεν συμφωνεί μαζί τους. Αυτούς θέλουν να «απομονώσουν», όπως οι ίδιοι έγραψαν μετά το λιμάνι . Και ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει στο μυαλό τους «απομόνωση».

 

 

Tέσσερις συλλήψεις για τη Βάστρια

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας και παραπέμπονται στον Εισαγγελέα για τα επεισόδια και τους εμπρησμούς αλλά και τους βανδαλισμούς μηχανημάτων της εταιρείας ΤΕΡΝΑ, κατασκευάστριας εταιρίας της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής στη Βάστρια. Επίσης άλλα έξι άτομα ταυτοποιήθηκαν και περιλαμβάνονται στη σχετική δικογραφία που συντάχθηκε και παραπέμπεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης. Κατά περίπτωση οι παραπάνω κατηγορούνται για τα αδικήματα, της βίας κατά υπαλλήλων, της στάσης, της διατάραξης της κοινής ειρήνης, της απόπειρας πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της παράνομης βίας, του εμπρησμού, της έκρηξης, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια.

Με πυξίδα τον Πολίτη: Οι ενέργειες αυτές αποδομούν το δίκαιο αίτημα του λαού της Λέσβου

«Τέτοιες ενέργειες το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να αποδομούν το δίκαιο αίτημα του λαού της Λέσβου για να μη μετατραπεί το νησί μας σε δεσμοφύλακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αποθήκη ψυχών. Οι συγκεκριμένοι «γνωστοί-άγνωστοι» παίζουν αυτό το βρώμικο ρόλο σε κάθε συγκέντρωση του λεσβιακού λαού και προσφέρουν υπηρεσίες σε όλους αυτούς που θέλουν να συκοφαντήσουν τον αγώνα του λεσβιακού λαού. Ελπίζουμε πως οι συγκεκριμένοι κύκλοι δεν θα παραμένουν για πολύ ακόμα «άγνωστοι» για την ελληνική αστυνομία, που ήταν μπροστά στα γεγονότα, αλλά και για την ελληνική δικαιοσύνη.

Ο κύριος κορμός της χθεσινής συγκέντρωσης,  είχε δημοκρατικό παλμό και αίτημα, που διατρανώθηκε σύσσωμα από όλες τις παρούσες δημοκρατικές φωνές: συνδικάτων, συλλογικοτήτων, θεσμών καθώς και απλών πολιτών του νησιού.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. όμως και ο κ. Μηταράκης ας καταλάβουν καλά πως ο Λεσβιακός λαός δεν παραμυθιάζεται από την «αγανάκτησή» τους! Η ευθύνη τους για την απαράδεκτη απόφασή τους να μετατρέψουν το νησί μας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης αθώων ανθρώπων είναι τεράστια και για αυτή θα δίνουν λόγο κάθε μέρα σε κάθε πολίτη αυτού του τόπου.

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να αποδοκιμάσουν και να απομονώσουν αυτές τις ακραίες συμπεριφορές, που  αποπροσανατολίζουν από κύριο αίτημα μας!! Να δυναμώσουν με την παρουσία τους τον αγώνα του για  «Καμία δομή,  φυλακή ψυχών στη Λέσβο!».»

Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου

«Χαιρετίζουμε τον λαό της Λέσβου, την εργατιά, την αγροτιά, τις γυναίκες και την νεολαία που έδωσε το παρόν στη Βάστρια την Δευτέρα 7 Φλεβάρη.

Χαιρετίζουμε τους φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, την Ομοσπονδία των Αγροτικών Συλλόγων και τους αγροτικούς Συλλόγους, τα εργατικά σωματεία και τους συλλόγους, τους επαγγελματικούς φορείς και τους αιρετούς, τις Επιτροπές Αγώνα, που με την σειρά τους κάλεσαν στην χθεσινή συγκέντρωση. Επίσης χαιρετίζουμε την Επιτροπή Αγώνα Μανταμάδου, που με την ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή κόσμου, έφτασε πρώτη στον χώρο που ετοιμάζουν για να γίνει η νέα δομή.

Η βροχή και ο αέρας δεν απέτρεψαν την μεγάλη προσέλευση που είχαν οι προσυγκεντρώσεις σε Μυτιλήνη, σε Μανταμάδο και Διαβολόρεμα, δημιουργώντας ένα ατέλειωτο κομβόι που έφτασε στη Βάστρια, απαιτώντας από την Κυβέρνηση της ΝΔ να σταματήσει κάθε εργασία και να πάρει τα μηχανήματα από τον χώρο.

Το σύνθημα «Ούτε στη Βάστρια, ούτε και πουθενά, στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά» ακούστηκε από εκατοντάδες κόσμου στη Βάστρια, που έδωσαν το παρόν αλλά και την υπόσχεση πως ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι το κλείσιμο κάθε δομής στο νησί.

Η χθεσινή κινητοποίηση ήταν μία δυναμική απάντηση στην επιμονή και την εμμονή της Κυβέρνησης για τη δημιουργία δομής-φυλακής και καλούμε τον λεσβιακό λαό να είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για ακόμα πιο μαζικούς και μαχητικούς αγώνες το επόμενο διάστημα.

Η Κυβέρνηση βρήκε χρήματα για το χτίσιμο της δομής-φυλακής, αλλά όταν πρόκειται για την υγεία του λαού, την ακρίβεια που πλήττει τις λαϊκές οικογένειες, λέει πως δεν έχει ούτε ένα ευρώ. Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις του εργατικού κέντρου, για την προστασία της υγείας και του εισοδήματος των εργαζομένων, θα πολλαπλασιαστούν, ώστε να δυναμώσει η διεκδίκηση από τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων και τους άλλους φορείς. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για τα δίκαια αιτήματα μας, για τα δικαιώματά μας, κόντρα  στην πολιτική που μας τα αφαιρεί.

Συνεχίζουμε δυναμικά, αποφασιστικά, μαχητικά και μαζικά μέσα από τα σωματεία μας».

 

 

 

Προηγουμενο αρθρο

Γιατί αυξάνεται η τιμή του ρεύματος; Φτώχεια ενεργειακή και πράσινη μετάβαση.

Επομενο αρθρο

Σασμός:Μια ψυχαναλυτική προσέγγιση