Search

Τρεις μουσικές βραδιές με τον Κώστα Ζαφειρίου

Άφησε τη θορυβώδη πρωτεύουσα για τη γειτονική Λήμνο από όπου κατάγεται. Στο πατρικό του στο Ρεπανίδι, όπου ζει μόνιμα την τελευταία δεκαετία μαζί με τα τέσσερα σκυλιά του, έχει βρει την ηρεμία του αλλά και τον «καμβά πάνω στον οποίο ζωγραφίζει τις μουσικές” και τις λέξεις του καθώς αυτό το διάστημα ετοιμάζει το δέκατο βιβλίο του. Ο συγγραφέας , μουσικός και ταξιδευτής Κώστας Ζαφειρίου έρχεται για πολλοστή φορά στη Λέσβο για να μας γεμίσει με τις μελωδίες του.

«Η μουσική ήταν πάντα μέσα μου. Παράλληλα με την συγγραφική μου δραστηριότητα αποφάσισα ήδη από τα 17 μου να ασχοληθώ με το τραγούδι. Από τότε επιμένω στο ελληνόφωνο ροκ . Για μένα είναι σαν ένα ξερό φύλλο που έπεσε. Ένα φύλλο που πρέπει να σηκώσουμε γιατί πάνω σε αυτό βρίσκονται όλες οι αναφορές μας, είναι η μουσική με την οποία μεγαλώσαμε», λέει ο Κώστας.

Γεννημένος το 1984 στην Αθήνα, γνωστός (ανάλογα με την εκάστοτε διάσταση που βρίσκεται κάθε φορά) ως Κύριος Γουτ ή Μενεστρέλ του Μιραβάλ είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και τραγουδιστής πολλών τραγουδιών. Έχει τιμηθεί 2 φορές (2011 & 2014) από τη Διεθνή Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου, για τη συμμετοχή του στον κατάλογο White Ravens ο οποίος ξεχωρίζει τα 200 καλύτερα παιδικά βιβλία του κόσμου κάθε χρόνο. Έχει παραδώσει σεμινάρια και ομιλίες σε όλη την Ελλάδα για ένα πλήθος λογοτεχνικών θεμάτων ενώ μαζί με τον Γιώργο Τυρίκο Εργά έχουν γράψει για τους “Θρύλους και τα ξωτικά του Αιγαίου”. « Χρησιμοποιώ τη μουσική σαν ένα σημειωματάριο για τις λογοτεχνικές μου αναζητήσεις. Η μουσική κα η συγγραφή δρουν αλληλένδετα , εξαρτημένα το ένα από το άλλο σαν τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος”, λέει ο Κώστας που έχει παίξει μουσική σε εκατοντάδες συναυλίες απ’ το 1999 όπου πρωτοξεκίνησε να τραγουδά και να παίζει κιθάρα και φλάουτο.

Ξύλινα Σπαθιά, Διάφανα Κρίνα ,αλλά και πιο έντεχνες διαδρομές θα σας πάνε πίσω σε ένα νοσταλγικό trip της εφηβείας . Στο ταξίδι αυτό θα βοηθήσει και η Ντέπη Χατζηκαμπάνη που θα βρίσκεται τα decks ε για το pre -show της βραδιάς με το μοναδικό μουσικό της ύφος.

«Μου αρέσει πολύ το μουσικό ύφος του νησιού αναγνωρίζω τις οριένταλ επιρροές. Αυτός ο συνδυασμός παραδοσιακου ήχου με το σήμερα , όπως για παράδειγμα κάνει ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου είναι ένα πεδίο που με ενδιαφέρει πολύ, λέει ο μουσικός που σε μία από τις εμφανίσεις του πρόικειτα να συμπράξει μουσικά με τη Μαρία Φραντζέσκα Ρόκκα Αρμπελάεζ, βραβευμένη Ελληνοκολομβιανή βιολονίστα, τελειόφοιτη της Ακαδημίας Μουσικής και Χορού της Ιερουσαλήμ, και Συντονίστρια του μουσικοπαιδαγωγικού προγράμματος της ART με την οποία συναντήθηκε για πρώτη φορά στο Μπαζάρ των Πολιτικών την περασμένη Κυριακή.

«Βλέπω ότι υπάρχει πολύ λαχτάραγια μουσική. Οι Μυτιληνιοί είναι εξωστρεφείς, δεν έχουν κόμπλεξ.  Ίσως τα χρόνια εμπορικής δραστηριότητας να τους έχουν κάνει πιο εξωστρεφείς αλλά ταυτόχρονα είναι και απαιτιτικό κοινό γιατί για τον ίδιο λόγο βαριούνται και εύκολα”.

Τα τρία επόμενα βράδια ξεκινώντας από τη σημερινή εμφάνισή του στο LOFT ο Κώστας Ζαφειρίου θα προσπαθήσει να κερδίσει τις καρδιές σας με την ζεστή φωνή του και τους γνώριμους ήχους του. Αύριο Παρασκευή στις 10μ.μ. το βράδυ στον μοναδικό χώρο του Fysheye, έναν χώρο προσαρμοσμένο για ακουστικά και μη live ο Κώστας θα παρουσιάσει ένα γεμάτο νοστραλγικές μελωδίες ρεπερτόριο ενώ το Σάββατο, παραμονή των Χριστουγέννων μαζί με το γλυκό βιολί της Φρανσέσκας θα μας ταξιδέψει σε άλλα πιο γιορτινά μονοπάτια στο ρεβεγιόν του Beja.

Συγκεκριμένα :

Πέμπτη 22/12, 22:00 – Live στο Loft, dj set από την αγαπημένη Ντέπη Χατζηκαμπάνη.

Παρασκευή 23/12, 23:00 – Live στο FishEye στα παλιά, καλά λημέρια με το πιο ζεστό πρόγραμμα στην καρδιά του χειμώνα

Σάββατο 24/12, 22:00 – Live στο Beja παρέα με την εξαίρετη νεαρή βιολονίστρια Φραντζέσκα Ρόκκα και pre-after dj set φυσικά η μοναδική Ντέπη Χατζηκαμπάνη.

Τα βιβλία του Κώστα:

 

• Παραμύθια για την Αιθάλεια, 2004 – εξαντλημένο
• Η Μάγισσα του Μπιλθόρ, Α’ έκδοση, 2009 εκδ. Μίνωας
• Μαγεμένες Ιστορίες απ’ τη Λέσβο και τη Λήμνο, (μαζί με τον Γιώργο Τυρίκο-Εργά), 2010 εκδ. Αιολίδα
• Ο Αστέρης το νεαρό αστέρι, 2012 εκδ. Καλέντης
• Θρύλοι και Ξωτικά του Αιγαίου, (μαζί με τον Γιώργο Τυρίκο-Εργά), 2013 εκδ. Αιολίδα
• Το Μεγάλο Δρακοκυνήγι, 2014 ψηφιακή πλατφόρμα Librotto.com
• Η Μάγισσα του Μπιλθόρ, Β’ έκδοση αναθεωρημένη, 2015 εκδ. Momentum
• Οι Γιοι της Αριζάν, 2015 εκδ. Momentum
• Τα κάναμε… θάλασσα, 2015 εκδ. Νήσων Περίπλους (συλλογικό)
• Το γέλιο κάνει καλό στο σχολείο! 2015 εκδ. ΙΒΒΥ (συλλογικό)
• Οι Περιπέτειες του Νεκρού Νικόλα (μαζί με τον Γιώργο Τυρίκο-Εργά), υπό έκδοση για το 2017 εκδ. Πατάκης