ΚΑΙ Η ΟΛΣΑ ΠΗΡΕ ΘΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 
Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής πήρε θέση για τη σχεδιαζόμενη κατασκευή θεματικού πάρκου στην παραλία της Σκάλας Ερεσού.
Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής σε συνεδρίαση του στην Αθήνα στις 9/6/2021, κατόπιν εισήγησης της Ελευθερίας Πιπερά, Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέας του ΔΣ της ΟΛΣΑ, πάνω στο θέμα της σχεδιαζόμενης από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου κατασκευής Θεματικού Πάρκου στη παραλία της Σκάλας Ερεσσού, ενέκρινε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:
ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΣΚΑΛΑΣ ΕΡΕΣΟΥ!
Πληροφορηθήκαμε πως ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, πρόκειται να κατασκευάσει σε ιδιόκτητό του -επί του δρόμου- οικόπεδο 4 στρεμμάτων «Θεματικό Χώρο Ιστορικής Μνήμης» με αθλητικές εγκαταστάσεις και μικρό ανοικτό Θέατρο που ενδέχεται να αποκτήσει και στέγη στην συνέχεια. Το οικόπεδο επελέγη χωρίς καμία διαβούλευση με την Τοπική Κοινωνία, φορείς, επιχειρήσεις, Συλλόγους, Τοπικό Συμβούλιο, «εν μια νυκτί»!
Η Ο.Λ.Σ.Α., όπως έπραξε και το 2016, ζητώντας την επαναχάραξη του αιγιαλού και πήρε θέση για το επίμαχο θέμα δηλώνει ότι: 1. Η όποια οικοδομική άδεια εκδώσει η Δημοτική Υπηρεσία Πολεοδομίας για το δημοτικό αυτό έργο θα διέπεται από την χάραξη των οριογραμμών Αιγιαλού που περιέχεται στο ΦΕΚ 36, Δ, 14.2.2012, το οποίο με την Απόφαση 120/2020 ο ίδιος ο ΔΔΛ προσέβαλε στο ΣτΕ ακριβώς για την λαθεμένη χάραξη των οριογραμμών που περιέχει. Μετά δε την αναμενόμενη Απόφαση του ΣτΕ, θα γίνει νέα χάραξη, σωστή ελπίζουμε αυτήν την φορά!
2. Το οικόπεδο αυτό βρίσκεται στο χώρο της μαγευτικής αμμουδιάς της Σκάλας Ερεσού και βρίσκεται από την μεριά της αμμουδιάς, αλλά εκτός του παλαιού αιγιαλού: Εκτός δηλ. της μπλε γραμμής που το ανωτέρω ΦΕΚ έχει ταυτίσει με την λαθεμένα τοποθετημένη κόκκινη γραμμή του χειμερίου κύματος του Ιουλίου.
3. Υπάρχει ο εξής κίνδυνος: Ενδεχόμενη έκδοση οικοδ. Άδειας για τα 4 στρέμματα ,να υποχρεώσει τον Δήμο να εκδώσει οικοδ. άδεια για το διπλανό (ΕΠΙΣΗΣ ΕΚΤΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ) ιδιωτικό οικόπεδο 24 στρεμμάτων. που εκτείνεται μέχρι την θάλασσα (γαλαζοκόκκινη γραμμή) και ανατολικά μέχρι τον Ψαροποταμό. Αποτελεί δε, λόγω μεγάλης έκτασης και θέσης, την καρδιά της μοναδικής αμμουδιάς της Ερεσού.
4. Ενόψει αυτού του κινδύνου καλούμε την Περιφέρεια και τον Δήμο Δυτ. Λέσβου να μη προχωρήσουν στο έργο αυτό πριν ακούσουν και αξιολογήσουν τις προτάσεις ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ θέσεων που θα προτείνει η τοπική Κοινωνία. Παρακαλούμε να συμφωνήσουμε όλοι, πως οποιαδήποτε θέση εκτός της Ερεσιώτικης Αμμουδιάς θα είναι σοφότερη επιλογή από το χτίσιμο της Αμμουδιάς, με άλλοθι που θα έχουν παράσχει οι Δημοκρατικοί Θεσμοί Περιφέρεια Β. Αιγαίου και Δήμος Δυτικής Λέσβου, «από την πίσω πόρτα»