Search

Το απαγορεύεται το “φωτογραφίζειν” δεν… πέρασε.Νίκη για την Αλληλεγγύη

Άλλη μια νίκη της Αλληλεγγύης στην Ελλάδα και τον κόσμο αλλά και μια νίκη της δικαιοσύνης καταγράφηκε χθες στη Λέσβο όπου με σύμφωνη γνώμη Ανακριτή και Εισαγγελέα ο αγαπημένος μας Knut Bry αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και χωρίς κανένα περιοριστικό όρο μετακίνησης από και προς την χώρα μας. Ο Νορβηγός φωτογράφος, εθελοντής και μέλος της οικογένειας του Lesvos Solidarity, το νέο θύμα της συντονισμένης προσπάθειας της Κυβέρνησης για την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης που βρέθηκε αντιμέτωπος με την κατηγορία της κατασκοπείας, θα έχει μόνο την υποχρέωση να δηλώνει στο εξής την άφιξή του και την έξοδό του από τη χώρα ενώ ο δικηγόρος του Χάρης Πέτσικος δήλωσε βέβαιος πως μέχρι το πέρας της ανακρίσεως θα έχει πλήρως αποδειχθεί ότι ο Knut Bry δεν είχε καμία απολύτως σχέση με την βαρύτατη κατηγορία που του αποδόθηκε.
Στον αντίποδα του σκοταδισμού και της επιστροφής σε μαύρες περιόδους της ιστορίας μας όπου απαγορευόταν το «φωτογραφίζειν», υπήρξε η αυθόρμητη έκρηξη αλληλεγγύης προς τον Κnut από τους Έλληνες και τους Νορβηγούς φίλους του ενώ τεράστιο ήταν το ενδιαφέρον του Διεθνούς Τύπου. Επί πέντε μέρες, κατά τις οποίες ο 76χρονος Knut παρέμεινε στο κρατητήριο του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, το θέμα της σύλληψής του αποτέλεσε κεντρική είδηση για μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού όπως η Liberation, η Washington Post το αμερικανικό CBS και δεκάδες Νορβηγικά ΜΜΕ καθώς και ο τοπικός και ο εθνικός Τύπος «βούιζε» για την κράτηση του 76χρονου βραβευμένο Νορβηγού φωτογράφου η υπόθεση του οποίου παρουσιάστηκε ως ένα ακόμη παράδειγμα αδικαιολόγητης ενεργοποίησης του ποινικού μηχανισμού σε βάρος αθώων στη χώρα μας.
Ταυτόχρονα συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Όσλο και εκατοντάδες μηνύματα συμπαράστασης από Νορβηγούς πολίτες συγκεντρώθηκαν στην ειδικά σελίδα Knut Bry support group που μέσα σε τρεις μόνο ημέρες έφτασε τα 4.000 μέλη. Εκπρόσωποι κομμάτων και παρατάξεων, Διεθνείς οργανισμοί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Σωματεία Τύπου και συλλογικότητες ανέδειξαν την πολιτική διάσταση του θέματος κάνοντας λόγο για πολιτική δίωξη «που στόχο έχει να σταλεί το μήνυμα εκφοβισμού και τρομοκράτησης σε κάθε αλληλέγγυο που αντιδρά στην εγκληματική πολιτική της αντι-προσφυγικής διαχείρισης με τις παράνομες επαναπροωθήσεις και τα απάνθρωπα στρατόπεδα συγκέντρωσης»

Για την υπόθεση ενημερώθηκε ο Νορβηγός Πρέσβης στην Αθήνα, ενώ Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθυνόμενος στους αντιπροέδρους της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα, αρμόδια για τα ΜΜΕ, και Μαργαρίτη Σχοινά, αρμόδιο για τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου στην οποία τόνισε ο αυτονόητο πως «Κάθε Ευρωπαίος τουρίστας θα μπορούσε να είναι στη θέση του καθώς δεν υπάρχουν πινακίδες απαγόρευσης φωτογραφιών στο λιμάνι». Ο Knut μας, ο γλυκός και καλόκαρδος εθελοντής έγινε το σύμβολο της αλληλεγγύης, της ελευθεροτυπίας και της Τέχνης αφού η παράλογη κράτησή του εξόργισε πολλούς από τους κατοίκους του νησιού που χωρίς να γνωρίζουν προσωπικά τον Knut δημιούργησαν ένα τεράστιο κίνημα στο facebook με το μήνυμα είμαστε «Όλοι κατάσκοποι»!
Ωστόσο, όσο και αν η αποτυχημένη, ατυχής και άγαρμπη η προσπάθεια των αστυνομικών αρχών του νησιού να φιμώσουν και να πληγώσουν την αλληλεγγύη και τους ανθρώπους υπό τις εντολές της κυβέρνησης, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου δυσφημίζοντας για άλλη μια φορά το νησί και τη χώρα μας διεθνώς, μια χώρα στην οποία η ελευθερία του Τύπου μειώνεται σταδιακά και άνθρωποι διώκονται και τυλίγονται σε μια κόλλα χαρτί. Όπως σημειώνει η Κίνηση Δράσης και Μνήμης «η δίωξη του Νορβηγού φωτογράφου Knut Bry είναι καθαρά πολιτική. Είναι η δίωξη ενός ανθρώπου που χρόνια τώρα στέκει στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών. Για τούτο, ξεθάβοντας ακόμα και νόμο του Μεταξά (1938) για την απαγόρευση φωτογράφισης στον οποίο στηρίζονται οι Γενικοί Κανονισμοί Λιμένων, αφήνουν επίτηδες να αιωρείται η υπόνοια ότι “κάτι υπάρχει από πίσω”, στήνουν το κατηγορητήριο, σπιλώνοντας την υπόληψή του». Ελπίζουμε ο γλυκός μας Knut που αγαπά τόσο την Ελλάδα τη Λέσβο και τις ομορφιές της να μας συγχωρέσει…