Το πρόγραμμα του εορτασμού της επετείου της 8ης Νοεμβρίου

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Ο ελληνικός στόλος, με το Nαύαρχο Παύλο Κουντουριώτη επικεφαλής, ξεκίνησε από τον κόλπο του Μούδρου το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου και αγκυροβόλησε τα ξημερώματα της 8ης Νοεμβρίου 1912 έξω απ’ το λιμάνι της Μυτιλήνης. Ανάμεσα στα ελληνικά πλοία ξεχώριζε με την επιβλητικότητά του η ναυαρχίδα του στόλου, το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ», για τη ναυπήγηση του οποίου είχαν συμβάλλει με μεγάλα χρηματικά ποσά ο εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ, αλλά και χιλιάδες Ελλήνων του εσωτερικού και του εξωτερικού, αγοράζοντας τα λεγόμενα λαχεία του στόλου, που είχε εκδώσει το ελληνικό Δημόσιο για την ενίσχυση του στόλου. Μετά την επίδοση του τελεσιγράφου του Κουντουριώτη προς τις οθωμανικές αρχές του νησιού, με το οποίο ζητούνταν η άμεση παράδοση της πόλης, πραγματοποιήθηκε  σύσκεψη μεταξύ των οθωμανικών αρχών, των χριστιανών και μουσουλμάνων προυχόντων της Μυτιλήνης. Στη σύσκεψη αυτή, αποφασίστηκε να αποχωρήσουν οι ολιγάριθμες οθωμανικές ένοπλες δυνάμεις στο εσωτερικό  του νησιού και να γίνει αναίμακτα η κατάληψη της Μυτιλήνης, προκειμένου να αποφευχθεί η άσκοπη αιματοχυσία του άοπλου πληθυσμού, του χριστιανικού και του μουσουλμανικού.
 

Η αποβίβαση των Ελλήνων πεζοναυτών και ναυτών άρχισε στις 12.30 το μεσημέρι, κάτω απ’ τα ξέφρενα πανηγύρια του κόσμου και έγινε στη λεγόμενη Πετρόσκαλα, που βρισκόταν στη θέση  του σημερινού Τελωνείου. Μετά την παράδοση των οθωμανικών αρχών, όλη η πόλη σημαιοστολίστηκε. Στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου πραγματοποιήθηκε δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε  ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Κύριλλος, ο οποίος μαζί με το σύνολο των παρευρισκομένων έψαλε το «Χριστός Ανέστη».
Αμέσως, με ανακοίνωσή τους οι ελληνικές αρχές κήρυξαν την ένωση του νησιού με την Ελλάδα και διακήρυξαν την ισονομία και την ισοπολιτεία για όλους τους κατοίκους, χριστιανούς και μουσουλμάνους. (στοιχεία από Lesvosoldies.gr) 

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου 

ΩΡΑ 7.00 : Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της πόλης. ΩΡΑ 7.30 : Η Στρατιωτική Μουσική της 98 ΑΔΤΕ θα παιανίζει, κατά μήκος των οδών της πόλης της Μυτιλήνης, θούρια και εμβατήρια.

ΩΡΑ 8.00 : Μεταφορά με πομπή της Εθνικής Σημαίας από το Παλαιό Δημαρχείο Μυτιλήνης στο Φρούριο της πόλης, με τη συμμετοχή τιμητικού Στρατιωτικού Αποσπάσματος. Όταν η πομπή φθάσει εμπρός στο ξενοδοχείο «Γαλάζια Θάλασσα», ο Δήμαρχος Λέσβου θα καταθέσει στεφάνι στην προτομή του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, ελευθερωτή της πόλης. Μετά την κατάθεση στεφάνου, θα συνεχιστεί η πορεία προς το Φρούριο, όπου θα γίνει επίσημη έπαρση της Σημαίας. Την πομπή στην οποία θα προηγείται ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, θα συνοδεύουν οι Αρχές της πόλης, οι εν ενεργεία και Απόστρατοι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος, οι Προϊστάμενοι των Δημοσίων Υπηρεσιών, οι Πρόεδροι και Προϊστάμενοι των Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. και Οργανισμών, οι Δ/ντές Τραπεζών, οι Εφεδροπολεμιστικές και Αντιστασιακές Οργανώσεις, οι Επιστημονικοί και λοιποί Σύλλογοι και τα Σωματεία της πόλης.

ΩΡΑ 10.30 : Επίσημη υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου – Απόδοση Τιμών. Επίσημη δοξολογία και εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον Δρ. Ευστράτιο Αναγνώστου.

ΩΡΑ 11.05 : Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Πεσόντων στη θέση «Κιόσκι» και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο. Ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

ΩΡΑ 11.45 : Θα πραγματοποιηθεί στην Προκυμαία παρέλαση των Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, των τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων, των μαθητών και μαθητριών των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των αναγνωρισμένων Εθελοντικών Οργανώσεων, Τιμητικού Αγήματος Ευζώνων της Προεδρικής φρουράς, τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, με τη συμμετοχή της Στρατιωτικής Μουσικής καθ όλη τη διάρκεια της παρέλασης.

ΩΡΑ 13.00 Πέρας παρελάσεως

ΩΡΑ 17.00 : Υποστολή της σημαίας, με συμμετοχή της Στρατιωτικής Μουσικής.

Παράλληλες εκδηλώσεις

* Γενικός σημαιοστολισμός από την 8η πρωινή της 7ης μέχρι και τη δύση του ηλίου της 8ης Νοεμβρίου 2018.

* Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων και Δημοτικών Καταστημάτων, των Καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., Τραπεζών, Αρχαιολογικών Μνημείων, καθώς και των αγκυροβολημένων στο λιμάνι της Μυτιλήνης πλοίων, κατά τις βραδινές ώρες της 7ης και 8ης Νοεμβρίου 2018.

* Πτήση αεροσκάφους F – 16 της Ομάδας Επίδειξης «Ζεύς» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τελετάρχες ορίζονται η εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής κα Γιαννούλα Καλογερούδη και ο υπάλληλος του Δήμου Λέσβου κ. Χατζημαλλής Αργύρης

Προηγουμενο αρθρο

Ύψιστη διάκριση για τους Ανιχνευτές της ανθρωπιάς

Επομενο αρθρο

Συνεχίζονται οι έρευνες για την “κρύπτη” του ΚΕΕΛΠΝΟ