Search

Το μουσικό μεράκι ενάντια στην πολιτική απραξία

Φωτό: Γιώργος Παπαδόπουλος

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Μουσική ενώνει», μεταξύ των μουσικών σχολείων της Μυτιλήνης και του Ντεμίν της Γερμανίας

Η πολυπληθής αυτή μουσική σύμπραξη με 160 μαθητές και μαθήτριες, που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, κορυφώνεται την Τετάρτη Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 19:00, στη σκηνή του Ρουσέλλειου Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης, ερμηνεύοντας έργα Θεοδωράκη, Χατζιδάκι και Ξαρχάκου, σε Ελληνικό και Γερμανικό στίχο.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευαν εκπαιδευτικοί του σχολείου του Ντεμίν, ο Διευθυντής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης Χρήστος Λαζαρίδης, καθώς και οι υπεύθυνοι καθηγητές και συντονιστές του προγράμματος από το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης: Αντώνης Βερβέρης, Ιωάννα Γιαννακού, Μαρία Γκαρτζοπούλου, Νάντια Καραγιάννη, Δανάη Κολέτσα, Χρήστος Παναγιωτάρας, Βανέσσα Παραδεισιάδη και Γιώργος Τριχόπουλος και ο Διευθυντής του Σχολείου Νίκος Ζαφειρίου.

Ο Δήμαρχος αφού καλωσόρισε τους μαθητές και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς ευχήθηκε καλή διαμονή και έδωσε μια σειρά από πληροφορίες για το νησί. Τόνισε ιδιαίτερα ότι η Λέσβος είναι ένας ξεχωριστός τόπος, με μοναδικές φυσικές ομορφιές, φιλόξενους ανθρώπους και βέβαια μακρά και πλούσια παράδοση στη μουσική, υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα «Η Μουσική ενώνει», διευρύνονται οι πνευματικοί, γνωστικοί και μουσικοί ορίζοντες τους. «Ο Δήμος Λέσβου, πιστεύει σ’ αυτές τις προσπάθειες και στο μέτρο των δυνατοτήτων του είναι αρωγός και τις ενισχύει ποικιλοτρόπως, αφού προβάλλεται η Λέσβος και το τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο που διαθέτει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαληνός. Ευχήθηκε καλή επιτυχία και τους κάλεσε να

μεταφέρουν στην οικογένεια και στους φίλους τους την εμπειρία της επίσκεψής τους στη Λέσβο, ενώ συνεχάρη θερμά τα δυο σχολεία καθώς και όλους όσοι συντέλεσαν στην οργάνωση της σημαντικής αυτής μουσικής συνάντησης.

Με τη σειρά τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί του μουσικού σχολείου του Ντεμίν ευχαρίστησαν το Δήμαρχο για τη φιλοξενία και την ενημέρωση που όπως είπαν, τους βοήθησε να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο, αλλά και για την γενικότερη υποστήριξη και εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για το νησί μας.

Η συνάντηση, στην οποία παρέστη και ο Αντιδήμαρχος, Κώστας Αστυρακάκης, ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων

Να θυμίσουμε πως οι μαθητές της Μυτιλήνης είχαν επισκεφθεί το Demmin της Γερμανίας τον Μάιο. Στόχος της επίσκεψης των οποίων ήταν η προετοιμασία ανταλλαγής μαθητών μεταξύ του Μουσικού Σχολείου και του Geothe-gymnasium του Demmin, δράση που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

https://www.facebook.com/giorgos.papadopoylos.520/videos/2428247407193344/UzpfSTEwMDAwMDI0MzI2MDEyNjozMDYwNjExMjk0OTk0MTQ6MTA6MDoxNTM4Mz

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους Γερμανούς συναδέλφους τους τις λεπτομέρειες της συνεργασίας μεταξύ των δύο σχολείων, και ειδικότερα σχετικά με την επίσκεψη 65 μαθητών, μελών της Κλασικής Ορχήστρας και Χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, από 15 έως 20 Απριλίου 2018 στο Demmin, με σκοπό τη διοργάνωση κοινής συναυλίας με το Γερμανικό σχολείο.

Επιπλέον, τα μέλη της αποστολής μετέβησαν στην πόλη Neubrandenburg, προκειμένου να συναντήσουν τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, κύριο Fritz. Στη συνάντηση αυτή, ο κύριος Fritz, αφού παρουσίασε το προφίλ της περιφέρειας και του εν λόγω προγράμματος, ενημέρωσε τους Έλληνες επισκέπτες ότι η ανταλλαγή μεταξύ των δύο σχολείων αποτελεί ουσιαστικά την απαρχή μίας συνεργασίας που μπορεί να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.