Search

Το μεγαλύτερο Διεθνές Συνέδριο – Φεστιβάλ για την Ελιά γίνεται στη Λέσβο!

Στην πανέμορφη Λέσβο, όπου το ασημοπράσινο της ελιάς σμίγει με το μπλε τη θάλασσας, θα διεξαχθεί για πρώτη φορά συνέδριο και φεστιβάλ για το δέντρο με τον ευλογημένο καρπό.

Ο Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος» συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το 1ο Διεθνές Συνέδριο – Φεστιβάλ για την Ελιά , με τίτλο «ELIA Lesvos Confest». Το συνέδριο έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου. Το ELIA Confest αποτελεί μια καινοτόμο μορφή πολυθεματικής εκδήλωσης, που συνδυάζει την επιστημονική διάσταση ενός Συνεδρίου, με τον πολιτιστικό χαρακτήρα ενός Φεστιβάλ, αλλά και ενός θεματικού event για τον Ελαιοτουρισμό. Οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί είναι: Ελιά και εκπαίδευση, Ελιά και περιβάλλον, Ελιά και πολιτισμός, Ελιά και γαστρονομία/ υγεία, Ελιά και τουριστική προβολή αλλά και Ελιά και τρόποι αύξησης των πωλήσεων των προϊόντων της ελιάς.

Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ημερών θα διεξαχθεί ένα επιστημονικό και ακαδημαϊκό συνέδριο σχετικά με την Ελιά, σε ότι αφορά τη σχέση της με την επιστήμη, την τεχνολογία, το περιβάλλον, την υγεία, τις σύγχρονες τάσεις καλλιέργειας και το μάρκετινγκ. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην ανάπτυξη, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στη βιωσιμότητα, στη σύνδεση με τον πρωτογενή τομέα, στην τοπική γαστρονομία αλλά και στην εκπαίδευση.

Η τρίτη ημέρα του συνεδρίου θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στις γαστροτουριστικές εμπειρίες Ελαιοτουρισμού που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει το νησί και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τουριστικά γραφεία καθώς και εξειδικευμένοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης (influencers).

Οι κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες θα μοιραστούν με τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο – Φεστιβάλ, την εμπειρία και τη γνώση τους. Μέσα από τη συμμετοχή τους στο συνέδριο και την επίσκεψή τους στο νησί, θα γνωρίσουν την αυθεντικότητα των κατοίκων του, την ξεχωριστή ομορφιά του τοπίου, τη γαστρονομική του κουλτούρα και φιλοξενία, ενώ θα γευτούν τη μοναδικότητα του Λεσβιακού Ελαιόλαδου.

Τις ομιλίες του Συνεδρίου, με ταυτόχρονη μετάφραση, θα μπορούν να παρακολουθήσουν ΔΩΡΕΑΝ , με φυσική παρουσία οι κάτοικοι του νησιού αλλά και ενδιαφερόμενοι από όλη την Ελλάδα. Ανάμεσα στους ομιλητές είναι η Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κρινάνθη Γδοντέλη, η οποία θα μιλήσει για την «Επίδραση της κατανάλωσης ελαιόλαδου στην αθλητική απόδοση», ο Domenico Pratico,  MD, διευθυντής FCPP, Κέντρο Αλτσχάιμερ στο Temblo – Πρόεδρος του Ιδρύματος Scott Richards North Star, Έρευνα για το Alzheimer- Παγκόσμιος ειδικός στην έρευνα για τη νόσο του Alzheimer, με θέμα ομιλίας: Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και υγεία του εγκεφάλου (ασθένειες Alzheimer), ο Τάσος Κυριακίδης, Ph.D. Επίκουρος Καθηγητής, Σχολή Δημόσιας Υγείας του Γέιλ, με θέμα ομιλίας: Αξιολόγηση των οφελών που σχετίζονται με την υγεία από την κατανάλωση επιτραπέζιων ελιών: Ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου του Γέιλ, κ.α.

Το επίσημο website του ConFest, όπου βρίσκεται αναρτημένο το πρόγραμμα και οι ομιλητές του Συνεδρίου είναι το https://www.elialesvosconfest.com/ Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα υπάρχει και φόρμα εγγραφής για την παρακολούθησή του.